Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Konkurshot hänger över Ängelholm

Foto: Robert Boman/Bildbyrån

Halmstad är favorit att vinna superettan och ta steget tillbaka till allsvenskan direkt. Det stora frågetecknet är Ängelholm.

Men konkurshot hängande över sig står klubben med bara lite mer än en vecka kvar till seriepremiären med endast 16 spelare. Sex av dem har vägrat gå med på lönesänkning.

Ängelholms tränare Christian Järdler sade vid onsdagens upptaktsträff i Upplands Väsby att alla spelare är med och tränar. Men i den senaste träningsmatchen mot Landskrona i lördags var de sex som inte gått med på 20 procents lönesänkning inte med. Ingen situation som en tränare vill ha tio dagar före en premiär.

– Mitt uppdrag är att vinna matcher, då får jag prioritera dem som jag vet att jag kan använda. För mig är det det enda rimliga. Spelar jag med tre eller fyra som sedan är borta så har jag missat chansen att använda andra som ska spela premiären, säger Ängelholms tränare Christian Järdler.

– Vansinne för en tränare att få ett sådant beslut från en styrelse som skapat en sådan splittring bland spelare. Det är svårhanterligt, men jag upplever att jag har 16 spelare som har full motivation för klubben, det är där man får börja.

– Det är andra konkurshotet på två år som hänger över oss men vi har blivit bra på att lösa knipor och ska göra det igen.

En amerikan, anfallaren Ryan Finley, har kommit till utan kostnad. Men transferfönstret stänger 31 mars och först då vet Järdler om de sex kontraktslösa spelarna blir kvar i klubben. Då är genrepet mot Husqvarna på måndag avverkat – och dagar efteråt, den 3 april, väntar premiären i superettan mot Syrianska.

Att låna spelare från Malmö FF eller plocka upp egna juniorer är andra nödalternativ om truppminskningen blir ett faktum.

– I dag har vi alla spelare i träning. Där ligger vi just nu. Det sköts respektfullt, men det är en jättebesvärlig situation i omklädningsrummet.

Spelaren Johan Eiswohld intygar att situationen är märklig.

– Det är så klart jobbigt. Alla strävar inte åt samma håll. Om vissa går ner i procent, vissa inte gör det, blir det problem inom gruppen. Ska man ha det så en hel säsong tror jag det blir tufft, säger Eiswohld.