Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-rimliga-avtal-i-en-orattvis-varld/

Fotboll

Johan Esk: Rimliga avtal i en orättvis värld

Caroline Seger och Andreas Granqvist, lagkaptener för dam- respektive herrlandslaget i fotboll framför en tavla på den gymnasieskola i Göteborg båda gick på. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Svenska fotbollförbundets avtal för dam- och herrlandslagen verkar rimliga men blir inte rättvisa.

Helt enkelt för att världen i allmänhet och elitidrotten i synnerhet inte är det minsta rättvis.

När paret Rung – Nina är kriminolog och föreläsare, maken Peter är jämställdhetsstrateg – anmälde Svenska fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO) var det opportunt, slappt – men intressant.

Det opportuna och slappa var att förhållandet mellan förbund och spelare inte är som mellan arbetsgivare och löntagare. Ett förbund behöver inte betala ut ett korvöre för att en spelare ska få uppleva hedersuppdraget att spela i eller tävla för ett landslag.

Anmälan borde därför riktats till klubbar som har både dam- och herrspelare på sina lönelistor.

Det intressanta var ändå att en sån här anmälan gör att siffrorna om ersättning skulle bli officiella och det är inte helt fel. Ett förbund är inte ett företag. Ett förbund är en samlingsplats för en folkrörelse och därför borde dess ekonomi bli mer transparent.

Efter SvFF:s yttrande till DO kan man konstatera att avtalen har rätt intentioner men ändå inte blir rättvisa.

Det är exempelvis orättvist att de herrallsvenska spelare som åker iväg på de så kallade januariturnéerna, enligt Aftonbladet, inte får samlingsersättning för det.

De där uteblivna pengarna är dock smällar spelaren kan ta. En sån landslagsuttagning kan betyda mycket som karriärsteg mot inkomster dit damfotbollen inte nått.

Och eftersom den internationella fotbollsvärlden fortfarande har olika ekonomiska marknader landar svenska avtal som ser rättvisa ut ändå till slut i verkliga summor som skiljer sig stort åt.

Andelen av bruttointäkterna från mästerskap är jämbördiga för landslagen. Pengarna är i praktiken i olika divisioner.

Svenska fotbollförbundet fick 167 miljoner kronor för herrarnas kvartsfinal i VM 2018. Damernas VM-brons 2019 gav bara 24 miljoner kronor.

Det där styrs av marknaden och den marknaden är du, jag, vi som konsumerar idrott och den håller på att ändras. Damfotbollen växer kommersiellt. Fler länder satsar, antalet storklubbar/storföretag som vill vinna titlar med sina damlag, lönerna ökar.

Däremot är det svårt att se tecken på att de internationella klyftorna minskar.

Framtidens Nilla Fischer kommer att behöva fortsätta föra kampen.  

Läs mer: SvFF:s svar till DO: Matchersättningen till landslagen densamma