Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 06:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-det-ar-omojligt-att-tippa-vem-som-vinner/

Fotboll

Johan Esk: Det är omöjligt att tippa vem som vinner

AIK lyfter Lennart Johanssons pokal 2018. I år tas titeln av... Foto: Patric Söderström/TT

Just när man hämtat sig från veckans kvaldrama.

Nu blir den svenska fotbollshösten ännu hetare, fullproppad med ”avgörande matcher”.

– Är det en sån där avgörande match?

Den ironiska frågan brukar dyka upp på hemmaplan som en motreaktion på att jag tidigare körde vargen-kommer-taktiken när jag bara inte pallade att ta mig upp ur soffan utan försökte piska upp betydelsen av vilken pågående tv-match som helst till måste-bara-se-nivåer.

Vid något tillfälle kan jag ha kastat ur mig att matchen var avgörande.

På sätt och vis hade jag rätt. En match är alltid avgörande. Ska ett lag ligga sjua eller åtta efter omgång fem? Ska en tränare få sparken? Ska ett hemmarekord på flest hållna nollor i första halvlek under maj månad överleva?

Felet jag, och också kanske någon annan för sportintresserad, gjort är att dra det där avgörande-kortet för ofta så att det blivit utslitet.

Det är nu det platsar. Nu kan det leva upp till alla sina bokstäver.

Inom en månad ska vi få veta om Sveriges herrar går till EM-slutspel och hur bra damlandslaget är.

Vi ska få veta hur herrallsvenskans vidöppna guldrace slutar och när Rosengård sparkar in titelbollen i öppet mål och vinner damallsvenskan. 

Rosengård hade två lägen att bli mästare senaste helgen och får två nya chanser under den här söndagen.

Det räcker med ett kryss för Rosengård, annars räcker det med att Göteborg inte vinner.

Skulle det mot alla odds inte avgöras den här helgen har Rosengård två nya matchbollar nästa helg, när sista omgången spelas.

Det är omöjligt att se hur Rosengård inte ska vinna damguldet i en serie som aldrig tänt till efter VM-succén.

Det är lika omöjligt att tippa vilka som ska vinna herrguldet. Det blir egentligen bara löjligt att ens försöka, det har varit så många svängar och titeltrender i årets heta herrallsvenska.

Fyra lag har ryckt loss. De är inne i sista kurvan och efter två veckors uppehåll ska de nu ut på upploppet.

1) Malmö 59 poäng, 35 plusmål.

Kvar att möta: Hammarby (borta), AIK (hemma), Örebro (b).

2) Djurgården 59 poäng, 30 plusmål.

Kvar att möta: IFK Göteborg (b), Örebro (h), Norrköping (b).

3) Hammarby 56 poäng, 31 plusmål.

Kvar att möta: Malmö (h), Östersund (b), Häcken (h).

4) AIK 56 poäng, 20 plusmål.

Kvar att möta: Falkenberg (b), Malmö (b), Sundsvall (h).

Alla fyra lag har massor att vinna. Alla fyra lag har massor att förlora.

• Stenrika Malmö såg ut ut att glida ifrån och ta hem den tippade titeln enkelt, var därefter på väg att kryssa bort sig men är nu tillbaka i pole position.

Om jag måste tippa, om det är hot om tarmsköljning på gång, så tippar jag att Malmö tar titeln. Jag vet, inget vågat val. Kryss mot Hammarby och segrar mot AIK och Örebro kommer att räcka.

• Sensationen Djurgården såg ut att ha gjort guldrycket men derbyspöket lever och tätplatsen är tappad. Tränarna Bergstrand/Lagerlöf har skapat både kreativitet och trygghet i ett lag som fått klara sig utan husbyggare Berg och ändå imponerat stort.

• Målmaskinen Hammarby startade serien utan många av de bästa från 2018 och har varit borträknade många gånger men tack vare en målproduktion som kan gå till den allsvenska historien är Billborns Bajen fortfarande kvar i guldstriden.

Under söndagseftermiddagen kommer det att märkas och höras i stora delar av södra Stockholm att det är match mot Malmö.

• Mästarlaget AIK har fått kritik och har fått sina smällar under året men har trots allt ett läge i tätgruppen som gör att det är omöjligt att räkna bort ”Gnaget”. Laget är sist i guldklungan in på upploppet men där kan det mycket väl öppna upp sig ett guldläge i innerspår.

Alla fyra lag kan stå på 59 poäng inför nästa omgång. Då åker AIK ner till Malmö. Sebastian Larsson skulle älska ett sådant läge.

När tisdagen var på väg att ta slut stod ”Seb” i den mixade zonen i Friends inre efter 1-1 mot Spanien och jag frågade när han gör det där bytet han gjort så många gånger. När landslags-Larsson blir klubblags-Seb.

Torsdag, sade han. Under onsdagen skulle han vara ledig och fotboll skulle inte ens finnas i hans tankar.

När landslaget samlas nästa gång väntar bortamatch mot Rumänien och Färöarna hemma. Seger i Bukarest och EM-biljetten är klar, det är den i praktiken vid oavgjort också, då ska bara Färöarna städas av till sist.

Och eftersom Rumänien avslutar borta mot Spanien kan Sverige överleva en förlust mot Rumänien. Inbördes möten kommer först om lag hamnar på samma poäng. Det blev 2–1 till Sverige på Friends, därför kan en uddamålsförlust med 1–2 och uppåt i Bukarest visa sig vara helt okej för Sverige. 

Skulle Sverige snubbla den här hösten finns en livlina att försöka fånga i vår. Sverige kan nå EM via playoff i Nations League.

Damlandslaget har inga tävlingsmatcher kvar men en viktig värdemätare. Peter Gerhardssons lag åker till USA för att spela match den 7 november. 

Det är slutet på ett år som gav brons i VM och början på förberedelser som ska ge ännu bättre medalj i OS 2020.

Även en träningsmatch i november kan vara avgörande. Vill man med i OS-truppen kan det här vara den stora chansen. Så det är bara att ställa klockan och lägga sig i soffan.