Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Klart: Dalkurd till Uppsala

Så här såg det ut på Domnarvsvallen i Borlänge när Dalkurd säkrade det allsvenska avancemanget.
Så här såg det ut på Domnarvsvallen i Borlänge när Dalkurd säkrade det allsvenska avancemanget. Other: Ulf Palm/TT

Nu är det klart. Allsvenska nykomlingen Dalkurd flyttar till Uppsala.

Det bekräftar fotbollsklubben på sin hemsida.

"Hemvist från januari 2018 blir i Uppsala. Grunden för beslutet är att skapa förutsättningar för föreningen som inte finns i Borlänge", skriver klubben.

Turerna har varit många. Men nu är det klart.

Redan i måndags uppgav källor till Dalarnas Tidningar att Dalkurd, som nyligen säkrade avancemang till herrallsvenskan, flyttar till Uppsala.

På tisdagen bekräftades uppgiften på klubbens hemsida.

Beslutet ska ha tagits enhälligt i styrelsen.

"Dalkurd FF har i olika omgångar försökt utveckla en dialog och relation med Borlänge kommun men har i stället bemötts med att föreningen har motarbetats", skriver klubben.

"Den 19 oktober 2017 skickade föreningen ett skriftligt önskemål om ett möte med Borlänge kommun för att få till en fungerande dialog och kommunikation. Kommunen har valt att inte svara på mötesförfrågan."

Klubben har under en längre tid förhandlat med Borlänge kommun med anledning av att arenan Domnarvsvallen inte är godkänd för allsvenskt spel. Nu skriver man dock:

"Det ska tydliggöras att arenafrågan har varit en parentes i ett förhållande som har haltat i många år."

Ungdomsverksamheten kommer att ligga kvar i Borlänge, "men drivas vidare i andra former". Och var exakt de allsvenska matcherna ska spelas 2018 är heller inte klart, skriver Upsala Nya Tidning och VLT. Dalkurd hoppas enligt uppgifter kunna spela i Västerås. Ett besked väntas komma från staden i slutet av den här månaden.

Sirius, som i år gjorde sin första allsvenska säsong sedan 1974, gillar inte alls att Dalkurd kommer till Uppsala och eventuellt ska dela arena med klubben.

– Vi har varit jättetydliga med kommunen att det inte fungerar, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom till UNT.

– Det här kommer direkt att motarbeta Sirius som har verkat i Uppsala och varit stadens lag i många generationer. I stället för att glädjas åt att man har ett lag i allsvenskan efter 43 år så gör man så här.

Tränaren Kim Bergstrand är också minst sagt besviken på kommunen.

– Jag har lust att lägga av. Jag är riktigt less, säger han till UNT.

– Allt får vi fajtas för hela tiden och får ingenting gratis. Sedan kommer det en ny klubb och då ska man lösa allting. Det är skrattretande att man inte försöker göra det rimligt för dem som redan är här.