Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Kroatiens coach utstrålar självförtroende: ”Modric är turneringens bäste spelare”

Foto: Jewel Samad/TT

MOSKVA. Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic utstrålar stort självförtroende inför söndagens VM-final mot Frankrike. 

– Ju tuffare förutsättningarna är, desto bättre spelar vi, sade han vid torsdagens presskonferens. 

Och han anser att mittfältaren Luka Modric bör utses till turneringen bäste spelare.

Inför söndagens final väljer Frankrike att hålla pressträffar på träningsanläggningen, två timmars bilresa utanför Moskva. Kroatien däremot räds inte uppmärksamheten. Zlatko Dalic har valt att inta finalarenan Luzjniki direkt.

Han möttes av applåder när klev upp på podiet på torsdagskvällen.

Några av spelarna, Modric och Lovren, tyckte att de engelska spelarna var arroganta inför semifinalen. Och att det motiverade dem. Håller du med?

– Jag tycker vi var det bättre laget. Det är alltid så att vi respekterar motståndet. Men kanske visade inte England tillräcklig respekt. Speciellt om man tittar på i vilka klubbar mina spelare tillhör. Det motiverade oss. Men segern var stor oavsett.

– En av de stora anledningarna till att vi nått finalen var att vi valde svåra motståndare i uppladdningsmatcherna, Peru, Mexiko, Brasilien och Senegal. Efter mötet med Peru sade jag att spelarna behövde förbättra sin approach, vilket de gjort. Så de här matcherna hjälpte oss mycket.

Kan N'Golo Kanté få stopp på Luka Modric?

– Vad han visat hittills är att han är en av de bästa defensiva mittfältarna i turneringen. Han skapar säkerhet för spelarna runt honom. Om han spelar bra spelar Frankrike bra. Men jag tror inte att han kan plocka bort Modric. Jag tycker att han är turneringens bäste spelare. Dessutom har vi fler spelare på mittfältet som kan leverera .

– Tycker för övrigt det vore stort om Modric kunde bli utsedd till turneringen bäste spelare.

Tre matcher med förlängning, plus en dags mindre vila. Vilken effekt har det?

– Jag pratade om det igår. Vi fick den svåra resan. Vi är det enda laget som komer att spela åtta matcher. Det är tufft. Men det tycks som vi spelar bättre ju mer vi får slita. 

– Nu är det VM-final, då finns inga ursäkter. Vi kommer att hitta styrka och motivation. Men visst, Frankrike har en fördel av att vi fått slita fram till finalen.

Hur känns det att ha skrivit in Kroatien i fotbollens historieböcker?

– Vi och Uruguay är de minsta länderna som tagit sig till final. Och med tanke på förutsättningarna vi har hemma i Kroatien är det ett mirakel. Vi har inte ens en acceptabel arena för våra landskamper. Samtidigt gör vi vad som kan vara det bästa som hänt Kroatien inom idrott över huvud taget. 

Blir Frankrike er tuffaste motståndare i turneringen?

– Ja, de blir det. De två bästa möts ju i final. Frankrike är starka defensivt. Och de kommer oerhört snabbt i kontringar, speciellt med Mbappé och Griezmann.

Vad lärde du dig genom att jobba i Saudiarabien under sju år, innan du tog landslaget? 

– Jag har alltid fått jobba hårt. Jag ville inte stanna i Kroatien, i någon mindre klubb, därför sökte jag mig ut. 

– I Europa går man mest på stora namn när man anställer tränare. Så jag startade längst ner på stegen. Under tre år vann jag titlar med mina lag, och nådde final i Asiatiska Champions League. Där byggde jag mitt varumärke. Det var tufft, men jag trodde på mig själv.

– När Kroatien hörde av sig tvekade jag inte. Jag visste ju att det fanns bra spelare att tillgå. Så om jag når VM-final är det ett kvitto. Men får jag någon gång chansen i Barcelona eller Real Madrid så kommer jag att vinna titlar där.

– Det var efter 1-1 mot Finland i VM-kvalet som förbundet ville byta förbundskapten, och då hörde de av sig till mig. Jag tvekade aldrig. Första gången jag mötte spelarna var 48 timmar innan avspark mot Ukraina. Men jag skrev inte under några kontrakt. Jag ville vänta till vi spelat playoff mot Grekland.

Är den mentala tuffheten och rutinen en avgörande faktor i finalen?

– Det var så mot England, som har ett ungt lag. Våra spelare har spelat många stora, viktiga matcher under sina karriärer. Men unga spelare har samtidigt stor motivation. Men jag tror inte att det här ska vara avgörande i finalen. 

Varför har de etablerade nationerna, som Brasilien, Argentina, Tyskland och Belgien fallit bort i den är turneringen?

– Messi är bäst i världen, Neymar är honom hack i hälarna. Stjärnor som dominerade sina lag. 

– Men det var lagen som ville bevisa något som överlevde längst. Individer kan inte vinna matcherna. Vi hade länge flera enskilda spelare som var bra, men det är först när vi byggt en enhet som det fungerar för oss.

Vilka tränare har du tagit intryck av?

– Jag har lärt mycket av Miroslav Blazovic, som jag var assisterande till under två år hemma i Kroatien. Och under min spelarkarriär hade jag minst tio tränare. Jag gjorde noteringar om deras olika sätt att sköta träningar och att coacha. Och det har jag använt, för att skapa min egen profil. 

Startelvan?

– Först och främst. Jag vet ännu inte vilka som är hundraprocentiga rent fysiskt inför söndagen. De är trötta. 

Kan Modric eller Rakitic få priset som turneringens spelare, nu när Ronaldo, Messi och Neymar försvunnit ur turneringen?

– Håller med om att dessa tre var de man trodde skulle få priset. De fick åka hem. Men Mordic är kvar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.