Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Lagerlöf: Det verkar som att man får mer kredd ju längre ifrån man hämtar spelare

Thomas Lagerlöf och Mirza Jelecak, assisterande tränare i IK Sirius som har fått en flygande start i allsvenskan med tre segrar på de fyra inledande omgångarna. I kväll väntar AIK på Friends arena.
Thomas Lagerlöf och Mirza Jelecak, assisterande tränare i IK Sirius som har fått en flygande start i allsvenskan med tre segrar på de fyra inledande omgångarna. I kväll väntar AIK på Friends arena. Foto: Kenta Jönsson Bildbyrån

Han har tagit två SM-guld med AIK men i dag är det Sirius som gäller.

– Det är klart att AIK har en speciell plats hos mig. Men att vi ska spela mot AIK är inget jag tänker särskilt på, jag tänker på vad vi måste prestera, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Det finns många kopplingar mellan Sirius och AIK. Lagerlöf spelade i AIK 1990-2001 och var med och tog SM-guld 1992 och 1999.

Kim Bergstrand, Sirius huvudtränare, spelade i AIK 1986-1994 och var också han delaktig i SM-guldet 1992.

Vid guldet 1999 var AIK:s nuvarande tränare Rikard Norling assisterande till Stuart Baxter.

– Och jag spelade mot Rikard under pojk- och junioråldern då han spelade i BP och jag i AIK, berättar Lagerlöf.

Tränarkarriären inledde Lagerlöf som assisterande till Rikard Norling och Nebojsa Novakovic i AIK 2008.

– Att jag hjälpte dem är kanske fel att säga. Det var de som lärde upp mig, de gav mig ett bra avstamp in i tränarrollen.

Lagerlöf var sedan anställd av AIK för att träna Väsby 2008-2011.

Inför säsongen 2012 anställdes både Lagerlöf och Bergstrand som tränare i Uppsalaklubben IK Sirius.

Efter fem år i division 1 och superettan tar Sirius nu allsvenskan med storm.

– Det är väl andra som får uttala sig om det men vi tycker att vi gjort bra insatser bortsett från hemmamatchen mot IFK Göteborg då vi inte presterade bra, vi klarade inte alls av att anpassa oss till det bristfälliga underlaget utan blev passiva och ängsliga. Annars har det varit bra insatser och även ett bra utfall poängmässigt.

Matchen mot AIK blir första gången Lagerlöf, i dag assisterande tränare i Sirius, ställs mot sin gamla klubb i en tävlingsmatch.

– Vi mötte AIK för två eller tre år sedan i en träningsmatch och senast i mitten av mars på Skytteholm och förlorade med 1-0. Det här är en av de roligare matcherna i allsvenskan även om det finns många roliga. Vi kommer från superettan och är inte vana vid att spela matcher inför ordentligt med publik där det kokar på läktarna.

Sirius inledde med att spela ut Djurgården på Tele2 arena inför 26.648 åskådare, segern skrevs till 2–0.

– Vi lärde oss mycket i den matchen. Det var bra att få känna på det tryck som det kan bli i den här typen av matcher.

Friends arena blir en ny bekantskap.

– Vi har aldrig spelat där, jag tror jag bara har varit där två eller tre gånger, man har fullt upp på andra arenor. Jag har sett AIK och landslaget någon gång, inte mer än så. Men det blir väl fler gånger nu när vi är i samma serie.

AIK har långt ifrån imponerat och Lagerlöf tror att han vet hur man ska göra för att sno åt sig poängen.

– Man ser till att de inte hela tiden får återerövra bollen, det är AIK:s bästa gren så här långt. Det gäller att kunna spela sig loss ur det greppet och tvinga AIK att försvara sig lite också. AIK har haft ett bra tryck på motståndarna men de har inte skapat så många målchanser.

Läs mer: Krönika Johan Esk om Stockholmslagens olika problem

Som både tränare och sportchefer har Lagerlöf och Bergstrand ett extra gott öga till spelare i närområdet. Det finns spelare i truppen från bland annat Enköping, Västerås och Stockholm.

– Det verkar som att man får mer kredd ju längre ifrån man hämtar spelare. Östersund har en jäkla massa nationaliteter och det haussas att det är bra, vi försöker hitta spelare så nära som möjligt. Men man behöver få in andra kulturer också för att få en dynamisk trupp.

Christer Gustafsson som började spela fotboll i Årsta AIK lämnade Hammarby 2011 som forward, nu är han slitstark mittfältare i Sirius.

– Han är bra på att driva boll och ser till att det händer någonting, berömmer Gustafsson.

Mot Kalmar i Gefle, seger med 3–0, hade Sirius ingen spelare med allsvensk rutin mer än Johan Eiswohld och Kalle Larsson, som gjort något inhopp för Helsingborg respektive BP.

Det är bara Philip Haglund, före detta Hammarby och BP, Jesper Arvidsson, före detta Djurgården, och Andreas ”Ante” Eriksson, före detta AIK och BP, som har lite mer allsvensk rutin.

Den spelare som fått mest beröm är utan tvekan mittfältaren Kingsley Sarfo. Lagerlöf är knappast överraskad.

– Jag är inte ett dugg förvånad att han fixar allsvenskan. Tidigare har han varit lite bekväm med att vara bäst. Nu har Kingsley verkligen bestämt sig för att driva sig själv och inte bara nöja sig med att vara bäst i Sirius utan ta nästa steg. Han har lite friare tyglar men kan inte göra vad som helst och är beroende av sina lagkamrater.

Lagerlöf och Bergstrand har öppet visat sitt missnöje över hur Sarfo behandlas av motståndarna.

– Jag hade ett långt samtal med en domare och jag ifrågasatte att om någon sparkade på Messi så kommer kortet direkt, man har insett att det gäller att skydda artisterna, det är därför folk går på fotboll. Men i svensk fotboll tycker man att den som tacklar hårdast och sparkar ned någon är den som domaren är kompis med. Domaren erkände att de är dåliga på det i svensk fotboll eftersom det finns så få spelare av den typen, han nämnde nästan bara Ofori som den som kunde hantera bollen på små ytor. Kingsley vet att det kommer att smälla och hanterar det på ett bra sätt.

Lagerlöf säger att det inte finns något hokus pokus bakom framgångarna.

– Vi lär oss saker varje dag. I superettan så hade vi bollen nästan hela tiden, vi fick den nästan automatiskt. Nu tvingas vi försvara oss mer men vi måste också orka göra vår grej och tvinga motståndarna att flytta sig och bli oorganiserade när vi har bollen. Det känns väldigt bra att spelarna som varit med från division 1 och superettan känner att de hänger med även på den här nivån. Det är klart att det kommer tuffare matcher och perioder som man måste ta sig igenom, det är vi fullt medvetna om.

AIK–Sirius
C More Fotboll 19.00

Lagerlöf om AIK-tränarna

Rikard Norling:

”En otroligt kompetent tränare och en väldigt duktig instruktör. Han är bra att förmedla till spelarna vad han vill ha ut av dem”

Nebojsa Novakovic

”Nesh är grymt snabb i hjärnan och en av de skickligare individuella tränarna. Han ser hur man kan utveckla deras styrkor och svagheter”