Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/kontroversiell-straffraddning-i-champions-league-orsakar-forvirring/

Fotboll

Kontroversiell straffräddning i Champions League orsakar förvirring

Marc-André ter Stegen räddade en straff mot Dortmund. Foto: John MacDougall/AFP

Barcelonas målvakt Marc-André ter Stegen räddade en poäng mot Dortmund i Champions League genom att ta en straff. Men borde straffen ha slagits om? 

De europeiska ligorna har inte samma uppfattning som det internationella fotbollsförbundet Fifa om hur videogranskning ska användas.

När de nya reglerna om målvaktens agerande vid en straff för första gången användes i sommarens VM fick det uppmärksammade konsekvenser. Vid flera tillfällen fick straffar slås om då videogranskningssystemet, VAR, upptäckte att målvakternas fötter med ibland knapp märkbar marginal lämnat mållinjen innan straffen slogs.

Efter det kom signaler från Premier League, Bundesliga och europeiska fotbollsförbundet (Uefa) som arrangerar Champions League om att de inte kommer att vara lika noggranna som under VM med att efterleva regeln. Enligt The Times bestämde den engelska ligan Premier League att VAR inte ska användas för att bedöma om målvakten har en fot på linjen eller ej.

Men det fick Ifab, den instans hos Fifa som har hand om regelverket, att reagera.

Den 21 augusti gick Ifab ut med ett förtydligande för att se till att sportens regler tillämpas lika överallt. Ifab skrev att VAR måste användas om man på bilderna tydligt kan se att målvakten gjort ett regelbrott. Har målvakten inte minst en fot på linjen och räddar straffen, så ska den gå om.

Regeländringen som gjordes hade syftet att underlätta för målvakterna, eftersom de förut var tvungna att ha kvar båda fötterna på linjen, nu räcker det med en. Men i och med att VAR introduceras i allt fler ligor och turneringar så är möjligheterna mycket större att efterleva något som domaren tidigare på egen hand hade svårt att kontrollera.

Det blev tydligt i tisdagens Champions League-match, då ter Stegen räddade Marco Reus straff och matchen mellan Barcelona och Dortmund slutade 0–0. I tv-studior och på sociala medier reagerade många på att målvakten var klart framför mållinjen med båda fötterna när straffen slogs. Ändå togs den inte om.

Hur bedömningen gjordes vid det tillfället har inte framgått, men en liknande situation uppstod i sommarens europeiska supercupfinal mellan Liverpool och Chelsea, där Liverpools Adrián räddade en straff. Då kom det fram att Uefas domarbas Roberto Rosetti gett instruktionen att regelbrott av målvakten vid straffar ska bestraffas med hjälp av VAR, men i ”tydliga och uppenbara” fall.

The Times har skrivit att Premier League inte uttalat instruerar sina domare att bryta mot VAR-protokollet, men anser att det måste finnas flexibilitet.

I juni i samband med VM sade Fifas domarbas Pierluigi Collina att regeln om att stå kvar på linjen måste genomdrivas oavsett hur liten marginalen är.

– Spelets regler är samma över hela världen. Det som står måste efterlevas, i alla länder som hör till Fifa och alla turneringar som arrangeras av Fifas medlemsorganisationer. Spelets regler gäller alla, sade Collina.