Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Lagkaptenernas egna ord om guldstriden i allsvenskan

Foto: Bildbyrån

Foto: Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Kari Arnason, Malmö: ”Om vi vinner mot IFK Norrköping ser det bra ut”

”Det känns bra inför avslutningen även om vi har skador på några viktiga spelare. Vi har visat tidigare att vi har en stark trupp, jag är inte orolig för det.

Jag tar över som lagkapten om Markus Rosenberg inte är med, om allt är normalt så har han bindeln, självklart tar jag den om han inte kan spela.

Vi har gjort det bra senaste tiden. Vi har haft några tuffa bortamatcher, speciellt mot Häcken där vi kämpade och kom tillbaka från 1–2 och vann med 4–2, andra halvlek var riktigt bra.

Stämningen i laget är väldigt bra och det hjälper oss, vi har dessutom många individuellt skickliga spelare.

Vi släppte in lite för många mål mot Djurgården och Häcken men det ska vi förbättra nu. Norrköping har snabba spelare och är bra i sina omställningar. Det finns många kvaliteter i det laget, så klart.

Även om Norrköping gjort två dåliga matcher på slutet så har de varit fantastiska i år också. Jag tror att de kommer att vara väldigt taggade, de kommer att gå hundra procent mot oss, så klart.

Vi kom till Norrköping vid sjutiden på lördagskvällen och åt en sen middag. Jag har inga minnen av att jag spelat på den här arenan, kanske gjorde jag det för tolv år sedan men det kommer jag inte ihåg.

Jag spelade inte för Malmö när de mötte Norrköping borta i fjol, jag kom ju för ett drygt år sedan till Malmö FF.

Om vi vinner mot IFK Norrköping så ser det bra ut i alla fall, men man ska inte uttala sig för tidigt när det gäller att vinna serien.”

Foto: Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Andreas Johansson, IFK Norrköping: ”Luften har absolut inte gått ur oss”

”Det ska bli jättekul att ta emot Malmö på hemmaplan. Det känns inspirerande inte minst med tanke på att arenan är slutsåld. Det blir bra tryck, det är alltid kul att spela inför fulla läktare.

Vi har spelare som varit på landslagsuppdrag, både med U21- och pojklandslag, och spelare som varit skadade och är tillbaka. Nu är vi fullt manskap och vi har haft några bra träningar.

Det blev tyvärr stora siffror mot AIK, det är sånt som kan hända. Vi hade rätt bra kontroll på i inledningen av matchen men i andra halvlek släppte vi in, vad ska man säga, onödiga mål. Samtidigt som AIK gjorde det jättebra. Vid 4–0 ska vi stänga matchen, det blev lite väl stora siffor.

AIK var bäst för dagen, lika bra som vi var när vi vann med 4–1 på hemmaplan i våras. Det gäller att repa mod igen och vi har talat igenom hur vi ska agera och vi har tränat rätt mycket försvarsspel, jag hoppas att det kommer sitta bättre mot Malmö på söndag.

Luften har absolut inte gått ur oss, det hoppas jag vi kan visa mot Malmö. Det blir naturligtvis en tuff match. Det är små detaljer som kommer att avgöra. Jag är övertygad om att vi kommer att göra en betydligt bättre match än den mot AIK, förhoppningsvis vinner vi.

Det ska bli roligt att möta Malmö FF, laget innehåller många individuellt skickliga spelare. Markus Rosenberg är riktigt bra, vi har mötts rätt många gånger och spelade dessutom tillsammans i Halmstad 2004. Vi får se hur guldjakten slutar, drömma kan man ju alltid. Vi får se vad det blir för poängskörd på söndag och sedan får vi ta det därefter.”

Foto: Foto: Andreas Sandström/Bldbyrån

Nils-Eric Johansson, AIK: ”Defensivt känns det jättebra med trebackslinje”

”Landslaguppehållet gör att det är länge sedan vi vann med 6–0 mot IFK Norrköping. Jag har konstaterat att det varit framgångar för landslagen, de yngre landslagen går också bra, det är kul. Håkan Ericson gör det extremt bra med U21-landslaget.

Vi har tränat på och tränat hårt under tiden, hårdare än vanligt skulle jag säga. Det var åtta, nio killar borta på landslagsuppdrag, resten har gnuggat på.

Vi är starka på Friends och har inte förlorat där i allsvenskan på bra länge. Det hänger väl också på attityden som motståndarna har när de kommer till Friends. Gräset är mycket bättre nu än när arenan var ny, då var det lite si och så. När gräset är nylagt och inte hunnit sätta sig i skarvarna men nu är den jättebra. Vi är starka hemma men det är inget vi tänker på, vi kör på hemma som borta.

Defensivt känns det jättebra med en trebackslinje. Det händer att man kan hamna lite en mot en på kanterna, men i slutändan har vi tre där inne. Även om en går bort sig så är det två kvar. Det centrala tremannamittfältet passar också de spelare som vi har, vi kanske tappar en halv spelare framåt men sex mål mot Norrköping senast är ett bra kvitto.

Min egen roll innebär att jag är med i uppbyggnadsfasen men inte lika högt upp i banan som tidigare. Alla tre backar har ett stort ansvar för att vara drivande och sätta i gång anfallen.

Vi vann borta mot Östersund men det var tufft. Man har inte mycket boll mot Östersund, de är väldigt bollskickliga och tålmodiga. Vi måste göra vårt och hoppas att Norrköping åtminstone tar en poäng mot Malmö.”

Fakta. Guldstriden
 1. Malmö FF: 57
  Plusmål: 31
  Skyttekung: Vidar Kjartansson (14)
  Flest assist: Magnus Wolff Eikrem (15)
  Skadade: Markus Rosenberg, Anders Christiansen.
  Kommande matcher: Norrköping (b), Östersund (h), Falkenberg (b), Gefle (b), Hammarby (h).
 2. IFK Norrköping: 53
  Plusmål: 21
  Skyttekung: Sebastian Andersson (11)
  Flest assist: Nicklas Bärkroth (7)
  Skadade: Ingen.
  Kommande matcher: Malmö FF ( h), Falkenberg (h), Elfsborg (b), Hammarby (b), Göteborg (h).
 3. AIK: 50
  Plusmål: 22
  Skyttekung: Alexander Isak (8)
  Flest assist: Stefan Ishizaki (7)
  Skadade: Ingen.
  Kommande matcher: Östersund (h), Göteborg (b), Häcken (h), Jönköping (b), Kalmar (h).