Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/lika-lon-for-australiens-fotbollsdamer/

Fotboll

Lika lön för Australiens fotbollsdamer

Australiens fotbollsdamer kan få lika mycket i ersättning som herrlandslaget. Foto: Claude Paris/AP

Australiens fotbollsdamer är på väg att skriva historia. Om det avtal som landets fotbollsförbund har på sitt bord går igenom får damerna och herrarna lika mycket i ersättning för landslagsspel.

TT Text

De australiska herrarna, Socceroos, drar in mer intäkter till landets fotbollsförbund. Men damerna, Matildas, gör bättre ifrån sig på planen. Därför ska lagen få lika mycket i ersättning, rapporterar australiska medier.

Det innebär bland annat att alla sponsorpengar hamnar i en pott, varifrån pengarna delas lika mellan de två landslagen.

Förhoppningen är att avtalet ska kunna skrivas på, och Matildas bli ett av de första lönemässigt jämlika landslagen, före en landskamp mot Chile i Sydney på lördag. Sedan tidigare har Finland och Norge lika ersättning till damerna som till herrarna.

– Det är självklart en välkommen investering i damfotboll och vi är riktigt glada för det här, säger Matildas lagkapten Sam Kerr till Channel 7.

– Alla detaljer är inte klara, men förhoppningsvis kan vi få igenom avtalet, men ja, det är häftigt.

I sommarens VM i Frankrike gick Matildas till åttondelsfinal, där Norge blev för svårt. I de tre föregående världsmästerskapen, liksom i OS 2016, tog sig laget till kvartsfinal. Herrarna har i VM som bäst tagit sig till åttondelsfinal, 2006.

Australiska ABC rapporterar att Matildas fick en miljon australiska dollar, ungefär 6,6 miljoner kronor, att dela på efter VM i somras. Socceroos fick åtta gånger så mycket bara för att ha kvalat in till herrarnas VM i fjol.