Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

”Lillebror” har blivit stor – nu ska Tibbling visa vägen i EM

LUBLIN. Simon Tibbling gjorde succé när Sverige sensationellt vann U21-EM i Prag 2015. Då kallades han ”lillebror”. Nu ska Tibbling vara med och leda laget.

– Jag vet vad som krävs och hoppas kunna hjälpa de andra på mitt sätt.

När Simon Tibbling gjorde 2–0-målet i semifinalen mot Danmark 2015 knäböjde John Guidetti för spelaren han kallade ”lillebror” för att putsa hans skor.

Efter slutsignalen bar Guidetti en glad men något generad Tibbling på sina axlar.

– Jag fick mitt stora genombrott i U21-landslaget under EM. Det var oerhört stort att vinna turneringen, inte bara för laget utan också för mig själv. Jag växte in i turneringen och gjorde en bra match mot England. Jag kom in mot Portugal och gjorde mål, spelade sedan mot Danmark och gjorde mål. Det var lite konstigt, jag som aldrig brukar göra mål fick göra två mål i rad, säger Simon Tibbling.

Då var Tibbling en rätt blyg kille som inte tog så mycket plats även om lagkamraterna efter succématcherna gärna puttade fram honom mot reportrarna.

Nu måste Tibbling ta större ansvar både på och vid sidan av plan.

– Jag har lite rutin och vet vad som väntar. Men det handlar egentligen bara om att spela bra fotboll, det behöver inte vara svårare än så.

Guidetti, före detta klubbkamrat till Tibbling i Brommapojkarna, spelade en viktig roll under hela turneringen.

– Det var några spelare som tog stort ansvar och det gav trygghet till resten av laget, det kändes viktigt, säger Tibbling. Vi hade en del flyt i vissa matcher där bollen gick vår väg, det måste man nog ha för att vinna en turnering. Men vi gjorde också det hårda jobbet, annars går det inte. Vi hade ett bra grundspel och kollektiv som kunde anpassa sig till de olika matcherna.

Simon Tibbling är den av utlandsproffsen i U21-landslaget som fått mest speltid i sitt klubblag och han var också med i OS i Brasilien 2016.

Läs också: Förbundskaptenen – ”Känns som att klubbvalen inte varit de bästa”

– Som fotbollsspelare är mästerskap det roligaste man kan spela och att då få göra ett tredje mästerskap på två år är fantastiskt. Det är alltid kul att spela mästerskap i landslagströjan, OS i Brasilien var en häftig upplevelse

Tisdagsträningen på Stadion miejski är slut och Tibbling kommer gående tillsammans med bland andra Gustav Engvall och Jacob Une Larsson, spelare han tränade med i Djurgården för att hålla formen inför EM.

– Den här gruppen är lika lätt att vara som den vi hade för två år sedan. Den är byggd på ett annat sätt, vi kommer nog vilja fajtas mer om bollinnehavet än vad vi gjorde för två år sedan.

Vi kommer nog vilja fajtas mer om bollinnehavet än vad vi gjorde för två år sedan.

På fredag inleder blågult mot England i Kielce, sedan väntar Polen och Slovakien i Lublin.

– Det är en svår grupp. England är en stor fotbollsnation och har många bra spelare. Hemmanationen är alltid svår att möta och matchen mot Slovakien blir lurig, säger Tibbling.

Förbundskapten Håkan Ericson menar att Tibblings rutin är ovärderlig.

– Tibbling är den ende som har speltid från ett tidigare EM-slutspel. Kristoffer Olsson var också med i Tjeckien men han fick aldrig komma in. Jag tror att det är ovärderligt att ha varit med förr, framför allt om det är ett positivt mästerskap. De vet hur man hanterar allt runtomkring. Tibbling och Olsson sitter också med i spelarrådet.

Gustav Engvall, Carlos Strandberg, Franz Brorsson och målvakten Tim Erlandsson var med i VM för U17-lag i Förenade arabemiraten och gjorde succé, laget slutade trea 2013.

– Deras erfarenhet är så klart minst lika viktig. Det handlar om att hoppa på mästerskapståget och veta hur man ska hitta on- och off-knapparna, det är ofta det som avgör, säger Ericson.