Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Med Lagerbäck når dubbelmoralen ny nivå

Lars Lagerbäck sågade priset när Victor Nilsson Lindelöf gick till Manchester United.
Lars Lagerbäck sågade priset när Victor Nilsson Lindelöf gick till Manchester United. Foto: Bildbyrån och TT

Lars Lagerbäck tar dubbelmoralen till en ny nivå när han sågar priset på Victor Nilsson Lindelöf.

Det är den öppna dörrens vristspark Lagerbäck drar till med när han kommenterar Nilsson Lindelöfs övergång från Benfica till Manchester United.

Om alla bonusar faller ut kan prislappen landa på motsvarande 450 miljoner kronor .

Lagerbäck säger:

– Generellt så tycker jag att det är en vansinnig värld med de här summorna som förekommer inom fotbollen. Men jag har inget maktmedel att förändra det. Det är en väldigt bra spelare men jag tycker att det är nästintill sjukligt att man bollar med de här summorna.

Läs mer: Lagerbäck: ”En vansinnig värld”

Lars Lagerbäck sade det här i rollen som norsk förbundskapten.

De senaste åren har han varit uppmärksammad, återkommande och uppskattad i en annan roll.

Han har varit en försvarspropagerande expert i Viasats tv-studio.

Och det är då moralen dubblar och bubblar över.

För just tv-kontrakten är en av de stora orsakerna till att pengarna inom fotbollen för länge, länge sedan lämnat all vett och sans.

Och i fotbollens tv-industri är personer som just Lars Lagerbäck nyckelfigurer. Experterna. Ibland blir de lika uppmärksammade och omdebatterade som spelarna själva.

När Lagerbäck går ut och klagar på den galna pengautvecklingen inom fotbollen är det som när miljöaktivisten gnäller över utsläppen samtidigt som han eller hon knallar uppför trappan till flygkabinen på Bromma.

Men en tv-expert eller miljöaktivist hit eller dit? Ska det spela någon roll?

Ja, var ska man annars börja om inte hos sig själv.

– Jag har inget maktmedel att förändra det, säger Lagerbäck och det är självklart en logisk känsla men samtidigt underskattar han sin egen betydelse grovt.

När Luis Suarez under säsongen hade filmat (igen) så ruttnade Lagerbäck rejält i studion. Det var inga problem att gissa känslorna han hade i sig när han sade:

– Jag känner en sådan sorg för fotbollen. Det är så oprofessionellt av spelarna att uppträda på det här sättet.

Citatet fick spridning i hela Sverige. När jag googlar på Lagerbäck och Suarez får jag också träffar från Norge, Finland, Danmark, Italien, Spanien, Frankrike, Ungern, Tjeckien. Plus en rad engelsk- och tyskspråkiga medier.

Und. So. Weiter.

Det där visar att Lars Lagerbäck har ett maktmedel. Det är hans position i kombination med hans ord.

Övergångssummorna, spelarlönerna, tv-avtalen, biljettpriserna, sponsoravtalen. Allt skenar i fotbollen och att säga att det vore befriande om utvecklingen gick åt andra hållet är lite ”No shit, Sherlock”.

Det där visar att Lars Lagerbäck har ett maktmedel. Det är hans position i kombination med hans ord.

Men vem ska börja?

Och vem säger nej till de tiotals miljoner kronor som rinner in på kontot hos en allsvensk klubb när en spelare flyttar utomlands eller tar ett steg i karriärtrappan.

Victor Nilssons Lindelöfs övergång till Manchester United gör plötsligt division 1-klubben Västerås SK till en av Sveriges rikaste klubbar.

Och när vi ändå är inne på Victor Nilsson Lindelöf och tv-experter så säger övergången en hel del om varför det aldrig blir något med England och dess landslag.

Den förre mittfältsstrategen Ray Wilkins är nu expert på Sky Sports och han sågade också Manchester Uniteds köp av den unge svensken men av en annan anledning.

– Den här killen har inte gjort någonting. Ingenting över huvud taget, sade Wilkins.

Som en sammanfattning på vad den gode Victor gjort hade Sportbladet följande summering som är slående med tanke på att killen bara fyller 23 år nästa månad:

Victor Nilsson Lindelöf debuterade för Benfica 2015, har varit en nyckelspelare för klubben i Champions League och gjort tolv landskamper för Sverige varav tre i EM. På meritlistan finns också ett guld i U21-EM, tre portugisiska ligatitlar, två segrar i portugisiska cupen och en i portugisiska supercupen. Försvararen kom också med i Turneringens lag efter U21-EM 2015 och i genombrottselvan för Champions League 2016.

Vem Wilkins ville ha i stället?

Michael Keane.

Från Burnley.

Visst, backen har gjort ett par landskamper och var med om att ta upp Burnley till Premier League förra säsongen, i år blev det en 16:e plats där.

Wilkins utspel sätter ord på problemet för Englands landslag.

Dels blir deras egna talanger alltid uppskrivna som små fotbollsgudar.

När Michael Owen och Wayne Rooney slog igenom var inte frågan hur bra de skulle bli utan hur mycket bättre än Pelé och Maradona de snart skulle vara.

Och dels har de engelska klubbarna pengar att köpa allt de vill ha och mycket mer. Tio miljoner pund hit eller dit är kaffepengar för Manchester United.

Men i slutet av affären betyder det att en svensk mittback får utvecklas i Champions League (om han platsar, alltså). Och att en engelsk får kämpa vidare i inhemska ligan.

Esks elva. Vecka 24

1 Baksmällan

Fotbolls-VM är ett år bort men i Ryssland kommer baksmällan före festen.

Human Rights Watch säger att arbetsförhållandena är lika usla som inför OS i Sotji. Fifa håller inte med men när förbundets utsända försökte prata med arbetare blev de stoppade.

2 Frisimmaren

Sarah Sjöström fortsätter att förvåna sig själv. 52,28 på 100 meter frisim är bara 22 hundradelar från världsrekordet. Jag har slutat att bli förvånad av något Sarah gör i bassängen.

3 Sommarprataren

Sarah Sjöström ska i ”Sommar” i P1 prata om ”det trygga i negativa tankar, om du fokuserar på det dåliga blir du aldrig besviken”. Många idrottare lever med tanken att misslyckas.

4 Petningen

Nebojsa Novakovic petas som assisterande A-lagstränare ner till ungdomslagen och när jag hör de luddiga förklaringarna säger de bara att det ligger en hel kennel begravd under Karlberg.

5 Comebacken

Nanne Bergstrand är tillbaka i allsvenskan. Ska Kalmar spela framtidens fotboll nu? Det går aldrig att överdriva betydelsen Bergstrand hade för Bajen under en viktig tid för klubben.

6 Nyhetsankan

Kolla aldrig en bra story. När folk började göra det så var det där om att ett damlag hade blivit utkastat för att ett herrlag skulle spela kubb inte så klockren som rubrikerna gjorde gällande

7 Målskyttarna

Patric Hörnqvist 1-0 i näst sista minuten, Carl Hagelin 2-0 i öppet mål och så hade Pittsburgh Penguins vunnit Stanley Cup. Det är första gången på 19 år ett lag försvarar titeln.

8 Målskytten

Veckans wow. Damlandslaget i fotboll kan göra mål. Efter fem mållösa matcher slog Sverige Skottland i näst sista testet före EM. Caroline Seger gjorde enda målet i segermatchen.

9 Vändningen

Länge var damlandslaget det öppna och lättillängliga medan herrlaget var slutet och svårt att jobba med för mediaflocken. Nu har det svängt och som vanligt kommer kulturen uppifrån.

10 Norrmannen

Hammarbys artist Mats Solheim skrev till Lars Lagerbäck att "du måste ha glömt mig i truppen.” Följde upp med påpekandet att Norge-Sverige krockade med en sponsorgolf.

11 Galanamnen

Diskuskastaren Daniel Ståhl och medeldistansaren Lovisa Lindh var glödheta på Bislett i veckan. På söndagen tävlar de på Stadion. Svensk friidrott är hetare än på länge

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.