Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 02:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/kritik-mot-claesson-for-att-han-inte-maskade-vid-byte/

Fotboll

Kritik mot Claesson – för att han inte maskade vid byte

Viktor Claesson. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Viktor Claesson får inte bara beröm för sina insatser i fotbollslandslaget. När laget tittar på video hängs han ut för sitt snabba byte mot Turkiet.

– Det är bra att se dåliga exempel. Det lär man sig också av, säger Claesson.

Han ser nästan lite generad ut när videoanalysen från bortamatchen i Nations League mot Turkiet i november förra året kommer på tal.

Sverige ledde med 1-0 när Janne Andersson ville byta ut Claesson som raskt tog sig till linjen för att gå av plan.

– Det var inte enligt skolboken, skrattar Claesson. Om vi leder ska man kanske ta det lite lugnare. Vi gick igen lite klipp från den matchen och jag kunde varit lite mer taktiskt smart i den matchen, jag vet att jag joggade ut när vi ledde och jag skulle bli utbytt. 

För Sebastian Larsson, som spelat i landslaget i mer än tio år, är det självklart att låta tiden gå när laget leder och han ska bli utbytt.

– Man måste försöka ta alla fördelar man kan. Det gäller att vara noggrann, säger Sebastian Larsson. 

Men Larsson vill inte vara för kritisk mot Claesson.

– Han är en extremt ärlig kille, jag tror inte att han tänker i de banorna lika mycket som många andra gör. Det kanske kommer.

Claesson har gjort mål i samtliga tre EM-kvalmatcher.

– På måndag kommer den tuffaste utmaningen. Det är en bra svit, men det blir svårt att hålla den. Jag hade någon assist i VM men gjorde inget mål. Nu har jag vuxit in i det och vågar göra lite mer grejer offensivt, det är kanske det som gör att det har blivit lite fler poäng.

Robin Quaison har också för vana att göra mål i EM-kvalet.

– Robin och jag har spelat med varandra i U21 så vi känner varandra sedan tidigare, det samarbetet fungerar väldigt bra. 

Spanien blir givetvis en tuffare motståndare än Malta.

– Spanien har ett bra lag även om det kanske inte är lika namnkunnigt som för några år sedan. Det är en härlig utmaning som väntar. Vi kommer spela mer på omställning, men det gäller att vi vågar hålla i bollen när vi väl får tag i den.

Läs mer: Sebastian Larsson om Isak: ”Han flyter fram”