Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Svanberg är beviset för att MFF har allt

Det var framtiden som kom springande med historien.

19:e SM-guldet gör Malmö FF till mesta mästarna. 17-årige Mattias Svanberg är beviset för att MFF har allt.

Malmö vinner guldet för att laget har ungdomen och rutinen. Spetsen och bredden. Pengarna och organisationen. Stjärnorna och grovjobbarna.

Många lag har delar av det där.

Malmö har inte bara allt. Malmö är bäst i det mesta. Därför är Malmö FF bäst i landet och tar guldet tillbaka.

Tredje guldet på fyra år gör att MFF lämnar IFK Göteborg bakom sig och är ensamma på 19 SM-titlar. Tredje guldet på fyra år gör att MFF är inne i samma sorts storhetstid som i mitten på 1970-talet.

Det här var guldet som bara skulle joggas hem. Nästa år kan bli avgörande för hur lång den här storhetstiden blir.

Sportchefen Daniel Andersson har gjort ett bra jobb när han lyckats fylla de luckor som uppstått. När Vidar Kjartansson försvann utomlands så värvades Alexander Jeremejeff. Till exempel.

Inte ett enda kontrakt tar slut efter den här säsongen. Efter nästa går 13 (!) ut. För att inte åka på för många Bosman-fall då lär Andersson vara beredd att sälja av några guldhjältar redan i vinter.

En som kommer att vara glödhet på marknaden, har långt kontrakt med Malmö och gör bäst i att stanna minst ett år är Mattias Svanberg.

Foto: TTMattias Svanberg jagas av två Falkenbergspelare. Foto: TT

Tränaren Allan Kuhn har fegat med att inte låta Mattias få starta. Med massor av skador och avsågade Falkenberg som motståndare kunde inte Kuhn hålla Svanberg från startelvan.

Och matchen hade knappt startat när Svanberg inte kunde hålla sig från att släppa loss sin fart, teknik och hunger och bara blåsa fram på vänsterkanten. Passningen kom in mot mitten och där kom klacken i mål av Jo Inge Berget.

I 20:e minuten tryckte Svanberg in 2-0-målet som säkradesegern som var en av de enklaste på resan mot guldet.

Malmö vinner guldet för att laget har ungdomen och rutinen. Spetsen och bredden. Pengarna och organisationen. Stjärnorna och grovjobbarna.

Kuhn har fått kritik från de himmelsblå fansen för att han hållit Svanberg utanför startelvan. Kuhn har också fått kritik från de inre leden. 20-årige backen Franz Brorsson vädrade sitt missnöje över att han petats trots att laget vunnit med honom i laget.

Foto: TTAtt en spelare kommer med något sånt under seriens upplopp säger en hel del om klimatet i Malmö FF. Det säger också en hel del om de i-landsproblem Allan Kuhn har och som kan bli ännu större 2017.

Malmö har en trupp som vimlar av stora talanger, stora spelare och ja, det finns en hel del stora egon också. Det gör det alltid i mästarlag.

IFK Norrköping klarade inte att försvara guldet för att truppen dränerades på spelare och för att verkligheten kom ikapp laget under hösten.

IFK Göteborg hade varken bredden i truppen eller jämnheten i prestationerna för att vara med i guldracet.

Och AIK tappade för mycket under våren för att chansen att bli av med guldtorkan verkligen skulle kännas verklig på hösten.

Malmö började serien med att slå IFK Norrköping och det var bara att åka fram på en räkmacka på guldet. Eller inte. Två raka förluster mot förväntade bottenlagen Jönköping och Sundsvall gjorde att Kuhn upplevde sin första och största kris sedan han kom till Malmö.

I matchen efter väntade Elfsborg borta. I 76 minuter var det mållöst och krisen var på väg att blåsa upp allt starkare.

Då klev han fram. Som så många gånger under den här storhetstiden. Markus Rosenberg. Ett mål och tre poäng. Det var starten på en svit med nio segrar på tio matcher.

Nästa år spelar Markus Rosenberg sitt sista i MFF.

Han kanske inte kommer att spela lika mycket som i år och det är redan mindre än de två tidigare. Han kanske inte kommer att göra lika många (6) mål och det är redan klart färre än de två tidigare åren.

Men han kommer fortfarande att vara viktig som fanbärare och pådrivare.

Sedan får någon annan ta över.

Jag tillhör inte dem som gärna ser att SM-guldet går runt bland klubbarna. Jag vill att det ska finns ett tydligt lok. Ett utpräglat lag att sikta mot, mäta sig med och jaga.

Det är bara ett år sedan Malmö jagades så hårt att laget blev helt vilse. Hösten 2016 är ordningen återställd.

Läs mer: Malmö FF svenska mästare

Foto i text: TT

Fakta. 2000-talets mästarlag

2016: Malmö FF.
2015: IFK Norrköping.
2014: Malmö FF.
2013: Malmö FF.
2012: Elfsborg.
2011: Helsingborg.
2010: Malmö FF.
2009: AIK.
2008: Kalmar.
2007: IFK Göteborg.
2006: Elfsborg.
2005: Djurgården.
2004: Malmö FF.
2003: Djurgården.
2002: Djurgården.
2001: Hammarby.
2000: Halmstad.

Läs mer. Fler krönikor av Johan Esk
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.