Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Kujovics hyllning till skadade Mrabti

Emir Kujovic tillägnade den skadade rumskompisen Kerim Mrabti sitt första landslagsmål.
Emir Kujovic tillägnade den skadade rumskompisen Kerim Mrabti sitt första landslagsmål. Foto: Marcus Ericsson/TT

Emir Kujovic hade längtat efter sitt första landslagsmål. När det kom tillägnade han det Kerim Mrabti. Den korsbandsskadade rumskompisen.

– Han är en skön kille, säger Kujovic efter 3–0 mot Finland.

Istället för att fira själv tog Kujovic raka vägen till avbytarbänken där Mrabti satt med resten av laget och ledningen, med ett par kryckor bredvid sig. Snart var alla spelare framme och kramade både Kujovic och Mrabti. En verkligt vacker scen och en synnerligen snygg gest av Kujovic.

– Jag sade det till honom innan, att om jag gör mål så ska jag ut till honom och fira. När jag sprang sade jag ”följ med” till de andra, säger Kujovic.

Förbundskaptenen Erik Hamrén blev tagen att Kujovics fina gest.

– Det var nästan så att man fick en tår i ögat, säger han.

När landslaget kom till Abu Dhabi förra helgen placerade landslagsledningen IFK Norrköpings och allsvenskans skyttekung i samma rum på Crowne Plaza som den unge, talangfulle djurgårdaren, han som fram till i onsdags var aktuell för OS i Rio de Janeiro i sommar.

Men mot Estland skadade Mrabti korsbandet och det dröjer uppskattningsvis ett halvår innan han kan börja träna fotboll igen.

Kujovic led med sin rumkompis.

– Det får en att tänka på att man själv är frisk och vara tacksam för det. Det kan ju gå snabbt, man kan bara fråga honom.

De två kände inte alls varandra innan vinterturnén. Nu kan Kujovic rätt mycket om Mrabti. Allt är inte helt positivt.

– Vi kommer jättebra överens, känns som om vi känt varandra länge. Men han snarkar mycket. Jag brukar säga att han påminner om en 75-åring. För första gången i mitt liv har jag sovit med öronproppar. Han är skitrolig förutom när han sover, säger Kujovic och skrattar.

Hur reagerade Mrabti?

– Jag tror att han innerst inne uppskattade det. Det var lite på skoj, men det är allvar också. Jag hade uppskattat det. Tanken och syftet var att backa upp honom. Det är ändå en ganska tung tid för honom just nu. Det kändes rätt att göra det, säger Kujovic.

Emil Salomonsson gjorde 1–0 på straff och Melker Hallberg ökade till 2–0 omedelbart efter inhoppet efter pausen. Kujovics första landslagsmål kom i mitten av andra halvlek, när han enkelt mötte Adam Lundqvists fina inspel från vänsterkanten.

– Hade jag missat det vet i fan vad jag hade gjort. Bra inspel och ja... bara sätta dit den. Som anfallare är det ändå mål som ska göras, men om jag ska vara ärlig är jag mest glad för att jag skapar lägen, som jag gjorde under hela förra säsongen. Fortsätter jag göra det kommer målen också.

Stärkte du din EM-kandidatur?

– Jag tro inte jag har förvärrat den. Med tanke på förutsättningar har det gått bra och idag var det bättre än förra matchen, även spelet. Men det viktiga är hur det går i klubblaget. Det kommer att avgöra hur det går.

Kujovic räknar med att lämna IFK Norrköping inom kort.

– Jag har en del att ta itu med när jag kommer hem, men jag måste ändå poängtera att jag har kontrakt med IFK och skulle det inte hända något blir jag kvar. Med tanke på det intresse som finns tror jag inte att jag blir kvar i Norrköping.