Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Johan Esk: Toivonens förvandling symboliserar landslagets förändring

Sveriges Ola Toivonen skjuter in 2-1-målet mot Frankrike.
Sveriges Ola Toivonen skjuter in 2-1-målet mot Frankrike. Foto: Marcus Ericsson/TT

Ryktet om det svenska landslagets död var betydligt överdrivet.

På lördagskvällen tar laget med sig sin livs levande VM-dröm till ett fullsatt hus med gula innerväggar.

Tusentals gula ark är nedstuckna i stolarna på Friends. De ska bli välkomsttifo till spelarna där nere.

22 gula tröjor, tio med gröna västar över. Tvåmålsspel på liten yta. Hög intensitet. Höga rop. Sista passet före Luxemburg, matchen som ska ta Sverige ett nytt steg mot Ryssland.

VM är nära. VM är fortfarande långt bort.

Som alltid vet vi inget om hur matchen slutar men den här gången vet vi att den börjar med en publiksensation. 49.967 ska slås.

Friends publikrekord kommer från Zlataneran. Fyramåls-kvällen. En sagolik match, ett oförglömligt minne, ändå en seger utan värde.

Zlatan slutade. De svåra åren skulle komma. De öde läktarna skulle eka tomt.

Hur det blev? Annorlunda.

Det var 21.777 åskådare som såg Sverige slå Bulgarien för ett år sedan. Siffrorna målades upp som kris. Ur ett internationellt landslagsperspektiv och ett svenskt historieperspektiv var det i så fall en lyxkris.

22 fotbollsspelare tränar där nere. Någon kanske inte kan spela men det är inte hela världen. Det här är ett lag som saknar en sylvass spets men har bra bredd. Det är ett lag där många gör mål, Sverige har tio målgörare i kvalet.

Det är ett lag där laget är den stora stjärnan och en sådan stjärna funkar hos folk.

På väg till och från fredagsträningen på Friends tittar jag på Ola Toivonen. Det är han som är matchens ansikte på reklamaffischerna och Olaeffekten har stor del i hur het matchen blivit.

Olas mål mot Frankrike fick biljetterna att bli en bristvara. Olas förvandling symboliserar landslagsmiljöns förändring.

Det har genom åren funnits intervjustunder då Ola visat upp en blandning av ointresse, taggar utåt och tjurighet. Nu är han mer öppen, mer avslappnad, mer intressant att prata med.

– Janne (Andersson, förbundskaptenen) är mer öppen, hela systemet runt (landslaget) är mer öppet nu än tidigare, sade Ola i veckan om den förvandlade stämningen han symboliserar.

Fast. Man kan inte överdriva resultatens betydelse för stämningen.

Med tanke på Sveriges spelarförluster och kvalmotståndare är Sveriges kvalresultat minst sagt bra. Och ändå. Läget kunde varit så mycket bättre.

Nu-är-nu-mannen Janne Andersson säger på den sista presskonferensen:

– Jag tycker inte om att sitta och tänka efteråt att fasen …

Jag tänker precis så nu.

Jag är fortfarande irriterad på hur uselt Sverige genomförde bortamatchen mot Bulgarien, från början men framför allt mot slutet.

Sverige hade länge 2–2. Ingen verkade tänka på eller bry sig om hur värdefull den där poängen var. Alla gick för seger. Bulgariens 3–2 kom i 79:e.

Nu påverkar alltid sedan. Nu påverkas oerhört mycket av hur Sverige slarvade bort poängen då.

Hade Sverige åkt från Sofia med 2–2 hade en seger mot Luxemburg räckt för att säkra andraplatsen.

Nu får vi en lördag i Solna, en tisdag i Amsterdam och dagar där emellan där det kommer att räknas på mål och möjligheter och där varje mål kommer att ha stor betydelse.

Det är ett lag där laget är den stora stjärnan och en sådan stjärna funkar hos folk.

”Först och främst ska vi se till att vinna” är en klyscha som landslagsspelarna vevat hela veckan.

Men med galenskapen att Sverige spelar före de andra i gruppen gäller det att vinna stort.

Vid svensk 1–0-seger är Bulgarien i praktiken helt körda och har inget att spela för mot Frankrike, som kan surfa hem gruppsegern.

Vid svensk 1–0-seger får Nederländerna vittring på Sverige och ökad motivation att ösa in mål i Belarus.

Så låt mig slippa tala om tålamod. Låt mig få se spelare göra samma uppoffrande jobb mot motståndarnas backar som, nu skadade, Christoffer Nyman i Belarus. Låt mig få se en hård, hög press direkt.

Då kommer det att skapas chanser snabbt. Sen är det bara för Toivonen att tidigt trycka in bolljäveln och starta vägen mot en tillbakalutad 3–0-seger.