Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

”Karaktären var den avgörande detaljen”

Kroatiens forward Ivan Perisic.
Kroatiens forward Ivan Perisic. Foto: Jewel Samad/TT

Ivan Perisic, som stötte in kvitteringsmålet och sedan passade fram till segermålet mot England, pratade efter matchen om karaktär som en avgörande detalj i semifinalen mot England.

– Det var en väldigt svår match, för en liten nation som Kroatien. Tycker vi visade karaktär, vi kom tillbaka från underläge, precis som i de båda andra utslagsmatcherna, sa han på presskonferensen efter matchen.

– Mitt mål var viktigt. Det kom i ett nyckelmoment. Det andra målet handlade om att Mandzukic låg rätt i position.

Perisic, som var matchens stora spelare, tillbringade sina två första proffsår i Frankrike, i Sochaux.

– Jag har bra minnen därifrån. Ingen kan vara gladare än jag för att vi möter Frankrike. Pratade med min mamma häromdagen, och hon hoppades att det skulle bli Kroatien-Frankrike i finalen.

– Jag såg alla matcher med Frankrike i gruppspelet. Alla trodde att Belgien skulle gå till final, men Frankrike spelade ett utmärkt försvarsspel.

Senast Kroatien nådde en framgång i ett mästerskap var VM-bronset för 20 år sedan. Då förlorade man semifinalen mot just Frankrike.

Förbundskaptenen Zlatko Dalic fick frågan på presskonferensen om han mindes matchen.

– Jag var i Frankrike, som supporter, under gruppspelet. Sedan var jag tvungen att åka hem och spela försäsongen.

– Kanske ger finalen på söndagen oss en möjlighet att utjämna statistiken. Det handlar inte om att ta revansch, det vill jag vara tydlig med.

Hur orkar ni ta er igenom tre förlängningar? Orkar ni på söndag?

– Jag ville byta spelare i kväll, men ingen ville kliva av. Några spelade småskadade, men det märktes inte. Det visar på karaktär. Ingen ger upp.

Varifrån kommer viljan?

– Spelarna visade den här karaktären redan när vi samlades för sex veckor sedan. Några av dem är starkare mentalt än vad jag själv är. Det handlar om karaktär. Det speglar vår nation.

Frankrike i finalen?

– Det kommer vi att börja titta på under torsdagen. Men vi är redo. Tror det kommer att bli en match som alla vill se. Vår preparering inför VM har hela tiden siktat på att nå final. 

– För Kroatien har vi redan skrivit historia. Känner inte till någon mindre nation som nått final. 

Där var dock Zlatko Dalic inte riktigt påläst. Uruguay, med 3,3 miljoner invånare har vunnit VM två gånger. I Kroatien bor 4,2 miljoner.

Läs mer: Kroatien till VM-final efter sent avgörande 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.