Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Johanssons vittnesmål kan sänka Platini och Blatter

Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Sepp Blatter och Michel Platini vann tuffa maktkamper som skadade Lennart Johanssons karriär.

Nu kan han avgöra deras öde.

”Jag är den ende som fått det här brevet från Fifa”, säger Johansson om frågorna han ska svara på – de handlar om Platini.

Internationella fotbollsförbundets etiska kommitté ska i dagarna förhöra de avstängda presidenterna. Fifas Sepp Blatter och europeiska Uefas Michel Platini.

I början av nästa vecka ska domen komma och inför den har Lennart Johansson fått en nyckelroll.

Läs också: Sveriges fotbolls-EM ”köptes” med löften om gentjänster

– Jag har fått ett brev från Fifa, från någon institution som inte finns i organisationen över huvud taget, en disciplinär grupp som tillskrivit mig. De har på 70 sidor redogjort för sånt de anser vara anmärkningsvärt i hanteringen av olika frågor i Fifa. Platinis inverkan är också berörd, säger Johansson som innan han efterträddes av Platini satt som Uefapresident mellan 1990 och 2007.

– De har ställt sex konkreta frågor om Platini som de vill att jag ska svara på. Nu kommer två jurister som är väl insatta att bistå mig med formuleringar så att svaren inte går att misstolkas eller vändas på.

Foto: Matthias Hangst/Witters
Johanssons första valförlust. Sepp Blatter tar hem valet till ordförandeposten i Fifa genom att köpa röster. Foto: Matthias Hangst/Witters

Vad handlar frågorna om?

– Dels är det viktigt att veta varför det skrevs ett personligt avtal mellan Blatter och Platini som inte var känt i exekutiven (beslutande kommittén), vare sig i Fifa eller Uefa. Det är något som ligger utanför protokollen och Blatter har svarat att som president var det hans rätt att träffa såna avtal han tyckte var till nytta för fotbollen. Det är en förklaring som inte håller.

Blatter och Platini är två personer som skadat din karriär. Nu kan du efter alla år avgöra deras öden. Hur känns det?

– Jag känner ingen vad-var-det-jag-sade-känsla. Om det ska bli böter eller avstängningar kan jag inte bedöma, men jag känner att jag var ute i rätt ärende när jag en gång började reagera.

Anklagelserna mot Blatter är många. När det gäller Platini handlar mycket om den utbetalning på motsvarande 17 miljoner kronor Blatter gjorde till Platini 2011, samma år Platini skulle utmana Blatter om presidentposten i Fifa men hoppade av.

Duon hävdar att pengarna var för jobb Platini gjort åt Fifa. Enligt franska tidningen Journal du Dimanche ska planerna på att ge Platini uppdrag i Fifa presenterats i ett dokument vid ett Uefa-möte i Stockholm den 12 november 1998. Lennart Johansson deltog vid mötet. Där ska även uppgiften om Platinis lön ha berättats, enligt den franska tidningen.

– Det finns ingen som helst hågkomst om detta, säger Lennart Johansson. Jag har vänt mig till samtliga som var närvarande vid mötet. Blatter var här i Stockholm men han deltog inte i Uefaexekutivens möten. Det var aldrig något tal om att han (Platini) skulle få någon plats som sportdirektör i Fifa. Det (påståendet) är arrangerat.

– Blatter gick ut och gjorde en del uttalanden men han finns inte citerad i några tidningar att han skulle ha lovat Platini att bli sportdirektör. Såna beslut kan vi inte ta, de finns inte med i statuterna.

Tror du att det här var planterade uppgifter som Platini och Blatter ville skulle komma ut i fransk media?

– Ja, jag tror att det var ett plantage. Jag försökte själv få reda på vilken ersättning Blatter hade i Fifa men jag fick bara höra att jag var oförskämd. Sedan har det visat sig att 16 personer som var involverade i den sortens diskussioner, de har fått sina straff. Han som verkligen var upprörd över att jag kunde ifrågasätta ekonomin var Fifas internrevisor som aldrig kunde redovisa för vart pengarna tog vägen.

Läs också: Norskt stöd för Johanssons uppgifter

När Lennart Johansson tar emot DN hemma i bostaden på Stora Essingen har han dagen före kommit hem från EM-lottningen i Paris.

Hur var stämningen i Uefa-kretsar med tanke på att president Platini inte ens fick vara där?

– De flesta är av uppfattningen att båda (Blatter och Platini) ska åka, men det ska ett stort beslut till för att de ska börja agera.

– Det finns de som bevisbart fått sin ställning och klättrat i hierarkin tack vare sin vänskap med Platini. De vill inte bli av med den plats de har, det har till följd att majoriteten av exekutivkommitténs medlemmar är för Platini. De tvingas säga att ”det här måste vara fel, han nekar ju, vi visste inget, vi får bestämma oss för en gemensam hållning när vi vet vad som hänt.”

Foto: Frank Augstein/AP

Johanssons andra varlförlust. 2007 besegrades Lennart Johansson av Michel Platini i valet till ordförandeposten i Uefa. Foto: Frank Augstein/AP 

Är det så folk i Uefaledningen resonerar?
– Det är så. Det absoluta flertalet som inte sitter i exekutiven men ändå är engagerade, de är bestämda över att så här mycket skit får man inte ha för sig.

På din tid som Uefapresident hade du en verkställande vd under dig. Platini gjorde om så att han blev en exekutiv, beslutande, president. Hur har det förändrat Uefa?

– De flesta tycker att han är klok, han rådfrågar ju kunnigt folk om vilken ställning han bör ta i olika frågor. Alla har accepterat att han är i händerna på Blatter.

– Det är så uppenbart för alla att han inte en demokratisk president. Han tar besluten själv och de utgår från hans resonemang med Blatter. Det avbröts när Platini såg att Blatter var på fallrepet, då gick han mot honom. Sen dess har Blatter hållit tyst.

– Alltihop är en sammanblandning av i och för sig bra människor som inte har velat bråka för att störa sin egen situation och av andra som förstått att det är ett helvete, att det är mygel och det är korruption. Tråkigt nog var majoriteten i samspel med Blatter och hade fått ersättning för det och ville inte ha någon förändring.

Blatter har haft anklagelser mot sig många gånger, varför faller han nu?

– Det beror på folket på gatan. De har för länge sedan upptäckt att den här mannen inte är att lita på. När du har en stor match och Blatter kommer dit så buar publiken. De känner: ”den här ska vi inte ha, det är en feg gubbe”. Därför tror jag att den dom som kommer att fällas blir väldigt hård.

– Jag visste redan när Fifa fick pengar från Adidas att det var en ansenlig del som gick till Blatter men det blev det ingen klar redovisning om utan det försvann bara i en ordsörja.

Att Fifa-höjdaren Chuck Blazer åkte fast för skattebrott och började hjälpa FBI, fick det Blatter på fall?

– Bland annat det. FBI ska ha ett erkännande för att de går till botten med varje bit. De har plockat fram faktiska bevis som ännu inte har redovisats.

2002 gick Fifas generalsekreterare Michel Zen-Ruffinen – Blatters då närmaste man – till angrepp mot Fifa-presidenten. Uppbackad av medlemmar från Fifas exekutiva kommitté lämnade Zen-Ruffinen över handlingar som skulle bevisa Blatters finansiella misskötsel och maktmissbruk till schweiziska myndigheter. En månad senare valdes Blatter om. Anklagelserna lades ner. Zen-Ruffinen försvann från Fifa.

– Jag jobbade intimt ihop med Zen-Ruffinen och han hade papper som borde ha varit fällande. Men några förundersökningar lyckades man göra om till ingenting, advokater som försökte hjälpa Zen-Ruffinen kom ingenvart.

– ISL-affären (Fifas marknadspartner gick i konkurs med 100 miljoner dollar i skulder, affären skakade Fifa ekonomiskt) var det väsentliga men också utbetalningar som var gjorda utan att det fanns underlag. Zen-Ruffinen såg att Blatter drog på med miljoner utan ha beslut i bakgrunden. Vad som fick Zen-Ruffinen att sluta kan man bara spekulera i.  

Fotbolls-EM 2020 sprids ut till 13 länder, men inte Sverige. Vad tänker du om det?

– Att det är någon form av demonstration som Platini ligger bakom eftersom jag och Lars-Christer Olsson varit emot honom.

När du gick till val i Fifa 1998 gjorde du det med orden genomlysning, demokrati och öppenhet. Nu är de orden på väg att ta över Fifa. Kan du känna att du har vunnit?

– Ja, det kan jag göra. Men redan när jag framförde de synpunkterna var jag gammal i gården. Jag hade inte den image och karisma som krävdes.

– Äntligen kommer vi att få de ledare och den ledning som accepteras i världen. Vad idrotten behöver nu är inte galjonsfigurer utan verkliga ledare som kan ta tag i det här och se till att det blir rätt sammansättning i kommittéer. Att ta bort så mycket politik som möjligt.

Johansson har sett mer än nog av politik i idrotten. 2004 blev han inbjuden till Vladimir Putin i Moskva. Putin hade planer på en anmärkningsvärd fotbollsannektering av Ukraina.

Ryska mästaren skulle möta mästaren från Ukraina. Vinnaren skulle bli mästare över båda länderna.

– Jag undrade om ifall Dynamo Kiev vann, skulle de då kallas ryska mästare? Men nej, så hade Putin inte tänkt det.

Hur tror du att det gick till när Ryssland fick VM?

– Jag tror att det kom till efter det samarbete som funnits mellan Blatter och Putin men jag har inga bevis.

Vem skulle kunna städa upp och bli nya Fifa-president?

– Jag hade hoppats mycket på (Michael) van Praag från Holland (som drog tillbaka sin kandidatur alldeles före valet 2015).

Och vem ska ta över Uefa?

– Jag hade trott att Gianni Infantino skulle ta det men han har valt att vara lojal mot Blatter och sagt att han står som kandidat till Fifa-posten.

Men är Infantino tillräckligt ”fri”, går inte han bara i Blatters ledband?

– Nej, det har han aldrig gjort. Men det har anslagits mer än 500.000 euro för hans kampanjjobb.

Bakgrund.Lennart Johansson mot Sepp Blatter och Michel Platini

1998

João Havelange ska efter 24 år avgå som president för Internationella fotbollsförbundet, Fifa. Lennart Johansson och schweizaren Sepp Blatter kandiderar om att ta över posten.

Johansson är då president i europeiska förbundet, Uefa. Blatter är generalsekreterare i Fifa och Havelanges närmaste man.

Blatter vinner valet och redan samma kväll kommer uppgifterna om att hans läger köpt röster. Uppgifterna har sedan bekräftats.

2002

Blatters närmaste man försöker få honom avsatt. Fifa:s generalsekreterare Michel Zen-Ruffinen överlämnar handlingar till schweiziska myndigheter som påstår att Blatter sysslat med ekonomisk misskötsel och maktmissbruk. Zen-Ruffinen har stöd av medlemmar i Fifas exekutiva kommitté, framför allt Lennart Johansson. Anklagelserna läggs ner och Zen-Ruffinen försvinner från Fifa.

2007

Lennart Johansson har efter tvekan bestämt sig för att ställa upp för omval i Uefa. Michel Platini har ett tydligt stöd av Blatter och vinner omröstningen med 27–23. Uefas generalsekreterare Lars-Christer Olsson som öppet stöttat Johansson försvinner efter maktskiftet.

2015

Både Blatter och Platini är avstängda från sina poster och Lennart Johansson ska på uppmaning av en utredningsgrupp i Fifa svara på frågor som rör Platinis kopplingar med Blatter.