Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-tre-exempel-pa-den-ojamlika-fotbollen/

SPORT

Johan Esk: Tre exempel på den ojämlika fotbollen

Förbundets tomteverkstad trollade fram en Svensson-bil och kvaldagarna fick ett biltema. Men ska man diskutera den ojämlika fotbollen kan man börja med vad Therese Sjögran sagt och Pia Sundhage planerat utan att få kritik.

Svenska fotbollförbundets ledning är en blandning av tomteverkstan på julafton och en show med Joe Labero. Lite simsalabim och så har vi ett nytt magplask.

Det tragikomiska är inte att den manlige rekordhållaren Anders Svensson får en bil och inte den kvinnliga Therese Sjögran. Eller att förbundet säger att bilen var ett samarbete med en sponsor medan bilföretaget bara säger att man sålt en bil till förbundet.

Det mest tragikomiska är hur bildonatorerna försökte slingra sig ur läget men bara sjönk allt längre ner idyn.

När generalsekreterare Mikael Santoft givit nycklarna till Svensson gav han ordet till marknadschef Cecilia Hagman. Hon förklarade att Sjögran inte får en bil med att:

“Sjögran fortfarande är mitt i sin aktiva karriär”.

Sjögran är 36 år...

Ordförande Karl-Erik Nilsson lovade att även kvinnliga spelare som nu är på topp ska hyllas när spelaren “har spelat i princip färdigt sitt landslagsspel”.

Jag hoppas att Anders Svensson har ett VM-slutspel kvar innan han är färdig med sitt landslagsspel. Minst.

Det hela är enkelt. Antingen hyllas alla som slår landslagsrekord, eller ingen. Antingen väntar man med hyllningar till efter karriärer, eller så betar man av både manliga och kvinnliga veteraner längs vägen. Antingen överraskar man två eller noll.

Men enkla lösningar är ofta inte det mest givna i tomteverkstan.

Galans biltema är inte enda aktuella fallet som visar att herr- och damfotboll oftast behandlas olika. I början av nästa år ska Pia Sundhage vara tjänstledig, åka till USA och vara gästprofessor vid ett universitet i Kansas under två månader. Kul och givande för henne. Men det gör att hon missar två landslagsläger.

Det skulle Erik Hamrén aldrig kommit undan med utan att det blivit ett j-a liv. Pia Sundhage borde kunna flyga hem och vara med på lägren.

Och i helgen spelade Malmö i Champions League och efteråt undrade Therese Sjögran:

– Om kvinnliga domare inte håller klassen i Europa – varför måste man då ha kvinnliga domare?

Frågan är sensationell eftersom den kommer just från Sjögran. Hon om någon borde inse att damfotbollen behöver kvinnor överallt för att flytta fram sina positioner. Det behövs kvinnor som tränare, som ledare, i styrelser och som domare.

Efter galan gick en del profiler ut och undrade vad förbundets bilaffär sänder för signaler.

Jag undrar lika mycket vad det sänder för signaler när en kvinnlig stjärna inte tycker att kvinnliga domare ska få chansen att utvecklas på samma sätt som kvinnliga spelare fått.

– De bästa domarna ska döma de bästa turneringarna. Oavsett kön.

Sade Sjögran och lät därmed en hel del som damfotbollens motståndare gjort i alla tider.

Därmed stänger vi bilbutiken för stunden:

Och ägnar oss åt Volvo-mannen Anders Svenssons fotbollsspel.

Jag håller helt med Svensson. Bortamatchen mot Portugal med allt bolljagande passar inte honom optimalt. Låt Pontus Wernbloom (som skrämt Ronaldo förr) gå in och göra det tuffa jobbet ihop med Kim Källström istället.

Sedan ska Anders Svensson spela från start i hemmamatchen. Källström och Svensson kan då ta Sverige till VM.

Kim & Anders. Det låter som när Anders Svensson också var mitt i karriären.