Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Kaptener i öppet brev mot huliganer

Lagkaptenerna i de allsvenska fotbollsklubbarna går ut i ett öppet brev för att "visa på vår oro för det som håller på att hända med vår käraste sport", skriver de, med anledning av de huliganrelaterade händelserna vid allsvenska matcher i vår.

Kostnaderna för säkerheten kring svenska elitfotbollsmatcher har tredubblats på fem år.

– Det är en fullständigt oacceptabel kostnadsutveckling, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Sef.

Säkerhetskostnaden i allsvenskan steg från drygt 10 miljoner kronor 2005 till drygt 31 miljoner kronor 2010. Siffrorna i superettan är en ökning från 2,8 till 8,1 miljoner kronor.

– Vi har gjort en enkät där klubbarna har redovisat kostnaderna. Sedan har vi räknat på vad de ideella krafterna är värda, och där har vi räknat väldigt lågt, säger Theorin till TT.

– Vad som framför allt har tillkommit de senaste åren är ordningsvakter. Och det är ett eget initiativ som vi har tagit, inget som ålagts oss. Vi vill inte att någon ska känna sig osäker när de går på fotboll.

Trots ökningen av antalet ordningsvakter har inte läktarvåldet minskat. I vår har två allsvenska matcher, Syrianska–AIK och Malmö FF–Helsingborg, avbrutits på grund av pyrotekniska föremål som kastats mot spelare och matchfunktionärer.

I Malmö sprang också en supporter in på arenan och attackerade HIF-målvakten Pär Hansson.

Händelserna ledde till onsdagens säkerhetskonferens med de säkerhetsansvariga från klubbarna, Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Svensk Elitfotboll (Sef).

SvFF och Sef ska arbeta fram en handlingsplan i vilken klubbarna uppmanas att söka tillstånd hos Datainspektionen för att få föra register över personer som har tillträdesförbud, och att de tekniska kraven för kameraövervakning måste bli bättre.

Vid säkerhetskonferensen deltog även Svenska Ishockeyförbundet och Hockeyligan för att diskutera hur idrotterna kan samverka.

– Det blir effektivare om man är fler parter, säger Theorin.

Bland annat diskuterades samverkan kring biljettsystem (där ishockeyn har diskuterat personliga biljetter), och teknisk utrustning (exempelvis metallbågar som kan stoppa införsel av pyroteknik).

Lagkaptenerna i de allsvenska fotbollsklubbarna gick på torsdagen ut i ett öppet brev för att "visa på vår oro för det som håller på att hända med vår käraste sport... Ni som förstör vår fina fotboll är inte välkomna, vi vill inte ha er där!!!", står det i brevet.

Lagkaptenerna hoppas att det gemensamma spelaruppropet kan bli en signal som bryter den negativa trenden.