Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Fansen har lyft Svenska cupen

Supportrarna har skakat liv i Svenska cupen, skriver Johan Esk.
Supportrarna har skakat liv i Svenska cupen, skriver Johan Esk. Foto: Erik Nylander/TT

Svenska cupen är den fula ankungen som börjat flyga.

Tack vare fansen.

I många år var svenska cupen ett fotbollsskämt ingen brydde sig om. Knappt ens lagen som spelade, ännu mindre publiken.

Förbundet kämpade och slet. Bytte namn och format. Dribblade och hade sig men den fula ankungen ville inte lyfta från sin skämtnivå.

Sen tog fansen tag i saken.

På samma sätt som fotbollssupportrarna i Stockholm i slutet av 1990-talet fick allsvenskan att lyfta till stämningsnivåer den aldrig tidigare befunnit sig på så skakade supportrarna liv i cupen.

Och det var här, på Friends, det exploderade i mars 2015. Då som nu var det AIK-Hammarby. Då som nu var AIK favoriter, men skillnaden var att AIK var större favoriter då.

Då gick AIK ut med sin hybris och mötte Bajens entusiasm. Nu gick AIK ut med ett par fjunisar och mötte Bajens cynism.

Hammarby har under våren haft en ovana att åka på billiga 0–1-mål. Därför gjorde Nanne Bergstrands lag allt för att under matchinledningen dra ner tempot, slå en passning framåt men två bakåt och enkelt kväva AIK:s små tecken på anfallsliv.

Hammarby tog sig in i matchen minut för minut, meter för meter och Arnor Smarason gjorde tillvaron allt jobbigare för Nisse Johansson i Nisses 300:e AIK-match.

När Fredrik Torsteinbö i första halvlekens sista minut skar fram en crossboll var det logiskt att Smarason gled fram och volleyvinklade in 1–0.

En annan skillnad i matchen var att det var 41.063 åskådare i cupderbyt 2015, nu ”bara” 23.860.

Då var det nyhetens behag att AIK och Hammarby möttes igen efter Hammarbys fem år i superettans sörja. Nu var det mer ett vanligt styrkeprov i väntan på allsvenskan.

Sedan svenska cupen lyfte har cupen blivit svensk fotbolls extra allt.

Supportrarna skapar mer fest och mer stök. I går ville läktarnas parlament flytta avsparkstiden från 18.30 till 19.00 och då gjorde man det med bengaler.

Cupen gör att lagen får mer heta tävlingsmatcher en period när det annars bara varit trötta träningsmatcher. Och tränarna får mer skador som ger huvudvärk inför seriestarten.

En cup är en cup är en cup och i Sverige är svenska cupen inget att leva på i allsvenskan. För ett år sedan vann Hammarby med 2–1 mot AIK men det var ändå Hammarby som halvåret senare jagade nytt kontrakt och AIK som slogs om guld.

Våren 2016 skulle den här cupmatchen kunnat ge en hel del svar om AIK:s och Hammarbys år – om inte några av lagens viktigaste mittfältsspelare varit skadade.

Nu saknade AIK Ishizaki och Etuhu i truppen och Ofori i startelvan och Hammarby hade Persson och Israelsson utanför truppen. Så det var framför allt truppernas bredd som skulle testas. Och båda håller.

En av största skillnaderna mot 2015 var att AIK inte hade Henok Goitom som nyckelspelare på planen utan klubblös åskådare på läktaren. Det var rätt spelare på fel plats.

Matchen skulle svara på om AIK-fansen fick större anledning att tro på SM-guld och Bajens fans anledning att frukta strecken i botten. Spelet gav två nej på frågorna.

Hammarbys Arnor Smarason borde gjort 2–0 på något av de två frilägen han hade inom loppet av två minuter i andra halvlekens första kvart.

I stället var det han som orsakade frisparken som Jos Hooveld nickade in till 1–1.

AIK-tränaren Andreas Alm brukar ofta säga att ett mål påverkar en matchbild mycket och det kan man verkligen säga om det nickmålet. Från att ha varit helt håglöst lyfte AIK flera divisioner.

Hammarby styrde över sin uppställning mot 4–4–2 i andra halvlek och i AIK försökte inhopparen Ofori styra spelet men han har en bit kvar till 2015-formen. Däremot fortsatte Niclas Eliasson visa att 2016 kan bli hans.

Det blev ett straffdrama, det blev seger till Hammarby och till slut bevisade Ögmundur Kristinsson en av nutidens stora fotbollssanningar:

Det är viktigt att ha målvakter som är bra med fötterna. Det kan till och med göra att man sparkar sitt lag till en cupsemi.

Till sist: Här kommer hjältarna från Söder, brukar fansen sjunga. Derbyhjältarna ska det vara.
På Hammarbys sju senaste derbyn har laget fem segrar, en oavgjord och bara en förlust.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.