Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/landslaget-har-vaxt-enormt-med-kristoffer-olsson/

Fotboll

”Landslaget har växt enormt med Kristoffer Olsson”

Kristoffer Olsson under EM-kvalmatchen mot Spanien den 15 oktober. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Han vägde lite lätt som ungdomsspelare, blev petad i U21-landslaget och bänkad i danska Midtjylland. 

I dag är det 24-årige Kristoffer Olsson som ska leda svenska landslaget in i framtiden.

– Landslaget har växt enormt med honom, säger Håkan Ericson, tidigare förbundskapten för U21-landslaget.

När Kristoffer Olsson spelade i IFK Norrköpings ungdomslag delade han tiden på plan med timmar på bussen.

Stefan Hellberg, legendarisk IFK-ledare, minns Kristoffers stora intresse för fotboll.

– När vi åkte på bortamatcherna var Kristoffer alltid med. Han tränade mycket men la också tid på att se andra spela, även om det var långa bussresor och vi mötte lag som inte var så glamorösa och han skulle upp till skolan tidigt dagen efter så hängde han med, berättar Hellberg.

I IFK Norrköping spelade Olsson med talanger som Alexander Fransson och Muamer Tankovic.

– Man såg tidigt att Kristoffer var en spelare som kunde göra saker som man själv inte riktigt såg komma. Han tränade mycket och är dessutom respektlös. Kristoffer vågar göra sina grejer, även om han någon gång tappat en boll så fortsätter han att spela sitt spel. Det är så viktigt att du kan ha en spelare som kan passa och dessutom ta sig förbi en spelare centralt på mittfältet. 

Hellberg gillar Olssons inställning till fotbollen.

– Han vet att han kan men också vad det kostat att ta sig dit. Som person är han ödmjuk vilket uppskattas av andra. Det är många som är duktiga men inte går hela vägen. Kristoffer var ju ganska liten till växten och han växte inte lika snabbt som kompisarna. De som kämpar sig igenom de här åren kan ha en jäkla nytta av det.

När Olsson, som gick som ungdomsproffs till Arsenal 2011, i januari 2017 flyttade hem från Midtjylland skrev han på för AIK.

– Vi tycker att det var tråkigt att han inte hamnade i Norrköping. Men det blev jättebra för honom att gå till AIK. Midtjylland ville ha så mycket pengar som möjligt, det viktigaste för Kristoffer var att han kom hem till Sverige. 

Håkan Ericson var förbundskapten för U21-landslaget när han för första gången träffade Olsson.

– Det var på våren 2014, jag hälsade på honom på träningsanläggningen hos Arsenal, Kim Källström var också där. Jag uppfattade honom som väldigt ödmjuk och målmedveten.

Ericson var ute efter en riktigt spelskicklig mittfältare och lät Kristoffer Olsson debutera i en träningslandskamp sommaren 2014. 

– Han gjorde så bra ifrån sig att han blev självklar i truppen.

I september blev Olsson, som precis hade lämnat Arsenal för Midtjylland, matchhjälte med sina tre mål när Sverige besegrade Turkiet med 4–3 i den avgörande gruppspelsmatchen och tog sig vidare till playoff mot Frankrike.

Då blev han petad av Ericson.

– Det var en speciell grej att peta en spelare som gjort tre mål och skjutit oss till playoff. Men vi skulle spela, du kan kalla det grisfotboll, på bortaplan. Det skulle inte bli så mycket passningsspel utan vi skulle mer ligga på försvar. 

Ericson bävade för hur han skulle förklara petningen för Olsson.

– Jag började men han avbröt mig och sa att han förstår precis hur jag tänker. Han hade chansen att visa upp sig för hela Europas scoutkår som satt på läktaren men satte sig själv i andra hand och tänkte på laget, det var fint.

Utan Olsson på plan förlorade Sverige bortamatchen med 0–2.

I returen på Örjans Vall i Halmstad var Olsson tillbaka i startelvan och Sverige vann med 4–1 och tog sig till EM-slutspelet 2015, ett slutspel som slutade med att Sverige sensationellt tog hem EM-guldet.

Ericson gillar det han ser i dag.

– Jag tycker att landslaget har växt enormt med honom i laget. Han har en lång tid i landslaget framför sig.

Kristoffer Olsson är en av nyckelspelarna i fredagens EM-kvalmatch mot Rumänien. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

AIK:s scoutchef Tobias Ackerman såg Olsson som 15-åring på Elitpojklägret i Halmstad och följde hans väg från IFK Norrköping via Arsenal till Midtjylland.

– När jag såg att han inte spelade i Midtjylland ville jag ha honom till AIK.

AIK:s sportchef Björn Wesström var med på noterna.

– Men affären var inte solklar, vi betalade en avsevärd summa för en spelare som faktiskt var bänkspelare i Danmark.

Våren 2017 började trögt för Olsson, han fick kritik men fortsatte spela sitt spel, AIK slutade tvåa 2017 och sedan kom guldåret 2018 när Kristoffer Olsson dominerade och spred guldglans över AIK.

– Vi hade ett möte på sommaren innan han blev såld om en klubb som i princip kastade pengar över honom. Men han var iskall och menade att det inte var rätt läge att gå utan han ville spela av säsongen med AIK. Det tycker jag är ovanligt, dagens spelare är så jäkla heta för att få chansen i stället för att gå när de verkligen är redo.

På fredag ska Kristoffer Olsson försöka spela Sverige till EM 2020. 

– Han höjer sig och blir ännu bättre när han möter riktigt bra spelare, det är inte alla spelare som har det. Till och med spanjorerna går på hans finter. För mig är Kristoffer en spelare att bygga landslaget kring, säger Ackerman.

Läs mer: Så ska Sverige slå Rumänien – och bli EM-klart