Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Johan Esk: Spelet väcker frågor – svaren dröjer

Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Andra EM-matchen. Sverige har en poäng och en massa nya frågor. Det finns gott om tid att hitta svaren. Men – det tar lång tid innan vi vet vad de är värda. Största frågan: Passar Pia Sundhages raka ledarstil ett svenskt landslag?

Det svaret kommer inte att ges i kvällens finnkamp. Sista gruppspelsmatchen (mot Italien) garanterar inte heller de stora svaren.

Men det bästa med den minst sagt skakiga premiären mot Danmark var att massor av varningsklockor klämtat. Det vore värre om frågorna dykt upp när det inte funnits tid att reparera skadorna.

Det mest oroväckande var att Sundhages lag hade svårast med det hon pratat mest om. Att älska pressen. Spelarna var skakade av stressen.

Pia Sundhage är vänster­- männi­skan som är USA-präglad som få i sitt ledarskap. Det finns inget svenskt lull-lull, inget skyddande bomull. Hon säger vad hon tycker. Som hon tycker att det är och det är ofta så det är. Det där fungerade bra i USA:s landslag. Där har spelarna med sig vanan vid sån ledarstil från knattelag.

Fungerar det i det här landet, det här laget? Eller är spelarna för rädda att få offentlig kritik av sin förbundskapten att de fegar ur i spelet?

Först när sista matchen är spelad vet vi, hon och spelarna.

Det enda tydliga svaret premiär­matchen gav var att Danmark är bra. Hur bra Sverige är vet vi först när/om slutspelsrundan börjar.

Sundhage sade före premiären att det skulle bli ändringar i start­elvan mellan matcherna. Hon hoppades nog att det skulle räcka med finjusteringar. Nu skulle det behövas större ingrepp – som inte kommer att ske.

Spelare som är givna borde bytas ut men det kommer inte att ske. Schelin, Seger och Asllani kommer att få nya chanser.Josefine Öqvist sprang ifrån alla tvivel men på andra kanten rörde Antonia Göransson upp frågor när hon rörde till det för sig.

Caroline Seger och Marie Hammarström fick starta centralt men det fungerade inte. Ska Pia Sundhage sätta in Lisa Dahlkvist och flytta ut Hammarström till vänster? Absolut.

Är Sverige lättläst? Än så länge.

Danmark bjöd inte Sverige på ytan bakom sina ytterbackar som Sverige älskar att söka. Danmark lyckades alldeles för enkelt stänga av Nilla Fischers uppspel. Det här borde Sverige varit mer förberedda på.

Hinner Sverige fixa till det? Säg så här. Det finns två matcher att nöta in uppspelsplan-B på, men det blir mot motståndare som backar hem mer och inte kommer att vilja ha bollen lika mycket som Danmark. Spelet mot Finland och Italien kommer bara att ge delsvar.

Kommer Caroline Seger att kunna bygga den grund det här laget behöver för succé? Kommer Lotta Schelin att klara att lyfta det?

Finland och Italien ger inga slutgiltiga svar på det heller. Men däremot är det lättare att svara på det här:

Vem kan få svårast att skaka av sig premiären? Kosovare Asllani.

Hon sade efter matchen att hon skulle ”spela upp straffen tusen gånger” i skallen. Vid nästa miss kommer filmen hacka gång igen. Det var rätt att hon klev förbi Marie Hammarström i straffkön och tog straffen. ”Kosse” var sugen nu, Anders Svensson var det vid frisparken i VM 2002. Henke Larsson klev undan då, Marie Hammarström gjorde det nu.

Jag gillar spelare som vill ta ansvar.
Ett lag som ska gå långt måste ha massor av såna spelare.

Marie Hammarström hade Pia Sundhage som tränare i Örebro. Hon känner igen sin förbundskapten men märker en skillnad i ledarskapet. Då var Sundhage mer intresserad av att spelet skulle se bra ut.

Nu styr resultaten mer.
I kväll spelar Sverige en match där allt annat än tre poäng är ett uselt resultat och blir det inte seger får Pia en ny fråga: Hur löser man en kris?

Till sist: två helt andra frågor:
Kommer de som hatar kombinationen av fotboll och kvinnor att fortsätta att kräkas på asociala medier? Säkert.

Ska vi tvingas stå ut med en ny inköpt legoklack på Ullevi? Gud förbjude