Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Guidetti ska spela med Zlatan

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Krönika. Nya spelare skulle ge svar men mest fick vi en gammal sanning. Så här är Sverige utan Zlatan Ibrahimovic.

Matchen visade också att John Guidetti ska spela med honom.

Turkiet vann med 2–1. Sverige gjorde en hyfsad match men saknade någon tydlig referenspunkt att spela upp bollen mot. Någon som kunde hålla i spelet i anfallsläge, som kunde låta fler spelare komma med upp medan han själv höll motståndare sysselsatta.

Allt det där som Sverige i åratal vant sig vid att Zlatan Ibrahimovic gör.

På tisdag, mot Tjeckien, är Zlatan tillbaka och då ska vi leta svar på Hamréns viktigaste fråga inför EM: Vem ska spela bredvid Zlatan?

Efter matchen i Turkiet måste första och största chansen gå till John Guidetti. Och med sitt inhopp sprang Emir Kujovic förbi Marcus Berg i kön bakom.

Erik Hamrén valde att låta flera U21-hjältar visa upp sig.

Jag ville se ungdomligt mod.

Det fick jag se av Ludwig Augustinsson.

Det finns lättare matcher att göra riktig landslagsdebut i än Turkiet borta, men Ludwig lirade lika lugnt som om han var tillbaka på Grimsta. Han klev absolut upp och flåsade Martin Olsson i nacken i kampen om vänsterbacksplatsen.

Av Victor Nilsson Lindelöf fick jag tyvärr också se ödesdigert övermod.

Turkiet hade bara Cenk Tuson på topp. Nilsson Lindelöf borde haft koll på att Cenk Tuson var på väg in i hans yta. Ändå valde svensken att kliva fram för att bryta bollbanan, blev helt överspelad och gav Cenk Tuson utrymme att vackert dunka upp bollen i mål.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Det var också alldeles bakom Victor Nilsson Lindelöf som Cenk Tuson smög in och nickade in avgörande 2–1.

Den svenske Benfica-backen satte inte någon större press på Erik Johansson i kampen om mittbacksplatsen bredvid Andreas Granqvist.
Sverige startade vägen mot EM lika lovande som laget slutade kvalet.

De första tio minuterna gick åt att sätta positionerna i försvarsspelet och stänga ytor. Sedan lät Sverige Turkiet rulla runt bollen, låg rätt i försvarsspelet och klev fram när lägena fanns.

Albin Ekdal och Kim Källström återfann varandra snabbt på innermittfältet trots att de var i numerärt underläge där. Mikael Lustig visade varför han är gjuten i startelvan och John Guidetti var glödhet.

Det var U21-vibbar över det vackra anfallet som gick via Ludwig Augustinsson på kanten och slutade med en läcker cykelspark av ”JG”.

Guidettis karriär stoppades upp av en dåligt lagad kyckling. Men på väg in i påsken 2016 är han där vi trott och hoppats att han skulle vara.

Jimmy Durmaz började inget vidare, valde märkliga passningsval och hade svårt med bollkontakterna, även Marcus Berg halkade ner på rankingen.

Både Berg och Guidetti gjorde ett bra defensivt jobb. Problemet var att när John Guidetti klev ner och hjälpte Ekdal och Källström med numerären centralt på planen, så blev svenska laget för kompakt och det fanns för få val att spela upp på när bollen erövrats.

I början av andra halvlek hamnade Ekdal och Källström för långt ner, Turkiet fick stå och styra och ställa och det var nära 2–0.

Men Sverige vred sig ur greppet. En ringrostig Sebastian Larsson kom in, fladdrade omkring, blandade högt och lågt och servade en perfekt frispark som via en härlig nickskarv av Kujovic kvitterades av Andreas Granqvist.

Efter ett sånt mål måste Sverige se till att rädda oavgjort.

Fakta. Sveriges väg till EM

29 mars: Landskamp mot Tjeckien (Solna).

11 maj: EM-truppen tas ut (Norra Latin, Stockholm).

23-30 maj: Det första av två EM-läger inleds i Stockholm.

30 maj: Landskamp mot Slovenien i Malmö.

31 maj-4 juni: Läger i Båstad.

5 juni: Landskamp mot Wales på Friends.

8 juni: Truppen reser till Frankrike och basen i Pornichet.

EM-slutspelet

13 juni: Irland (Paris).

17 juni: Italien (Toulouse).

22 juni: Belgien (Nice).

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.