Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Utan ”Granen” föll Sverige samman totalt

Andreas Granqvist – saknad i landslaget.
Andreas Granqvist – saknad i landslaget. Foto: Maja Suslin/TT

Nations League är turneringen som snabbt blivit succé.

Sverige såg succé bli fiasko på några slutminuter när 2–0 blev 2–3 mot Turkiet. Utan ”Granen” föll Sverige samman och tungt in i en höst där mörkret kom snabbt.  

Nations League är Uefa:s senaste påhitt. Ett försök att minska godnattstunderna som kallas vänskapsmatcher.

Sportsligt har det blivit succé. Det har varit på riktigt. Det har ändå inte varit blodigt allvar.

De stora nationer har bjudit på offensivt spel när de mött varandra de senaste dagarna. Lagen har gjort allt för att vinna. Det har inte blivit någon bytescirkus som i träningsmatcher. Lagen har inte haft fegheten och rädslan att förlora som ofta visar upp sig i mästerskap eller viktiga kvalmatcher.

Däremot räckte varken den svenska VM-framgången eller förbundets marknadsföring för att få svenska publiken att tända på turneringen.

Det som kunde blivit en stor efterfest för att fira VM-succén kändes som en likvaka en kvart före avspark.

Inget spår av VM-stämning. Ingen Granqvist eller Forsberg i laget och ingen Toivonen i truppen. Andreas var sjuk, Emil skadad och Ola har slutat. Därför var den näst mest spännande frågan hur Toivonens ersättare skulle klara sig.

Om det var en Ola-kopia Janne Andersson ville ha så var det exakt det Isaac Kiese Thelin gav honom. Han spelade på den fysiska gränsen precis som Ola (redan i första närkampen manglade han två turkar i en duell), han sprang över stora ytor som Ola, han sög in förstabollar som Ola och gick i djupled som Ola när läget fanns.

Om Janne Andersson funderat på vem som skulle bli Olas ersättare kunde han lägga ner det snabbt. Isaac Kiese Thelin var Sveriges bästa spelare. Tyvärr var han också inblandad i raset på slutet.

Den allra mest spännande frågan var hur laget skulle klara att gå vidare. Bort från VM. Mot en framtid som ska ha nya svar.

Den första 25 minuterna gav Sverige baksmällan ett ansikte. De sista var en smäll rakt i nyllet.

Sverige hade i början svårt med den turkiska pressen och sorgligt svårt med de egna uppspelen. Passningsspelet och den individuella tekniken var ett skämt. Försöken att hitta fram med bollar i djupled stressades fram.

Men. Sverige släppte under den här perioden ändå inte till något som kunde kallas målchans.

Och 20 minuter senare, när det var halvtid, hade Turkiet fortfarande inte haft en chans. Sverige hade haft fyra och gjort ett mål. 

Nyckeln? Det var så enkelt att Sverige även under press långt ner i banan vågade hålla i bollen och passa den fram inom laget.

Då sågade sig Sverige fram snabbt, snyggt och effektivt.

Och även om nu ska vara nu så var det som då, i VM. Marcus Berg, brände drömlägen. Ola Toivonens ersättare tog chansen när han fick den.

Victor Nilsson Lindelöf rullade till Jimmy Durmaz, som flyttade in bollen till Sebastian Larsson. Han lyfte ut mot Ludwig Augustinsson som direkt nickade in till Isaac Kiese Thelin. Han prickade stolpen och satte själv returen.

Det är precis så Sverige ska gå in i framtiden. 

Det som gjorde att Ola Toivonen i slutet av karriären blev en nyckelspelare i landslaget var att han utvecklade läsförmågan av spelet. Ersättaren visade att han redan har det.

Med en vaken vinkling fick Kiese Thelin i början av andra halvlek fram bollen till Viktor Claesson. Viktor visade hur han gillade att få låna Forsbergs plats till vänster när han gick in i banan och sköt 2-0.

Där borde matchen varit stängd, klappad och klar. Men Hakan Calhanoglu öppnade den enkelt med en snabb reducering.

Det är inte säkert att Andreas Granqvist hade hindrat det målet men hela matchen visade att Janne Andersson ska vara glad för att ”Granen” bara var sjuk, inte färdig med landslaget. Och ju längre matchen gick, desto tydligare syntes att ryggraden i försvaret saknades. Det fanns ingen som röt till så att mittfältarna tätade luckan framför backlinjen. Det fanns ingen tydlig ledare längst bak. Raset som kom på slutet hade aldrig hänt med "Granen" på planen. 

En misslyckad passning av just Isaac Kiese Thelin på Turkiets planhalva blev en snabb kontring och kvittering av Emre Akbaba i 88:e. I 92:a gjorde samme spelare 3-2 till Turkiet.

Då är då och nu är nu, säger Andersson. När Sverige försvann ur VM hette det att det var soppatorsk. När den här segern försvann var det exakt samma sak.

Läs mer:

Mål i slutminuterna sänkte Sverige

Kiese Thelin minuter från att bli matchhjälte

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.