Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 23:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/kristinsson-hjalte-i-cupderbyt-mot-aik/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Kristinsson hjälte i cupderbyt mot AIK

Hammarbys målvakt Ögmundur Kristinsson slog den avgörande straffen mot AIK.
Hammarbys målvakt Ögmundur Kristinsson slog den avgörande straffen mot AIK. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Hammarbys målvakt Ögmundur Kristinsson blev stor cuphjälte när Hammarby besegrade AIK med 5–3 efter straffar. Först räddade han AIK:s andra straff. Sedan var han iskall och placerade den femte och avgörande straffen säkert i mål bakom AIK:s Patrik Carlgren.

Det var som vanligt när det blev dags för cupderby mellan AIK och Hammarby på Friends arena. Bengaler och knallskott gjorde att dimman låg tät och avsparken fick skjutas upp en halvtimme. När matchen väl kom igång fortsatte de båda klackarna att bränna av bengaler, men inte så många så att röken la sig som en Lützen-dimma över planen.

På planen var det långtifrån någon derbykänsla den första kvarten. Försiktigt spel och nästan inte en enda närkamp. Men efter en kvart tog AIK över mer och mer och skapade också den första målchansen. Niclas Eliasson kom runt på vänsterkanten och sköt ett skott som Hammarbys isländske landslagsmålvakt Ögmundur Kristinsson stötte rätt ut i planen där Amin Affane fick fritt skottfält.

Men skottet smet utanför.

Efter det följde en kvart där Hammarby knappt kom över halva plan. AIK höll i bollen och skapade en del halvchanser, men efter en halvtimme började Hammarby få tag på bollen på mittfältet och lyckades hålla bollen inom laget. Hammarbys första farlighet kom i den 33:e minuten när Kennedy Bakircioglu och Arnor Smarason vackert spelade sig fram på högerkanten.

Foto: Jonas Ekströmer/TTFoto: Jonas Ekströmer/TT

Smarasons avslut blev dock mer ett inlägg än ett skott.

Men Hammarby fortsatte att vinna andrabollarna och Melker Hallberg och Philip Haglund började bli mer bekväma och slutade slå bort bollar.

I den första halvlekens absolut sista minut kom så målet. Kennedy Bakircioglu passade Fredrik Torsteinbö som tittade upp och såg Arnor Smarason löpa mot mål ute till höger. En perfekt avvägd höjdpassning gick över AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson, Smarason kastade sig fram och slog till direkt på volley.

Bollen satt perfekt i AIK-målvakten Patrik Carlgrens högra hörn.

I den andra halvleken hade Smarason chansen att bli riktig derbyhjälte. Inom loppet av ett par minuter i början av andra halvlek hade han två frilägen, men lyckades missa målet båda gångerna.

I stället tog AIK över spelet allt mer i andra halvlek och i den 61:a minuten kom kvitteringen. Hammarbys Arnor Smarason var med i upprinnelsen till det målet också när han drog ner en AIK-spelare och orsakade en frispark tio meter utanför straffområdet.

Frisparken lyfte Niclas Eliasson in och mittbacken Jos Hooiveld mötte med en perfekt nick som seglade in i Kristinssons högra hörn.

Foto: Andreas L Eriksson/BildbyrånFoto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Fler mål blev det inte under ordinarie tid. I stället förlängning två gånger 15 minuter. Det mest dramatiska som hände i den första kvarten var att Hammarbys Lars Saetra och Philip Haglund nickade ihop vid en hörna och Haglund fick linda huvudet.

I den andra hände inte mycket och därmed fick straffar avgöra vilka som får möta Häcken i semifinalen.

Straffläggningen började med att AIK:s Patrik Carlgren räddade Philip Haglunds straff. I den andra omgången kontrade Hammarbys Ögmundur Kristinsson genom att knipa Jos Hooivelds straff. Och Kristinsson fick också bli matchhjälte sedan AIK:s Eero Markkanen placerat AIK:s fjärde straff högt över ribban.

Kristinsson var iskall när han klev fram och satte Hammarbys femte straff och fastställde Söderlagets segersiffror till 5–3.

Läs mer.Krönika

  Foto: Johan Esk: Fansen har lyft Svenska cupen
  ”I många år var svenska cupen ett fotbollsskämt ingen brydde sig om. Knappt ens lagen som spelade, ännu mindre publiken. Förbundet kämpade och slet. Bytte namn och format. Dribblade och hade sig men den fula ankungen ville inte lyfta från sin skämtnivå. en tog fansen tag i saken”, skriver DN:s Johan Esk.

   Fakta.Matchen i siffror

   • AIK–Hammarby: 3–5 efter, 1–1 (0–1) efter full tid och förlängning.
   • Målen under ordinarie tid: 0–1 Arnor Smarason (45), 1–1 Jos Hooiveld (61).
   • Publik: 23 860 personer på Friends arena.

   Fakta.Så fortsätter Svenska cupen

   • Semifinaler. 19–20 mars: Hammarby–Häcken, Kalmar FF–Malmö FF.
   • Final. 5 maj: Vilket lag som får hemmaplan lottas vid allsvenska upptaktsträffen den 21 mars.
   © Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
   Kommentera artikeln
   I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.