Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Johan Esk: Djurgårdens hjärta skadades av dårarna

När domare Mattsson bröt fruktskandalen på Stadion var det ett bevis för att svensk fotboll mår bättre än på länge. I alldeles för många årtionden har kastade föremål fått flyga fritt utan åtgärd.

När domare Tobias Mattsson bröt matchen Djurgården-Mjällby var det också en tydlig signal till alla svenska elitklubbar att ribban äntligen har sänkts för vad som accepteras.

Nu har den lagts så lågt att det bara finns två vägar att gå för allsvenskan 2013:

Antingen kommer alla landets dårar att sluta kasta in saker. Eller så kan vi få väldigt, väldigt många avbrutna matcher.  

När jag växte upp var det vardagsmat att det regnade golfbollar, mynt, glasflaskor och burkar mot spelare, bollkallar och fotografer när jag gick på fotboll. Det där var de där sönderkramade 70- och 80-talen, de var allt annat än ljuva på fotbollsarenorna. De skapade ett klimat där ribban bara höjdes och höjdes för vad som ansågs okej.

Det skapade också ett klimat där dårars beteende alltid ska försvaras. Jag kan redan i skrivande stund se de inkommande mejlen:

”Chibsah skulle ju haft frispark. De skulle gett f-n i att fira framför klacken. Det hände ju inget, ingen blev ju skadad".

Mitt svar är enkelt och solklart:  

Inget av det där ger någon på läktaren någon som helst rätt att kasta något mot någon på planen.

För två år sedan bröts tre matcher. En match bröts av att bengaler sköts i Södertälje och en annan när knallskott smälldes i Malmö. Den här gången räckte det med några inkastade saker.

Ett föremål – det var tydligen ett päron – träffade Mjällbys Gbenga Arokoyo.

Ordet träffade visar att någon av de kastande dårarna lyckades med sitt syfte. För enda anledning till att kasta något måste ju vara att man vill skada någon, varför ska man annars hålla på?

Men mest träffade de kastande dårarna rakt in i Djurgårdens hjärta. Och de skadade klubben och spelarna och alla supportrar som kommit till Stadion för att starta den sista säsongen där.

Den startades med ett mäktigt blått tifohav. Den slutade med en blå måndag för Djurgården.

Mjällby vill spela klart matchen redan i dag. Om Djurgårdens klubbledning vill leva upp till Djurgårdsandan borde matchen vara gratis - men bara öppen för kvinnor och barn.

Sånt har skett utomlands och då har spelarna tyckt att det varit extra trevligt att titta upp mot publikhavet.