Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Från AIK:s Alm till Östersunds Potter

Foto: Linnea Rheborg, Tobias Nykänen/Bildbyrån

ALLSVENSK KRÖNIKA. Alms sorti sköttes taffligt och hur länge består Potters magi?

När allsvenskan gör EM-uppehåll passar DN på att summera de första 12 omgångarna från A till Ö.

AIK hade sin Almaffär. Men det var klasskillnad på hur Andreas Alm själv skötte det hela jämfört med klubbens taffliga agerande när man sparkade Alm.

Djurgårdens tränare Pelle Olsson sitter säkert trots den skrala inledningen, banden till sportchefen Bosse Andersson är starka, det kostar att sparka en tränare.

Elfsborg – med Anders Svensson försvann inte bara den sista i ”pannbandsligan” utan också en pådrivare av bästa märke.

Falkenberg säger att man saknar en målskytt. Det stämmer men tyvärr saknar laget mycket annat också. Inget lag har klarat sig kvar med fyra poäng efter tolv omgångar.

Gefle är ett av lagen som drabbats hårdast av skador. Tränaren Roger Sandberg trodde att Johan Oremo skulle ligga med i skyttetoppen. Han står kvar på en nolla.

Göteborg varvar högt och lågt men hemvändaren Tobias Hyséns fem mål på nio matcher är okej. Skrivbordsförlusten mot Malmö FF väger tyvärr tungt i tabellen.

Hammarby har en tränare som heter Nanne Bergstrand. Han har ett projekt. Frågan är bara när laget får ett spel som får projektet att lyfta.

Helsingborgs tränare Henrik Larsson har hamnat i skymundan. Av sin son Jordan. Nu är Jordan, som gjort fyra mål, även uttagen till det svenska U21-landslaget.

Häcken vann cupfinalen mot Malmö FF, efter det lossande det i allsvenskan också. Hur länge får man behålla brassestjärnan Paulinho som gjort åtta mål på sju matcher?

Jönköping var det tippade bottenlaget men har överraskat med ett fint spel och poängen har dessutom ramlat in. Men efter åtta raka utan seger måste trepoängarna komma igen.

Kalmar har Marcus Antonsson men frågan är hur länge man får behålla ledaren av skytteligan, tio mål på tolv matcher får i alla fall klubbar i Nederländerna att bli intresserade.

Malmö spelar kanske inte lika flärdfullt som när laget var som bäst under Åge Hareides ledning. Men man leder serien med tre poäng och går som pågatåget.

Norrköping tappar succétränaren Janne Andersson. In kommer Jens Gustafsson som kan få det knepigt att följa upp Anderssons fantastiska framgångar med ”Snoka”.

Sundsvall har ett spel som imponerar och den som följt utvecklingen inser att tränarparet Roger Franzén och Joel Cedergren har något stort, allt är relativt, på gång.

Örebro har flest målskyttar av alla, elva spelare har bidragit till målskörden när laget nu klättrat i tabellen. Det ser både bra och roligt ut när ÖSK spelar ut.

Östersund spelade ut Hammarby det första man gjorde och visade att den här nykomlingen blir ingen slagpåse. Hösten får visa om Graham Potters magi håller i sig.

DN-elvan. Omgång 12
Jacob Rinne

Målvakt
Jacob Rinne, Örebro SK

Backlinje
Tom Siwe, Jönköping Södra
Nisse Johansson (2), AIK
Michael Almebäck (2), Örebro SK
Adam Lundqvist (2), IF Elfsborg

Mittfältare
Samuel Gustafsson, BK Häcken
Jakob Ankersen, IFK Göteborg
Magnus Eikrem (2), Malmö FF

Anfallare
Marcus Antonsson (3), Kalmar FF
Vidar Kjartansson (2), Malmö FF
Paulinho (2), BK Häcken

Liraren
Örebros målvakt Jacob Rinne (bilden) höll nollan och visade förbundskapten Håkan Ericson att han vill vara förstemålvakt i OS i Rio.

Hjärtat
Publiken på Nya Parken såg till att Janne Andersson, som tar över som förbundskapten efter EM, fick det avslut Party-Janne var värd.

Nästa omgång
Lördag 9 juli: Djurgården-Norrköping, Häcken-Hammarby, Gefle-Falkenberg
Söndag 10 juli: Kalmar-AIK, Helsingborg-Elfsborg, Östersund-Jönköping, Göteborg-Sundsvall
Måndag 11 juli: Malmö-Östersund.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.