Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/linkoping-pa-gang-igen-med-blackstenius-pa-topp/

Fotboll

Linköping på gång igen med Blackstenius på topp

Stina Blackstenius är tillbaka i Linköping. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Linköping har seglat upp som favorit till det damallsvenska guldet i år. Onsdag kväll inleder laget säsongen med hemmamatch mot Växjö.

– Pressen på att klubben ska prestera tar jag inte på mig själv, utan det får vi lösa tillsammans, säger återvändande stjärnan Stina Blackstenius.

Rätta artikel

Efter två raka guld, 2016 och 2017, hade Linköping en rejäl dipp förra säsongen. Spelarflykt hade inneburit att man var tvungna att börja bygga nytt. 

Efter guldet 2016 försvann danskan Pernille Harder till Wolfsburg och Stina Blackstenius till Montpellier. Spelartapp som Linköping klarade att hantera.

Men när Magdalena Eriksson och Jonna Andersson året efter gick till Chelsea, Jessica Samuelsson till Arsenal samt Kristine Minde och Claudia Neto till Wolfsburg klarade man inte att hantera åderlåtningen.

Att landslagsstjärnan Kosovare Asllani återvände efter spel i PSG och Manchester City var inte tillräckligt. Förra säsongen blev hackig, och Linköping slutade femma, rejält distanserat av tättrion Piteå, Göteborg och Rosengård.

I år flödar optimismen igen. Landslagsanfallaren Stina Blackstenius är tillbaka. Asllani har under vinterns landslagsspel visat att hon kanske är bättre än någonsin i sin fria mittfältsposition. Landslagsforwarden Mimmi Larsson har värvats från Eskilstuna.

Och kommer man ur de sju omgångar som spelas innan VM-uppehållet med hygglig poängutdelning har man ytterligare ett trumf att spela ut under resterade 15 omgångar – Nilla Fischer återvänder efter sex framgångsrika säsonger i Bundesliga med Wolfsburg.

Med Fischer som trygg punkt i defensiven får Linköping en centrallinje av hög internationell klass – Fischer, Asllani, Blackstenius.

– Jag känner många i Linköping sedan tidigare, och det har gjort det lättare att komma in i laget, säger Blackstenius.

– Det är nya tränare sedan senast, men det har känts okomplicerat att komma in i gruppen och tänket hur vi ska spela. Och det har varit skönt och viktigt för mig med tanke på vad jag kommer ifrån.

Blackstenius hade en bra första tid i Montpellier. Men den här säsongen hamnade hon oftast utanför startelvan, och kände frustration. Hon fick inte den speltid hon kände att hon behövde för att optimalt kunna konkurrera om en plats i landslagets startelva inför sommarens VM-slutspel.

Det var mot den bakgrunden hon bestämde sig för att flytta hem igen, och ladda om batterierna.

– Det är svårt att säga om jag redan har lyft som spelare sedan jag kom hem. Men jag känner verkligen att det har varit viktigt för mig att få komma hem och bara spela mycket. För det här är en period där speltid verkligen behövs.

– Jag vill in i VM-truppen, och givetvis även göra en bra säsong med Linköping.

Känner du någon press av förväntningarna på dig? Att du ska lyfta Linköping efter fjolårets mediokra insats i damallsvenskan?

– Nej, jag tar inte på mig den pressen själv, utan det är upp till hela spelartruppen att vi får ut det bästa. 

– Men självklart vill jag hjälpa till med den erfarenhet jag fått från de två åren i Frankrike. Men pressen på att klubben ska prestera tar jag inte på mig själv, utan det får vi lösa tillsammans.

Och sedan kommer Nilla Fischer efter VM. Kan det lyfta laget ytterligare?

– Klart vi ser fram emot att hon kommer. En otroligt stark och bra fotbollsspelare. Men också en väldigt bra ledargestalt. Så det finns mycket i Nilla som kommer att vara värdefullt för oss.

Läs mer: Göteborg gör nytt guldförsök efter fjolårets miss