Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Liam, 9: Vet inte om jag vill gå dit igen

Liam Rehak och hans pappa Peter sitter i trädgården hemma i Älvsjö och försöker reda ut vad som hände i måndags när Liam fick en utbrunnen bengal i huvudet på Friends arena.
Liam Rehak och hans pappa Peter sitter i trädgården hemma i Älvsjö och försöker reda ut vad som hände i måndags när Liam fick en utbrunnen bengal i huvudet på Friends arena. Foto: Alexander Mahmoud

Under måndagens allsvenska premiär stod Liam Rehak och hans pappa på familjeläktaren och tittade upp mot Göteborgsklacken – men såg bara tjock svart rök och maskerade män.
Sekunderna senare fick nioåringen en bengalhylsa i huvudet.
– Jag älskar fotboll, men jag vet inte om jag vill gå dit igen, säger Liam.

Den nyduschade nioåringen sitter vid köksbordet i Älvsjö och berättar att han är nervös. I helgen väntar både födelsedagskalas och fotbollscup.

– Och nu ska jag ju vara med i tidningen också, säger han.

Liam Rehak visar upp en klarblå keps. I måndags satt den på hans huvud när familjen tog bilen till Solna och Friends arena. Enligt brandinspektörer och säkerhetsexperter kan den ha räddat honom från allvarliga brännskador.

– Innan vi åkte in till matchen sa Liam ”tänk om någon dödar oss”. Vi hade läst en hel del om dödsmisshandeln i Helsingborg och han var lite orolig. Men jag lugnade honom, säger pappa Peter Rehak.

Han hade köpt ett årskort på familjeläktaren som ligger på arenans första etage. I måndags hamnade familjen Rehak under Göteborgsklacken som stod två våningar ovanför. För att skydda familjerna från saker som skulle kunna ramla eller kastas ner från bortasektionen hade arrangörerna spänt upp ett nät.

– Jag minns att det var mycket rök, Liam hostade en hel del och vissa barnfamiljer flyttade på sig när klacken började tända sina bengaliska eldar. När vi tittade upp mot dem såg vi nästan bara maskerade män innan vi bländades av ljuset från eldarna, säger Peter.

Ingen av dem såg när bengalhylsan kom.

Den träffade Liam Rehaks keps och föll sedan ner på marken och stolsraden framför.

– Det var en eldpinne som träffade mig på huvudet. Jag blev jätterädd och vi skrek massor, säger Liam.

Peter Rehak tog snabbt tag i sin son och drog bort honom från platsen.

– Jag vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt om han inte hade haft kepsen på sig, säger han.

En bengalisk eld, eller ett nödbloss som de egentligen heter, håller en temperatur på mellan 1.800 och 2.500 grader. Enligt brandinspektörer och tillverkare DN talat med tar det också en bra stund innan ett släckt nödbloss svalnar.

Familjen Rehak anmälde omedelbart händelsen till polisen.

Samtidigt dementerade IFK Göteborgs säkerhetschef Tommie Elgestål att händelsen över huvud taget hade inträffat.

”Uppgiften om pojken är helt fel” sa han till flera medier.

– Jag har läst lite vad som skrivits i tidningarna, och när jag såg att de förnekade att det hade hänt blev jag förbannad.

Liam säger själv att han mår bra i dag, men är tveksam till att gå på fotboll igen.

– Jag älskar fotboll, men jag vet inte om jag vill gå dit igen. Kanske att jag skulle kunna gå med på en lugnare match. Jag blir arg när jag tänker på det. Varför gör de så här?

Peter Rehak, som själv är en hängiven AIK-supporter och aldrig missar en hemmamatch, förstår de bengaliska eldarnas funktion som stämningshöjare. Men anser samtidigt att de inte på något sätt är värda att äventyra säkerheten för.

– Fotbollsmatcher ska ju vara något positivt, en fest. Men nu vet jag ärligt talat inte vad jag ska svara om Liam frågar om det är säkert att se en fotbollsmatch i dag. Om vi åker tillsammans till Friends arena igen kommer vi att sitta någon annanstans, så långt bort från klacken som möjligt.

På torsdagen kontaktades Peter Rehak av AIK som beklagade händelsen och erbjöd kompensation.

– Jag tackade, men sa också att jag inte är ute efter någon kompensation. Jag önskar att de kunde satsa mer på säkerheten så att det som hände Liam aldrig behöver hända igen. Han hade trots allt tur som klarade sig så bra.