Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/kindberg-jag-vill-inte-sta-i-vagen/

Fotboll

Kindberg: Jag vill inte stå i vägen

Daniel Kindberg håller sig gärna undan, om det kan rädda ÖFK undan konkurs. Foto: Lisa Mattisson

Östersunds FK är i en akut ekonomisk kris och måste få in tio miljoner kronor på tio dagar.

För att sponsorer och investerare ska ställa upp måste Daniel Kindberg hålla sig undan.

– Jag vill inte stå i vägen för en långsiktigt hållbar ekonomisk plan, säger han till Aftonbladet.

TT Text

Den allsvenska fotbollsklubbens förre ordförande står åtalad för korruption. Samtidigt har ÖFK hamnat i akut penningnöd. Östersundsklubben berättade för ett medlemsmöte att om man inte får in tio miljoner på drygt en vecka kan man tvingas begära sig i konkurs.

– Det låter surrealistiskt. Jag har varit borta från föreningen i ett och ett halvt år. Jag har varit med många gånger när det varit jobbigt likviditetsmässigt, men en sådan här svacka har jag inte hört talas om tidigare, säger Kindberg.

Kindberg säger att han genom åren gått in med 22 miljoner kronor i ÖFK och fått tillbaka 18. Han har nu under sommaren lånat ut totalt sex miljoner kronor och fått tillbaka två miljoner. De övriga fyra miljonerna säger han sig inte ha någon brådska med att få tillbaka.

Men att åter igen gå in med pengar för att rädda Östersund från konkurs tänker han inte göra.

– Det blir konstgjord andning om de bara kan gå till mig. Jag ska inte stå i vägen för de goda krafter som vill komma in nu för att investera och satsa på klubben, säger Kindberg.

För Fotbollskanalen berättar Kindberg dock att han valt att stå för kostnaderna (150.000 kronor) för bortaresorna till klubbens kommande allsvenska matcher.

Han berättar hur sonen Alexander Kindberg, som jobbar för ÖFK, ringde och sa att banken hade spärrat konton i väntan på att lån till banken skulle slutregleras.

– Han sa: ”Vi måste betala för resorna till matcherna mot Falkenberg och Örebro, och det är ett jätteproblem. Hur fan ska vi göra?” Då sa jag: ”Låt mig tänka lite.” Sen tänkte jag lite och så omdirigerade jag medel för att de skulle kunna betala resorna, det är inte svårare än så.

Kindberg säger sig dock ha förståelse för att det finns investerare som drar sig för att hjälpa ÖFK så länge han själv har en koppling till klubben.

– Jag tror att det finns de som tycker att det är väldigt känsligt mitt under en rättegång som man inte vet… och det måste man respektera. Jag har inga problem med det alls, säger han till Aftonbladet.

Johan Esk: Kaoset i korthuset Östersund kan drabba hela fotbollslandet