Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-som-att-en-dopad-idrottare-far-behalla-medaljen/

Fotboll

Johan Esk: Som att en dopad idrottare får behålla medaljen

Östersund FK:s förre ordförande Daniel Kindberg efter en seger i Europa League 2017. Foto: Robert Henriksson/TT

Mannen som enligt tingsrätten sol-och-vårade fotbolls-Sverige döms till fängelse. Klubben han enligt domen byggde med olagliga medel klarar sig sportsligt.

Det är som att åka fast för dopning men ändå få behålla medaljen.

Vad innebär det sportsligt att Daniel Kindberg, mannen bakom Östersunds fotbollsklubb, är dömd för att på olagligt vis ha försett klubben med pengar och på så sätt byggt framgångssagan?

Vad innebär det idrottsligt att tingsrätten nu slår fast att Östersunds FK genom sin förre ordförande ägnat sig åt ekonomisk dopning?

Just nu – inte ett jota.

Ren idrott – glöm det.

Svenska fotbollförbundets olika nämnder har dribblat bort sig i paragrafer hit och preskriberingstider dit.

Det är naturligtvis inget annat än skandalöst. 

Det är att hån mot de klubbar som i åratal stretade på men föll mot Östersunds FK i värvningskampen om spelare. De undrade var ÖFK fick pengarna ifrån. Nu vet de. 

Trösten är lika klen som för friidrottarna som under årets VM fick medaljerna som dopningsdömda idrottare stulit från dem för flera år sedan. De där stunderna av lycka när mållinjen korsas kan aldrig betalas tillbaka.

Utan Daniel Kindberg hade fotbollshistorien om Östersund aldrig hänt. Utan Kindbergs pengar hade historien aldrig lyft.

Nu är Kindberg dömd och domen är hård. Tre års fängelse i tingsrätten, han kommer att överklaga till hovrätten och är säker på att vinna där. Klubben – den klarade sig redan förra veckan.

Då drog Svenska fotbollsförbundets licensnämnd tillbaka sin anmälan som skulle ha tagits upp på representantskapsmötet den 19 november.

I samband med att åtal väcktes mot Daniel Kindberg valde licensnämnden att anmäla ÖFK och Kindberg till disciplinnämnden. Även en anmälan till representantskapsmötet, där tvångsnedflyttning kan beslutas, upprättades.

Disciplinnämnden hade redan tidigare valt att lämna anmälan utan bifall. Orsaken var att preskriptionstiden, två månader, gått ut.

Och det är här förbundets dribblande tar fart. Två månader – från vadå?

Från att brotten skedde? Från att de polisanmäldes? Från att nyhetsföljetongen drog i gång? Från rättegångens början eller slut?

Disciplinnämnden räknade från att misstankarna kom ut i juni 2018. Licensnämnden ville att anmälningarna skulle ligga till sig i väntan på dom. 

Riksidrottsnämnden gick på disciplinnämndens linje och därmed kunde Svenska fotbollförbundet och ÖFK andas ut.

Förbundet slipper ett jobbigt prejudikat och slipper ta tag i det kaos som skulle uppstå om ÖFK flyttas ner i seriesystemet och Kindberg sedan frias i hovrätten.

För ÖFK gäller det att snabbt dra nya andetag. Klubben måste se till att överleva ekonomiskt, det blir inte lättare av att ÖFK enligt tisdagens dom måste betala en halv miljon kronor via ett dotterbolag. Klubben ska också vänta och se om den klarar licensnämndens vanliga bedömning för elitlicens. Senare i november vet vi om klubbens ekonomi var tillräckligt okej i slutet av augusti.

Men. Förbundet skulle kunna fälla klubben på en annan punkt. I SvFF:s tävlingsbestämmelser, paragraf 24, står att nedflyttning kan ske på grund av ekonomiska missförhållanden om klubben…

”Inom ramen för den idrottsliga verksamheten gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende.”

Den här paragrafen skulle utan tvekan kunna användas för att skicka ner Östersund. Samtidigt är den öppen för tolkning och bedömning. Hur ska man avgöra om idrottens anseende skadats av Kindbergs sol-och-vårande?     

Kommer verkligen någon nämnd eller något förbundsorgan att våga sätta den bollen i rullning? Att skicka ner Östersunds FK med den motiveringen skulle kunna skapa ett tolkningsmonster för framtiden. 

När jag läser SvFF:s chefjurist Anders Hübinettes kommentarer efter domen ser jag inget om att paragrafen skulle dammas av och användas. Däremot kanske preskriptionstiden ändras. Så dags nu. 

Läs mer:

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse

ÖFK och Kindberg i blåsväder – detta har hänt

Jens Littorin: Domen är en personlig tragedi för Kindberg