Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/landslagsstjarnor-blir-statyer-nu-spranger-vi-granserna/

Fotboll

Landslagsstjärnor blir statyer: ”Nu spränger vi gränserna”

Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Kosovare Asllani och Nilla Fischer som statyer. Foto: Goodbye Kansas Studios

BÅSTAD. Sveriges främsta damfotbollsspelare blir statyer.

Lagom till VM kommer Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Kosovare Asllani – i cement och full storlek – till flera orter i landet.

– Nu spränger vi ännu fler gränser, säger Fischer.

Zlatan Ibrahimovic har redan tillägnats en staty. Gunnar Gren står i Göteborg, Henrik Larsson i Helsingborg och Gunnar Nordahl i Norrköping och Hörnefors.

Men ingen damfotbollsspelare har fått äran att avbildas. 

Förrän nu.

Lagom till sommarens VM i Frankrike hyllas landslagets största stjärnor i ett initiativ kallat ”Football ForevHer”, lanserat av Svenska fotbollförbundet och en av dess sponsorer.

Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Kosovare Asllani blir statyer i naturlig skala, framställda med hjälp av 3D-skrivare. 

– Jag önskar att jag kunde sätta ord på hur häftigt, coolt och fantastiskt det här är, säger Nilla Fischer till DN.

– Att få bli en av avbilderna och att man gör det här som ett initiativ för ett jämställt Sverige... Det är utom min värld egentligen att fatta hur häftigt det är.

Statyerna visas första gången utanför Gamla Ullevi i Göteborg på fredag, i samband med VM-genrepet mellan Sverige och Sydkorea. De kommer sedan att flyttas runt i landet, bland annat till flera av spelarnas hemkommuner.

Syftet är just att lyfta intresset för damfotbollen – och att öka uppmärksamheten för sporten, landslaget och dess profiler.

– Vi har ofta pratat om att marknaden styr, men det krävs också synlighet, säger Fischer. 

– För en jämställd fotboll krävs verkligen synlighet. Och vi kommer verkligen att synas nu. Vi spränger ännu fler gränser.

Nilla Fischer gör i sommar sitt tionde mästerskap.

Mittbacken gör i sommar sitt tionde mästerskap och har i många år stått på barrikaderna. Det har handlat om jämställdhet och hbtq-frågor, om lika villkor inom fotbollen och om en kamp mot näthat och fördomar. 

På Fotbollsgalan i höstas höll 34-åringen ett uppmärksammat brandtal, i samband med att hon tilldelades Diamantbollen.

– För mig är det viktigt att försöka få det bättre för oss idrottare och att få det bättre i samhället, säger Fischer apropå det faktum att damfotbollsspelare inte sällan för en kamp också utanför fotbollsplanen.

På frågan om det ibland kan vara jobbigt att ”förväntas” prata om annat än sin idrott svarar ex-Tysklandsproffset och den nyblivna Linköpingsspelaren: 

– I dag är det definitivt inte jobbigt. Med detta initiativ finns det bara positiva känslor. 

Varför är det fortfarande känsligt när damfotbollsspelare kräver uppmärksamhet eller tycker till?

– Allmänt är idrottare inte kända för att prata om annat än idrott och sen är min personliga känsla att det är för att vi tar plats, vi är på männens arena. Därför är det känsligt, säger Fischer. 

Ni har under åren haft en del fajter med Svenska fotbollförbundet, bland annat om ert landslagsavtal. Blir det här initiativet någon form av upprättelse?

– Upprättelse skulle jag inte säga, men för att komma dit vi är i dag har det varit diskussioner och liknande. Men man utvecklas också för varje sak som sker. Och nu jobbar vi från i dag.

”Det är utom min värld egentligen att fatta hur häftigt det är,” säger Fischer om cementstatyn i naturlig storlek.

Sommarens VM i Frankrike förväntas bli det största någonsin sett till uppmärksamhet och publik. Många länder är på frammarsch, både landslagsmässigt och på klubbnivå.

Det visar inte minst årets publikrekord i spansk och italiensk klubbfotboll, och Sveriges publikrekord mot Tyskland på Friends arena i april.

Ändå finns fortfarande stora utmaningar. 

Som klimatet på nätet...

– Det är definitivt fortsatt tufft men det finns en större stöttning nu från gemene person. Alla som driver kampen för jämställdhet stöttar varandra, säger Fischer.

... eller det internationella fotbollsförbundets Fifas skeva fördelning av prispengar i VM.

Den totala potten har visserligen höjts för damerna. Men så även för herrarna – vilket har fått ett redan miljardstort gap att öka ytterligare. 

– Jag kan inte fatta att gapet blir större, säger Fischer under en pressträff på landslagslägret i Båstad.

– För varje år som går borde gapet minska. 

Hon fortsätter:

– Sen spelas ett kval (EM-kval, herrar) när vi spelar VM och två herrfinaler (Copa América och Concacaf Gold Cup) samma dag som VM-finalen. Man kan ju välja att satsa på oss eller inte. Men här syns det ganska tydligt att vi inte är prioriterade, vilket är väldigt tråkigt, dåligt – och oförståeligt.

På hemmaplan i Sverige, men även internationellt, hoppas dock Fischer att årets VM ska föda drömmar. Och där kan statyerna hjälpa till.

– Att se oss som avbilder är ju något som kan få flickor och pojkar, och speciellt flickor, att tänka och drömma, säger hon.

– De kan tänka ”herregud, hon har nått dit – dit kan jag också nå, det är möjligt.” Det kan förstärka tanken att drömmen kan bli verklighet och att det finns alla möjligheter, oavsett om man är pojke eller flicka.

Läs mer:

Stor fakta: Sveriges trupp i fotbolls-VM 

Fotbolls-VM i Frankrike 2019 – stor guide