Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-mellberg-ar-sveriges-mest-spannande-tranare-igen/

Fotboll

Johan Esk: Mellberg är Sveriges mest spännande tränare – igen

Helsingborgs Olof Mellberg är Sveriges mest spännande tränare. Foto: Bildbyrån

Olof Mellberg var Sveriges mest spännande tränare för två år sedan. Olof Mellberg är Sveriges mest spännande tränare nu.

Vad är han om två år?

De två största aktuella frågorna inför matchen på Tele2:

Skulle Djurgården resa sig efter derbyförlusten och ta tillbaka serieledningen?

Skulle Mellberg-effekten redan synas på Helsingborgs resa bort från bottenträsket.

Svar 1: Ja, det räckte med en halvlek. Det här var en typisk Djurgårdsseger. Laget äter sig in i matchen och käkar till slut upp motståndaren. Vi har sett det förr och kommer att se det igen. Inhopparen Emir Kujovic gjorde båda målen i 2-0-segern och visade att han är ett sylvasst vapen i lagets guldjakt.

Svar 2: Ja, men det räckte inte med en halvlek. Ett kompakt försvar kombinerades med order att hålla bollen inom laget och sticka fram snabbt. Helsingborg hade tre solklara chanser den första halvtimmen som måste bli mål. När Djurgården tätade försvaret i andra halvlek dog Helsingborgs anfall av syrebrist. Mot sämre lag kommer spelet att ge betydligt bättre utdelning.

På linjen gick en vilt coachande Mellberg en egen match mot fjärdedomaren i sin allsvenska tränardebut. Och hans tränarkarriär är framför allt en fråga med framtidsfokus.

Senast jag såg en match med Mellberg-lag var det mot just Helsingborg i superettan. Hans BP kom från division 1, skulle snart vara klart för allsvenskan och det var ändå inte de snabba, stora stegen i seriesystemet som imponerade mest.

Det var sättet Brommapojkarna spelade på, den tydlighet i anfallsspelet Olof Mellberg hade fått till. De yngre, respektlösa spelarna verkade veta exakt vad de skulle göra för att ta sig fram. De lyckades inte alltid men försökte igen.

Jag hade inte sett det komma när det gällde den gamle försvarshjälten.

Avancemanget och spelstilen med det begränsade materialet var det ena som gjorde att jag tyckte att Mellberg hösten 2017 var Sveriges mest spännande tränare.

Det andra var minnen av hur han varit som spelare.

Man kan prata om vinnarskallar och vinnarskallar och så kan man prata om Olof Mellberg. På en landslagsträning fick han frispel när ett domslut i uppvärmningens fotbollstennis inte gick hans väg.

Vi vid sidan trodde att han skojade. De andra spelarna misstänkte att han inte gjorde det. För Olof Mellberg var det blodigt allvar.

Jag ville se vart Mellbergs offensiva spelidé och hans ovanliga heta tävlingssinne skulle ta hans tränarkarriär.

Sedan har jag inte sett något. Han lämnade BP, gick en tränarutbildning och smög in i danska Fremad Amager.

När han nu var tillbaka i hetluften blev mitt intresse inte mindre när jag läste vad Andreas Granqvist, som haft en del tränare, sade efter några få träningar med Mellberg:

”Jag har aldrig jobbat så analytiskt som det är just nu med Olof. Det är mycket inför träningar där han i detalj på olika sätt visar exakt de olika funktionerna som träningsmomenten har. Han är väldigt tydlig i att få alla spelare att förstå varför vi gör sakerna vi gör och hur vi ska få in det i spelet.”

Det där låter nästen exakt som när Djurgårdens spelare pratar om sin tränarduo Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf.

Att Kim och ”Tolle” kommer att fortsätta att utveckla Djurgården och sedan om X antal år ta över en annan storklubb är en lågoddsare.

Olof Mellbergs framtid är betydligt mer svårspelad.

Lyfter han Helsingborg tillbaka till toppen? Tar han över AIK när Rikard Norling någon gång lämnar? Eller är han borta från tränarkartan om två år?

Läs mer:

Succéinhopp för Kujovic: ”Ville bara stanna tiden” 

Mållös debut för Mellberg – tappade rösten