Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 16:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/live-1630-folj-fotbollsgalan-2019/

Fotboll

Diamantbollen till Seger: Känner en enorm stolthet

Bild 1 av 4 Caroline Seger – årets vinnare av Diamantbollen.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån
Bild 2 av 4 Kosovare Asllani är Årets anfallare.
Foto: Christine Olsson/TT
Bild 3 av 4 Victor Nilsson Lindelöf är Årets back och fick också Guldbollen.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Bild 4 av 4 Hedvig Lindahl är Årets målvakt.
Foto: Christine Olsson/TT

Guldbollen 2019 gick för andra året i rad till Victor Nilsson Lindelöf och Diamantbollen till Caroline Seger.

Seger var efter priset känslosam när hon pratade om vad som hänt under åren sedan hon 2009 tog emot sin första Diamantboll.

– Jag vet om att det finns förhoppningar och förväntningar om att jag ska hålla ett brandtal, sätta ner foten, yttra mina åsikter och använda min plattform på bästa möjliga sätt. Men för en gångs skull i min karriär ska jag faktiskt bara njuta och låta den här stunden vara fotbollsspelaren Caroline Segers stund, sa hon under sitt tal.

Seger pratade om damfotbollens utveckling och nämnde jämställda avtal, publikrekord på Friends arena och hur hon och några av hennes lagkamrater har blivit statyer och förebilder för unga fotbollsspelande pojkar och flickor.

– Jag har fått stå upp och tycka till om saker många gånger fler än de gånger man bara har fått lov att bara var fotbollsspelare. Jag säger inte att den kampen inte fortsätter, men jag ville få en chans i livet att bara njuta och ta emot det här priset som fotbollsspelare och inget mer, säger Seger på en presskonferens efter att hon fått ta emot priset. 

I sitt tal lyfte också Seger fram sina lagkamrater i både Rosengård och svenska landslaget.

– Jag känner en enorm stolthet. Jag håller på med den här idrotten för att man är ett lag och inte en individuell idrottare. Jag har fått träna med två fantastiska lag, både Rosengård och landslaget. Jag har fått vara med och vinna och uppleva saker och jag är väldigt tacksam. Mina lagkamrater har en jättestor del i det här priset, säger Seger.

Victor Nilsson Lindelöf tackade sin familj, sina lagkamrater och de tränare som gav honom chansen i Västerås SK i tv-sändningen. Efteråt pratade han med TT om vad utmärkelsen innebär för honom:

– Det här betyder att jag gjort någonting bra och att folk tycker om det. Det är svårt att förklara vad jag känner.

Nilsson Lindelöf har under året skrivit på ett nytt kontrakt med Manchester United som sträcker sig till 2024. Inledningen av årets klubblagssäsong har inte gått som på räls för laget, men mittbacken väljer ändå att vara positiv när han pratar om sitt 2019.

– Räknar man kalenderår har det individuellt varit ett bra år. Jag har utvecklats ganska mycket. Jag har fått spela många matcher på hög nivå. Jag tycker att jag har finslipat detaljer och blivit bättre på det jag är bra på och jag har tagit ett större ansvar på planen. Personligen har det känts bra, säger NIlsson Lindelöf till TT.

Vad hände då innan Guldbollen och Diamantbollen delades ut?

Årets gala var på sätt och vis uppdelad i två. På Hovet fanns damerna som tog emot sina priser på scenen. Herrarna – de fanns med på länk från ett hotell på Cypern där lanslaget förbereder sig inför de kommande EM-kvalmatcherna mot Rumänien (i Bukarest på fredag) och Färöarna (i Solna på måndag).

Zlatan Ibrahimovic, som precis som vanligt utsågs till årets anfallare, han tackade i ett förinspelat videomeddelande:

– Stort tack för priset. Mitt år har varit fantastiskt. Jag kom tillbaka från en skada och känner mig levande igen. Jag kan fortfarande göra många mål och det är bara fortsätta att träna hårt och tro på det man gör. Priset är kredd för allt man lägger ner under året, sa Ibrahimovic som fick ta emot priset för 13:e gången i följd, 14:e totalt.

Årets anfallare på damsidan blev Kosovare Asllani.

– Förra gången jag vann var jag mittfältare, men jag spelar någonstans däremellan, sa hon.

– Det har varit ett intensivt år och är fortfarande det. Allt har gått i 120 sedan året startade. Efter VM flyttade jag till VM och Real Madrid och det är verkligen 120 hela tiden och man man har inte haft tid att minnas tillbaka på VM.

För sjunde gången utsågs Caroline Seger till årets mittfältare.

När hon intervjuades på Fotbollsgalans scen såg hon till att leverera en välriktad passning i riktning mot sin före detta lagkamrat Therese Sjögran, spelaren som gjort flest antal landskamper för Sverige – ett rekord som Seger avser att slå.

– Nästa år Sjögran, då är du nere, sa Seger.

34-åriga Seger skrev nyligen på ett nytt treårsavtal med FC Rosengård.

Caroline Seger har kommit upp i 201 landskamper. Therese Sjögran, i dag sportchef i Rosengård, gjorde 214 innan hon lade skorna på hyllan.

Till årets mittfältare på herrsidan utsågs Emil Forsberg. Det var tredje gången som han fick priset.

– Hon (Caroline Seger) har några fler, men jag hade inte tänkt lägga av på ett tag så förhoppningsvis kanske man kan vinna priset igen, sa Forsberg till TV4.

Årets målvakter blev Hedvig Lindahl och Robin Olsen som båda gått från bänkplatser (Lindahl i Chelsea och Olsen i Roma) till att bli viktiga spelare i sina nya lag (Lindahl i Wolfsburg och Olsen i Cagliari). Båda har dessutom lyckats bra i landslaget

– Våra säsonger påminner om varandra (Hedvig Lindahls och Robin Olsens). Det var en tuff avslutning på förra säsongen, men jag fick till en bra flytt och det har flutit på sedan dess, sa Olsen till TV4.

Hedvid Lindahl pratade om hur hon tagit sig vidare från den tuffa tiden i Chelsea i våras:

– Det är det som är anledningen till att folk tar sig långt inom idrotten. Att man tänker att man ska klara av utmaningarna, för det går både upp och ner. Men ärligt talat var det ett tag i våras där jag inte trodde på mig själv lika mycket som jag gjort innan. Jag tog mig i kragen och hittade tillbaka och det är jag väldigt stolt över. Det fanns ett ögonblick där jag trodde att det var slut, men jag ville inte ge vissa människor rätt.

Årets backar blev Linda Sembrant och Victor Nilsson Lindelöf.

Fotbollskanalens hederspris gick till Sven-Göran Eriksson som tackade sin vapendragare i flera klubb- och landslag, Tord Grip.

– Det var en man som kom hem till mig när jag var 27 år och tyckte att jag skulle sluta spela fotboll och bli tränare tillsammans med honom istället. Det var det bästa råd jag någonsin fått. Du är fortfarande number one Tord, sa ”Svennis” och tittade mot Grip som satt i publiken.

Sven-Göran Eriksson stund på scenen var känslosam.

Det var också den fina hyllningen av före detta Uefa-presidenten Lennart Johansson som avled den 4:e juni i år.

Johansson hyllades av fotbollsprofilerna Roy Hodgson, Sir Alex Ferguson, Fredrik Ljungberg och Patrik ”Bjärred” Andersson samt av artisten och AIK:aren Niklas Strömstedt.

Dessutom talade dottern Eva Jansson om sin pappa och berättar att det finaste han var med om i sitt liv var när han förra hösten fick dela ut Lennart Johanssons pokal till  AIK efter den allsvenska slutmatchen i Kalmar.

Läs mer:

Gerhardsson känslosam på scen: Både stolt och rörd

Granqvist: Lägg ned Guldbollen

Fotbollsgalan 2019: Alla pristagare