Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Det räcker inte för godkänt

Pia Sundhage.
Pia Sundhage. Foto: Carl Sandin/Bidlbyrån

 

Fotbolls-EM och Pia Sundhages tid som förbundskapten sammanfattas på samma sätt.

Det blev en besvikelse.

 

 Ingen kan ta ifrån henne och landslaget OS-silvret.

Det var defensivpräglat. Det var parkera-bussen-styrt. Det var straffarna på Maracanã som visade vägen.

Det blev ändå ett snyggt silver men när Pia Sundhages tid som förbundskapten slutar ett år senare är silvret allt som glimmar. Bara två semifinaler på fyra mästerskap räcker inte för att sätta stämpeln ”godkänt” på landslaget under Pia Sundhage.

Damfotbollen har växt i världen under den tiden. Sundhage har inte fått Sverige att växa med världen.

Ingen person har betytt mer för svensk damfotboll än Pia Sundhage. Det går inte att överdriva det hon gjort som spelare. Som pionjär. Som ambassadör.

Som förbundskapten har hon nått stora framgångar – men då har inte landslaget varit svenskt.

Vid tillträdet var förväntningarna skyhöga, både när det gäller resultaten hon skulle skapa och spelet hon sade att vi skulle få se.

Och typiskt nog har Sverige spelat som bäst när det varit nära att gå som längst. Tyskland i semi i hemma-EM 2013 och samma Tyskland i OS-finalen 2016.

I detta EM började hon i stället plötsligt chansa. Hon drog en nitlott och Sverige är utslaget.

Att bästa matcherna var två förluster säger mycket. Sverige kunde mycket väl ha vunnit de matcherna (den första borde ha blivit svensk seger) och då hade Pia Sundhages förbundskaptensfacit blivit annorlunda. I den här resultatstyrda branschen spelar sånt ingen roll när matcherna är slut.

Det visar att jag hade både rätt och fel när jag en gång i tiden ville och föreslog att hon skulle vara en av två förbundskaptener för det svenska herrlandslaget.

Hon visade i de där förlusterna mot Tyskland att hon kunde få sitt lag att spela som bäst när det gällde som mest.

Men i hennes sista mästerskap för Sverige stod hon inte för något av det som låg bakom mitt förslag. I USA hade hon visat att hon kunde lyfta stjärnor, hantera stor press, få laget att vara som bäst och själv ta rätt beslut under brinnande mästerskap.

I detta EM började hon i stället plötsligt chansa. Hon drog en nitlott och Sverige är utslaget. Den fullständigt omotiverade chansningen var att röra om mycket i startelvan i den sista gruppspelsmatchen.

Spelarna hade tre dagars ledighet till kvartsfinalen och därför skulle självklart bäst lag ha startat. Nu försakades en möjlighet att sätta bitar på plats. Istället skapades osäkerhet i det där försvaret som var så stabilt under OS.

Hedvig Lindahl var skakig mot Italien och i kvarten mot Nederländerna (som hemmapubliken kallar Holland) kunde hon inte ens ställa en mur rätt.

Nilla Fischer vilades mot Italien och i kvartsfinalen var hon virrig på ett sätt jag aldrig sett.

Sverige började bra de första fem minuterna. Hamnade sedan på hälarna. Och blev kvar där. Spelet var helt i obalans och den första förlusten mot Nederländerna sedan 1992 var lika logisk som rättvis.

Pia Sundhages största nederlag som förbundskapten var ändå att hon aldrig fick till samarbetet med de allsvenska klubbarna. Där har efterträdaren Peter Gerhardsson ett jobb som är stort och nödvändigt framför sig.

Han blir förbundskapten i en tid när fler och fler svenska landslagsspelare håller till utomlands samtidigt som damallsvenskan fortsätter att vara den perfekta plantskola för utländska talanger på väg upp.

Lieke Martens har varit i Göteborg och Rosengård. Svenskorna sade att de visste hur hon skulle stoppas. Hon visade bara hur lätt det är att stoppa in ett 1-0-mål på frispark när målvakten lämnat lucka.

Till sist: I en annan del av idrottsvärlden visade Sarah Sjöström samtidigt hur man blaskar av sig en besvikelse. Guld och världsrekord samma kväll. När mästerskapet avslutas på söndagen simmar hon hem tredje guldet i årets VM.

Läs mer: Sverige är ute ur EM

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.