Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/langdragen-stamma-nar-bystedt-tvingades-bort-fran-aiks-aktiebolag/

Fotboll

Långdragen stämma när Bystedt tvingades bort från AIK

Per Bystedt får inte förtroendet att fortsätta som ordförande och styrelseledamot i AIK Fotboll AB. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Efter långa och stundtals heta diskussioner kunde AIK Fotbollsförening som majoritetsaktieägare rösta igenom en speglad styrelse i AIK Fotboll AB på torsdagskvällens bolagsstämma.

Rätta artikel

Det var den så kallade ”gyllene aktien” som blev avgörande.

AIK Fotbollsförening kunde med hjälp av sitt starka aktieinnehav rösta igenom den motion som Rikard Henze lanserade och fick gehör för på årsmötet i Fotbollsföreningen 5 mars.

Med sig till bolagsstämman hade Fotbollsförenings representant Joen Averstad beslutet att AIK FF ska rösta för att styrelsen i aktiebolaget ska bestå av samma ordförande, ledamöter och eventuella suppleanter som AIK FF:s styrelse, en så kallad speglad styrelse.

Så blev det också.

Men beslutet att stänga minoritetsägare ute gillades inte av alla. 

– Alla förtroendevalda borde få förnyat förtroende, sa Per Bystedt, som är en stor aktieägare och tidigare ordförande i både AIK Fotbollsförening och AIK Fotboll AB.

En representant för Aktiespararna, som nyligen köpt aktier i AIK och sade sig besökt 2.000 bolagsstämmor, talade om att beslutet bryter mot svensk bolagskod och menade att styrelsen kör över aktieägarna.

– Jag är extremt besviken på den nya styrelsens agerande, tillade mannen.

Robert Falck, som valdes till ordförande i Fotbollsföreningen den 5 mars, blev som väntat också ny ordförande i aktiebolaget.

– Vi följer medlemmarnas beslut vilket vi anser vara moraliskt rätt och vi kommer givetvis arbeta för bolagets bästa, förklarade Falck. 

Under hashtaggen ”inteallaminoritetsägare” gick flera aktieägare emot Gustaf Eriksson som i torsdagens DN talade om att sättet att spegla styrelsen ”görs på ett fientligt sätt” mot minoritetsägarna.

”Som aktieägare i AIK Fotboll AB anser jag mig representerad av den styrelse som valdes på AIK FF:s årsmöte”, twittrade flera aktieägare under torsdagen.