Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/lindahl-fick-revansch-men-inte-fifa-priset/

Fotboll

Rapinoe världens bästa spelare – Lindahl snuvades på målvaktspris

Hedvig Lindahl gjorde en strålande VM-turnering men ända fram till att bli årets målvakt räckte det inte. Foto: Jose Breton/TT

Hedvig Lindahl fick sin revansch och nominerades som en världens tre bästa målvakter.

Men utmärkelsen gick till Nederländernas Sari van Veendendaal.

TT Text

Den nyligen inledda säsongen kunde knappast ha börjat mycket bättre för Hedvig Lindahl. I sin nya klubb, tyska Wolfsburg, har hon hållit nollan i tre av fyra ligamatcher och det regerande mästarlaget har fortfarande inte tappat poäng.

Under kvällen kunde välgången fortsatt när det var dags för Internationella fotbollsförbundets (Fifa) gala "The Best". Lindahl var en av tre nominerade till priset som världens bästa målvakt. 

Nederländskan van Veendendaal ansågs något vassare och valdes före Christiane Endler och Lindahl.

Motsvarigheten på herrsidan heter Alisson Becker, Liverpools burväktare som också vann Copa America med Brasilien i somras.

Svenskt besök på scenen blev det ändå. Nilla Fischer tog plats i damernas världslag.

Världens bästa spelare 2019?

Barcelonas och Argentinas Lionel Messi är tillbaka på herrarnas tron. Den här gången utmanades han av Cristiano Ronaldo, vinnare 2017 och 2018, och Virgil van Dijk.

Amerikanskan Megan Rapinoe fick damernas utmärkelse och passade på att hålla ett starkt personligt tal.

– Det var ett fantastiskt år för damernas fotboll. Ni som märker det nu är att beklaga att ni missade partyt, sade hon.

Rapinoe betonade också vikten av att bekämpa rasismen och på det hela taget använda fotbollen som ett verktyg för att förbättra världen.

Jürgen Klopp höll tacktal som årets herrtränare. Det hjälpte förstås till att vinna Champions League med Liverpool.

– Den är ganska tung, sade Klopp om statyetten. Ja, vad ska jag säga? Jag har många att tacka, fortsatte tysken och riktade uppmärksamheten till familjen, klubben, dess ägare och spelarna.

Han påpekade också att han inte riktigt begriper det här med individuella priser men avslöjade att han numera är medlem i välgörenhetsorganisationen Common Goal och avstår framöver en procent av sin lön för social verksamhet.

Jill Ellis belönades för andra gången som årets tränare på damsidan, ett minst lika väntat val som Klopp. Landslagets förbundskapten Peter Gerhardsson fanns med bland de förhandsnominerade men gallrades bort när de tre sista kandidaterna plockades fram.

Varmaste applåderna och en stående ovation fick Silvia Grecco när hon tillsammans med sin blinde och autistiske son Nickollas tog emot supporterpriset. Sonen upplever Palmeiras och Brasiliens matcher genom sin mammas refererande.