Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 02:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/kultspelare-da-behover-jag-nagon-sasong-till/

Fotboll

”Kultspelare? Då behöver jag någon säsong till”

Marcus Danielson. Foto: Henrik Isaksson/TT

Marcus Danielson har på kort tid blivit en av Djurgårdens mest populära spelare. 

Lagkaptenen leder gärna laget på planen men utanför trivs han i en mer tillbakadragen roll. 

– Jag har inget behov att synas och höras, säger Danielson. 

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand har kallat honom Sveriges bästa mittback just nu. Experter har talat om att 30-åringen håller landslagsklass. 

Själv talar Marcus Danielson helst om laget. 

– Ja, det är en bra känsla här ute på Kaknäs (Djurgårdens träningsanläggning). Vi har bra form och då är det kul att spela. Det är en viktig match på söndag och jag tror vi har en bra chans att vinna den, säger Danielson. 

Djurgården ligger tvåa i allsvenskan inför seriefinalen mot Malmö FF på Tele 2 arena. Laget har sex poäng upp till skåningarna men har också en match mindre spelad. 

Man kommer till toppmatchen i bra slag. Fem raka segrar mot lag på nedre halvan av tabellen följdes av ett oavgjort resultat mot jumbon AFC Eskilstuna senast. Innan segerraden inleddes var det en period av förluster mot AIK och Hammarby, poängtapp mot Norrköping och Helsingborg. 

Ni slår sämre lag och har det kämpigare mot bättre? 

– Nä, jag tror inte det. Vi har slagit lag i toppen, det är smågrejer som gör att matcher tippar över. Det var en stor besvikelse att tappa poäng mot AFC eftersom vi tycker vi är ett bättre lag. Grunden är ju att slå de sämre lagen om man ska vara med i toppen. Självklart ska man slå de bra lagen också, men det kanske man inte gör varje gång. Vi har slagit Häcken borta och Göteborg som är med där uppe. Vi har Malmö på söndag, och jag tror vi har bra möjligheter där. 

Vad behöver ni göra mot Malmö? 

– Det är ett bra lag vi möter. De har en jättebra trupp och de spelar med ett högt tempo. Duktiga individuellt och duktiga som lag. Det blir en tuff utmaning och vi måste vara med från start. Det handlar om att göra de här tråkiga grejerna som att snacka med och hjälpa varandra. Ta de här otacksamma löpningarna offensivt för att göra det jobbigt för dem. 

Under fjolårssäsongen hette det att Djurgården hade för många mittbackar. Utöver Danielson fanns Jacob Une Larsson, Erik Berg (anslöt sommaren 2018), Niklas Gunnarsson och Jonas Olsson att tillgå.

Gunnarsson och Olsson har sedan dess lämnat laget. Till helgens match är den vikarierande mittbacken (normalt ytterback) Jonathan Augustinsson avstängd och Berg kan missa två månaders spel på grund av skada. Une Larsson klev av mot AFC men tränade med laget under torsdagen. 

– Det optimala är att man spelar med samma gubbar varje match, så är det ju. Jag, Erik och Une har spelat mycket med varandra. Jonis (Jonathan Augustinsson) har jag spelat med. Klart det blir lite ovant men tycker vi löst det relativt bra. Mittback är väl en position man vill hålla ganska intakt över en säsong vilket vi tyvärr inte kunnat göra i år, säger Danielson och fortsätter. 

– Vi har släppt in väldigt lite mål så jag tycker vi gör det jättebra. Det är en styrka att ändå kunna prestera trots skadeproblemen. 

Danielson har nyligen förlängt sitt kontrakt med Djurgården över säsongen 2022. I en video på Djurgårdens hemsida ombads hans lagkamrater att prata om betydelsen av Danielson i laget och även försöka säga något mindre smickrande om honom. 

Något de har förtvivlat svårt att göra. 

– De vågar väl inte säga någonting negativt, säger Danielson och skrattar. 

Men det är en sak som flera återkommer till: han kan prata och höras mer.

Hur tar du plats och pratar med laget efter ett tyngre resultat som mot AFC? 

– Det handlar bara om att säga vad man tycker.  Det är just när det går tyngre man får kliva fram och även under matchen visa vad vi behöver göra och få med hela laget. Det gäller att trycka på de grejerna som inte var tillräckligt bra. Det är främst när det blåser snålt man måste stå upp och visa vägen. 

Är du en person som gillar att synas i övrigt?

– Nej, jag har inget behov att synas och höras när jag är utanför planen, i privatlivet. 

Som i sociala medier? 

– Nej. Alltså jag har ju sociala medier men så har jag väl inte det roligaste kontot eller är mest flitig med bilder och händelser. Jag har inget behov att synas på det sättet, inget behov av den bekräftelsen. Kanske när man var lite yngre som man sökte det men nu är man lite mer trygg i sig. Jag vet själv om jag presterat bra eller dåligt.

Danielson har Instagram men, som han själv säger, det är inte det mest aktiva kontot. Sedan han kom till Djurgården är det mycket fotbollsbilder, mindre av annat. 

– Jag har funderat mycket på det där. Man skulle ju vilja kunna dela med sig av sitt privatliv men man vill ha en viss distans till det också. Det är en svår avvägning. Många djurgårdare följer en och tycker det är kul att se vad man gör. Men jag tänker väl till en gång extra innan jag lägger ut någonting. 

Danielson kom till Djurgården från Gif Sundsvall inför säsongen 2018 men har på kort tid blivit en publikfavorit, en symbol för klubben och näst intill en kultspelare. 

– Jag har blivit kapten och det var väl inget jag trodde innan den här säsongen började. Jag har fått ta det ansvaret och det funkar jättebra. Kultspelare, då behöver jag nog någon säsong till där jag presterar bra. Men det är klart jag känner av att folk uppskattar det jag gör. 

Marcus Danielson är en person som givetvis uppskattar hyllningarna men som framför allt fokuserar på kärnverksamheten. 

– Men det är inget jag tänker på särskilt mycket utan jag lägger mest fokus på träning och matcher. 

Läs mer: SvFF överklagar till högsta domstolen om portad huligan