Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/lagkaptenen-om-straffen-misstag-gor-alla/

Fotboll

Lagkaptenen om straffen: ”Misstag gör alla”

Djurgårdens lagkapten Marcus Danielson inser att han dragit på sig en straff i närkampen med AIK:s lagkapten Henok Goitom. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Den långa sviten utan förluster sprack och det blev inget guldryck. Mittbacken Marcus Danielson blev lite av en syndbock då han fällde Henok Goitom innanför straffområdet.

– Misstag gör alla, säger han.

I match nummer 14 sprack sviten.

Det var efter 2–0-förlusten mot AIK i mitten av maj som blåränderna radade upp match efter match utan förlust.

Och det var givetvis extra surt att det var AIK som spräckte Djurgårdens fina svit.

– Det var grymt roligt med ett derby men det hade varit ännu roligare om vi hade fått ett bra resultat med oss, säger Marcus Danielson.

Om det var straff eller inte var det många som diskuterade, inte minst på Djurgårdsläktarna, men domaren Andreas Ekberg tvekade inte när AIK:s Henok Goitom gick omkull i en närkamp med Danielson innanför Djurgårdens straffområde.

Och Marcus Danielson själv var den förste att erkänna sitt misstag.

– Jag skulle vara först på bollen, men det var jag tyvärr inte. När jag satte fram benet kände jag att han nog hinner peta bort bollen. 

Det hann Goitom som föll elegant och tittade bedjande mot domaren.

– Vi fick en tuff start och hade börjat ta oss in i matchen och så gör jag ett misstag som kostar oss ett mål, säger Danielson.

Djurgårdens försvarsspel har varit av högsta klass, men ett misstag drog ned rullgardinen den här gången.

– Henok gör en bra prestation, berömmer Djurgårdens tränare Kim Bergstrand. Våra mittbackar går bort sig en gång och då straffar AIK oss. 

I första halvlek var det ett rätt blekt bortalag som visade upp sig.

Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf valde att ställa över forwarden Edward Chilufya för att i stället satsa på Haris Radetinac, ett sätt att täta mittfältet.

Det innebar att Djurgården inte fick den spets i djupledsspelet som varit så framgångsrikt. Det var inte många gånger som Djurgården var inne i AIK:s straffområde i första halvlek. 

– Vi var inte dåliga men vi saknade spets, medger Bergstrand. Vi blev lite bekväma och tyckte att det var trevligt att ha bollen, men vi fick den aldrig i ytor som kunde hota AIK.

I slutet av matchen hettade det till. Djurgården jagade en kvittering och valde att satsa på långbollar mot nyförvärvet Emir Kujovic. 

Men den 194 centimeter långe Kujovic fick aldrig den rätta bollen att jobba på.

– I andra halvlek tryckte vi ned AIK, men de är rätt trygga i det spelet, konstaterar Danielson. 

– Vi skapade ett par bra chanser som hade kunnat resultera. 

Astrit Ajdarevic hade i slutminuten ett skott som var riktigt farligt, slickade stolpen, men den här eftermiddagen tillhörde inte Djurgården.

Det var inte bara en svit som sprack. Målvakten Tommi Vaiho har inte varit med om att förlora i Djurgårdströjan sedan den 19 april 2011 mot Gais, nu fick han lämna plan som förlorare.

Läs mer: Sebastian Larsson sänkte Djurgården – guldstriden lever 

Läs mer: Johan Esk: Derbyspöket lever och nu kan AIK hoppas på Hammarby