Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 23:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/live-1800-folj-em-kvalet-sverige-mot-lettland/

Fotboll

Svensk storseger mot Lettland efter svag start

Kosovare Asllani kramas om efter sitt 1–4-mål. Foto: Jonas Ekströmer/TT

LIEPAJA. Sverige följde upp VM-bronset och fick bästa tänkbara start på EM-kvalet. 4–1-segern borta mot Lettland lade ribban inför fortsättningen. Men första halvlek var trög. Lettland hade sensationellt ledningen i 18 minuter.

Segersiffrorna borde skrivits 5–1. Madelen Janogy hade ett skott i slutskedet som ”räddades” innanför mållinjen, visar reprisbilder.

– Jag såg att bollen var inne, och var på väg att börja jubla. Men så uppfattade jag att domaren inte reagerat, sade Janogy.

Förbundskapten Peter Gerhardsson konstaterade krasst att Sverige borde gjort fler mål, med tanke på att man hade 37 avslut och 22 hörnor.

- Det kändes som att vi kunde gjort tio mål på hörnor, sade han.

Är du ändå nöjd med resultatet?

– Nja, i andra halvlek gör vi kanske det vi hade hoppats på från början. Hade mer variation i vårt anfallsspel, var mer kreativa, spelade oss fram till bättre positioner. Vågade riskera lite mer, och skapade då bättre lägen.

Blev du orolig när de tog ledningen?

– Nej, man får hela tiden fundera konstruktivt på vad man kan göra. Det är i många matcher det händer saker som egentligen inte är logiskt.

Efter två torra, soliga dagar på den baltiska Östersjökusten ville Sverige ha planen vattnad innan avspark. Men det sade Lettland nej till.

Men då kom i stället regnet lagom till avspark. En rejäl skur. Och Sverige fick på naturlig väg sin vilja igenom.

Peter Gerhardsson valde optimal startelva, för att sätta standarden inför fortsättningen av kvalet. Med Nilla Fischer ur spel, på grund av en krånglande hälsena, fick Amanda Ilestedt starta bredvid Linda Sembrant, centralt i backlinjen.

Anna Anvegård startade centralt i anfallet. Stina Blackstenius inledde på bänken.

Sverige tog initiativet från start, förlade spelet på lettisk planhalva, mot en lågt stående lettisk formation.

I den tionde minuten fick Gerhardsson hålla andan, sedan Caroline kapats fult bakifrån av Karlina Miksone. Seger blev liggande, men återkom i spel.

Lettlands första utflykt på offensiv planhalva kom efter 14 minuter. Och då var Sverige illa organiserat defensivt.

På en lång boll i djupled vann Karlina Miksone nickduellen mot Linda Sembrant. Hanna Glas och Amanda Ilestedt tog inte upp sin markering. Olga Sevcova löpte in i den lediga ytan bakom backlinjen och kunde enkelt placera in 1–0 för Lettland.

Nu behövde Sverige få upp bolltempot. Elin Rubensson lämnade sin balanserande roll och tog mer offensiva uppgifter.

Efter 32 minuter kom kvitteringen, på Sverige åttonde hörna. Kosovare Asllani prickade Linda Sembrant i trafiken framför den lettiska målvakten, och Sembrant kunde enkelt nicka i mål.

En minut före halvtid var det nära svenskt ledningsmål. Linda Sambrant drog till från distans, men den lettiska målvakten fick fingertopparna på det låga avslutet, och styrde det i stolpen.

Den svenska dominansen i i första halvlek var total. Men spelet och passningstempot höll inte tillräckligt hög nivå, man saknade metod och kreativitet, och körde fast mot den låga, vinröda, lettiska 4–5–1-uppställningen.

Statistiken visade att Sverige vann hörna med 10–0 i första halvlek. Sverige hade 17 avslut före paus, varav sex på mål. Lettland ett enda, och det gick i mål.

Gerhardsson gjorde inga byten i halvtid.

Efter 50 minuters spel kunde Sverige äntligen ta ledningen. På nytt fick man utdelning på en fast situation. Ny vänsterhörna från Asllani. Och den här gången var det Amanda Ilestedt som nådde högst och nickade i mål.

I den 57:e minuten kom Madelen Janogy in i stället för Lina Hurtig. En orädd kreativ spelare, med uppgift att luckra upp den lettiska försvarslinjen, som började tappa ork.

En minut senare pekade domaren på straffpunkten, sedan just Janogy vänt bort sin försvarare och blivit kapad bakifrån.

Caroline Seger var säkerheten själv från elva meter, och Sverige hade 3–1.

Nu handlade det bara om hur stora de svenska segersiffrorna skulle bli.

4–1 kom efter 68 minuter. Asllani fortsatte att ha precision i sina hörnor. Och den här gången styrde den lettiska målvakten Asllanis skruvade hörna in i eget mål.

Läs mer:

Johan Esk: Baksmällan nickades bort på bakgården 

Asllanis matchtröja hett byte för Lettlands spelare