Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Lewicki hem för att bli pappa

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Fotbollslandslaget tvingas göra förändringar i startelvan till kvällens landskamp mot Turkiet.

Oscar Lewicki åker hem till Sverige i väntan på sitt andra barn och ersätts av Albin Ekdal.

Dessutom har Erik Johansson blivit magsjuk och kan inte spela.

Det var tänkt att Erik Johansson skulle spela andra halvlek i stället för Andreas Granqvist som mittback. Men magsjuka stoppar honom.

– Vi får se vad det är för typ av magsjuka han har råkat ut för men i dagsläget har vi ingen plan på att kalla in någon ersättare, säger presschefen Niklas Bodell.

– Vi tar en dag i taget. I morgon (fredagen) är det rehab, sedan får de ledigt under eftermiddagen och lördagen. Det är ju ett par dagar och vi får helt enkelt se vad som händer.

Samma sak gäller för mittfältaren Oscar Lewicki, som har rest hem till Malmö i väntan på sitt andra barn.

– Vi hoppas så klart att allt går som det ska och sedan är det där ett beslut som han får ta själv. Vi pratar med honom när vi är hemma, säger Bodell.

Förändringarna gör att mötet med Turkiet blir en comeback för Albin Ekdal, som varit långtidsskadad och inte var med i truppen i de avgörande EM-kvalmatcherna mot Danmark i november.

Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf debuterar i A-landslaget i kvällens match i Antalya.

Båda kliver in i försvaret från start.

– Det är en tuff första match att få, men också intressant att testa dem, säger förbundskaptenen Erik Hamrén.

De unga försvarsspelarna var två grundbultar när U21-landslaget vann EM-guldet i Prag i somras och har sedan dess haft en stadig, positiv utveckling.

Nilsson Lindelöf har överraskande tagit plats i Benfica och smakat på Champions League, Augustinsson är given i Ståle Solbakkens FC Köpenhamn, som toppar danska ligan.

Förbundskapten Hamrén vill ha svar på i god innan han tar ut EM-truppen i maj om det håller hög internationell nivå och därför ger han två tippade framtida landslagsförsvarare 90 tänkta debutminuter mot Turkiet.

Under sin förbundskaptenstid (han är inne på sitt sjunde och sista år) har Hamréns förstahandsval mestadels varit Martin Olsson som vänsterback. Men Olssons insatser i några av höstens kvalmatcher var minst sagt tveksamma och han spelar heller inte regelbundet i Norwich.

I Augustinsson har han en liknande spelare, men yngre och på uppgång.

– Han är en komplett vänsterback, han har bra offensiva kvalitéer, men också defensiva kvalitéer. Han kan förbättra sig i allt, inte minst erfarenhetsmässigt internationellt och testa sig där.

– Det enda man kan se att han behöver mer av är erfarenhet, att få spela fler toppmatcher. Han är en riktigt bra spelare. Hans kanske största förtjänst är huvudet, attityden.

Andreas Granqvist, lagkapten när Zlatan Ibrahimovic fått ledigt, får på nytt en ny mittback vid sin sida.

– Jag hoppas att vi kan komplettera varandra bra, säger Granqvist.

Två detaljer blir nya för honom. Sedan EM-kvalet inleddes har han i tävlings- och träningsmatcher bildat mittbackspar med Mikael Antonsson, Pontus Jansson och Erik Johansson. Nu får han en debutant vid sin sida: 21-årige Victor Nilsson Lindelöf från portugisiska Benfica.

– Jag har sett honom i Champions League, framför allt mot Zenit St Petersburg, och jag tycker att han har gjort det riktigt bra i de två matcherna, säger han.

– Han är en modern och offensiv mittback. Lugn med bollen, trygg... Det ska bli spännande. Sedan får vi se. Det är tuff konkurrens.