Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Kritik mot fotbollen i samordningsrapport

Agneta Blom har som nationell samordnare för att stärka den positiva supporterkulturen och motverka idrottsrelaterad brottslighet jobbat med den rapport som överlämnades till idrottsministern Gabriel Wikström.
Agneta Blom har som nationell samordnare för att stärka den positiva supporterkulturen och motverka idrottsrelaterad brottslighet jobbat med den rapport som överlämnades till idrottsministern Gabriel Wikström. Foto: Pelle T Nilsson/Allover

Fotbollen får kritik i den slutrapport som den nationella samordnaren Agneta Blom nu lägger fram när det gäller supporterkultur och idrottsrelaterad brottslighet.

– Fotbollen måste bli tydligare med vad man egentligen vill.

Det kom inga konstruktiva förslag från Agneta Blom när hon efter ett års arbete la fram sin slutrapport för att förbättra supporterkulturen i svensk idrott.

– Det ingick inte i mitt uppdrag. Jag har varit en brygga mellan parterna för att driva processen konstruktivt och framåtsträvande.

Blom, utsedd som samordnare av regeringen, har träffat representanter för samtliga elitklubbar i fotboll, ishockey och bandy, polisen, arenaägare och supporterföreträdare.

Att fotbollen har de största problemen är inget hon hymlar med.

– Det finns en ganska bred samsyn mellan polisen, Svenska bandyförbundet och svensk hockey. Fotbollen däremot har avvikande synsätt i vissa frågor och enligt önskemål från polisen och fotbollen kommer de driva en del av samarbetet som en tvåpartssamverkan.

Pyroteknik är alltid ett hett ämne inom fotbollen.

– Där hamnade vi i en diskussion som tog slut. Fotbollen har inte riktigt bestämt sig för vad man menar med att man vill ha legal pyroteknik, jag menar att det är viktigt att man sätter sig ned och diskuterar den saken. Man måste göra det på laglig och ofarlig väg och det gör man inte i dag. De som faktiskt är emot den illegala pyrotekniken måste höja sina röster, det ser jag som nödvändigt. Det bränns 300-400 bengaler på ståplats och då kan man se att det är ett problem. Under Malmös Champions League-matcher var det ingen pyroteknik för där visste man att om en enda fackla tänds så blir det tomma läktare.

Maskeringsförbudet blir till lag nästa säsong. Men att arrangören eller polisen skulle gå in på läktaren och försöka gripa de som maskerat sig ser idrottsminister Gabriel Wikström som ett dåligt alternativ.

– Om man bara sätter hårt mot hårt riskerar vi få en situation som är ohanterlig.

Alkohol och droger, som ligger bakom många av problemen i samband med fotbollsmatcher, är inget Blom ägnat så mycket tid åt utan hon hänvisar till en undersökning som kommer att presenteras inom kort.

Någon ny nationell samordnare efter Agneta Blom kommer inte att utses.

– Vi tar ett steg tillbaka, det är parterna som måste göra jobbet, säger Wikström. Fotbollen har ett speciellt ansvar i den här problematiken och jag tycker mycket positivt har skett även om det kanske gått lite för långsamt.