Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/jonnys-mal-att-se-1000-djurgardsmatcher-i-rad/

Fotboll

Jonnys mål: Att se 1000 djurgårdsmatcher i rad

Det händer att Jonny Lundin tar sig till Kaknäs för att se Djurgården träna – men det är matcherna, både hemma och borta, som är viktigast. Foto: Dennis Ylikangas

Efter att ha sett 700 Djurgårdsmatcher i svit möts Jonny Lundin med respekt.

– Han var ju med redan på min tid som spelare, konstaterar sportchefen Bosse Andersson när han möter den 48-årige supportern på en träning inför lördagens hemmamatch mot Sirius.

Den 30 augusti 1998 tog Jonny Lundin tåget till Piteå för att se Djurgården vinna med 1–0 i division 1 Norra, Fredrik Dahlström gjorde målet.

Att det skulle vara inledningen på en svit på 700 matcher i allsvenskan, superettan, division 1 Norra, Svenska cupen och tävlingsmatcher i Europa hade han ingen tanke på.

Men sviten kunde varit längre än så.

Veckan innan missade han bortamatchen mot Brage, då spräcktes den svit som påbörjades redan 1995.

– Jag skyller på dåliga kräftor, polarna ringde men jag kom inte upp på morgonen, säger Jonny med ett leende. Jag tror att jag var uppe i 98 matcher.

Efter måndagens 1–0-seger i Borås mot Elfsborg bjöd spelarna in Lundin på plan för att tillsammans med spelarna fira både segern och 700-sviten.

– Jag var med, men Kevin Walker fick fixa det där, jag kommer aldrig sjunga framför en klack, fixar inte att stå framför 1.000 pers och dra igång en ramsa.

Han ser 1.000 raka Djurgårdsmatcher som ett mål.

– Det tar bara nio år till, ungefär. Är det bara inom Sverige så är det nog inget problem. Men spelar de i en byhåla i Moldavien kan det bli svårare.

Hemma i Jakobsberg var det mamma Kerstin som var Djurgårdare och förde över arvet till Jonny. 

– Jag började gå frekvent 1992, och 1994 träffade jag min bästa kompis Daniel ”Håret” Ekström.

I början åkte han bil eller buss med Järnkaminerna, nu blir det i regel tåg.

– Jag har lite problem med migrän och behöver ta det lugnt.

”Han var ju med redan på min tid som spelare”, konstaterar Djurgårdens sportchef Bosse Andersson efter att ha träffat ”supersupportern” Jonny Lundin på torsdagens träning. Foto: Dennis Ylikangas

Sedan 1995 har han haft kompisen ”Håret” med sig på resorna.

– Han hade en svit från 1995 till 2010 i Sverige, men valde att vara hemma och se hockeyfinalen mot HV 71, då åkte jag till Borås och såg fotbollen.

Det första av de tre SM-guldet som ingår i 700-listan hämtade Djurgården hem i bortamötet med Elfsborg på Ryavallen i Borås 2002.

– Det trodde man ju aldrig, känslan efter det guldet var otrolig.

Djurgården fick chansen att spela i Europa vilket inte var helt bekvämt för Jonny Lundin.

– Jag var flygrädd, men tack vare Djurgården klarar jag nu av att flyga. Annars åker jag nästan bara tåg och bor kvar på hotell när det är matcher lite längre bort. Det kostar pengar, men det är det värt. Jag har fått uppleva Europamatcher och SM-guld, det trodde jag aldrig. 

Han har sett de allsvenska arenornas förvandling och tycker det bara blir bättre och bättre.

– På nya arenor är bortsektionen bättre placerad så man ser matchen. När jag var ung och började åka så brydde man sig inte så mycket. Det handlade om att vara med i ett kompisgäng och man drack mer öl, nu vill jag uppleva matchen. I Borås är det en bra bortasektion men IFK Göteborgs är en katastrof, man ser ju ingenting. 

Han säger att han bara har en favoritspelare.

– Det är Fred Persson, han var en riktig krigare på 1990-talet. Det är klart att jag gillar Søren Larsen och Geert den Ouden, spelare som gjorde mål – men Persson inställning gör att jag sätter honom som nummer ett. Jag gillar spelare som gnuggar och har hjärtat. Emil Bergström var också en sådan, jag ser gärna att Emil kommer tillbaka om inte Erik Berg kan spela.

Jonny Lundin tycker att Djurgården har gjort en fantastisk säsong i allsvenskan. ”Alla tjatar om att vi ska köpa en anfallare, vi har väl tio mittfältare. Men det är ju som tränarna beskriver det, det är kollektivet som gör det”, säger han. Foto: Dennis Ylikangas

Efter 18 omgångar har Djurgården bara förlorat mot Hammarby och AIK och leder allsvenskan före storfavoriten Malmö FF.

– Det är fantastiskt, det trodde jag inte innan säsongen började. Alla tjatar om att vi ska köpa en anfallare, vi har väl tio mittfältare. Men det är ju som tränarna beskriver det, det är kollektivet som gör det.

Efter hemmamatcherna mot Sirius och Eskilstuna väntar bortamatcher mot Malmö FF och AIK.

– Jag tror mycket avgörs mot Malmö och AIK.

Bosse Andersson kommer förbi och hälsar på Jonny, de känner varandra sedan tidigare.

– Vad ska man säga? Han är en god Djurgårdsambassadör med sitt engagemang. Jonny har inte bara varit med när det gått bra, det kan man lugnt säga. Han måste ha en förstående arbetsgivare.

Jonny Lundin arbetar inom äldreomsorgen och planerar semester och ledigheter efter Djurgårdens spelprogram

– I år var det inget bra spelschema, för de flesta speldagarna måste jag ta semester.

Han gifte sig vid Djurgårdsstenen på Skansen 2011, men paret skiljde sig för två år sedan.

– Men det var inte för fotbollen eller Djurgårdens skull, säger Jonny.

Läs mer: Blev slagen i skolan – Gif Sundsvall blev Birgittas räddning