Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/live-1845-folj-sverigeslovakien-i-em-kvalet/

Fotboll

Asllani: Efter första målet var det bara att gasa på

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

GÖTEBORG. Spelet fungerade sådär före paus, målskyttet desto bättre. Kosovare Asllani var inblandad i sex mål när Sverige målkalasade med 7–0 mot Slovakien.

– Det roligaste är att vi har så många målskyttar och att alla är delaktiga, sade planens gigant.

Slovakien skulle bli en munsbit – och blev det också. Redan efter en dryg halvtimme hade Sverige gjort 3–0, utan att övertyga. När spelet inte fungerade låste Kosvare Asllani upp moståndarnas täta defensiv med individuell briljans. Mittfältaren var mer eller mindre inblandad i alla mål utom ett.

– Vi visste att de skulle göra det svårt för oss, men efter första målet var det bara att gasa på. Vi tröttar ut dem och i andra bjuder de på stora ytor, sade Asllani.

Efter 25 minuter skruvade hon en hörna direkt i mål, även om den slovakiska målvakten Maria Korenciova hjälpte bollen över mållinjen.

Fyra minuter senare vände Asllani upp med bollen på den slovakiska planhalvan, väntade på luckan i försvaret och slog en perfekt passning till Lina Hurtig, som pricksäkert rullade in bollen med vänstern intill stolpen.

Ytterligare fyra minuter senare var det dags igen. Asllani slog hörnan, Julia Zigiotti Olme vann andrabollen, som letade sig fram till Linda Sembrant – och så hade Sverige punkterat matchen.

Förbundskapten Peter Gerhardsson var aldrig orolig.

– Många matcher ser ut på det här sättet. Slovakien försvarar sig skickligt, men samtidigt får de springa mycket. I andra halvlek öppnar det ju upp sig, sade Gerhardsson.

Han tillade att mål öppnar upp matcher och var imponerad av Asllani ur flera synvinklar.

– Hon gör en stor arbetsinsats över 90 minuter och taktiskt sett har hon fått ett mycket bättre tålamod. Hon försöker inte längre vara överallt och till slut är det i alla fall hon som är involverad, sade förbundskaptenen.

Sverige var tillbaka i Göteborg för första gången efter att VM-bronset firades på Götaplatsen inför 20.000 personer. Den här kyliga kvällen kom det 9 748 till tioårsjubilerande Gamla Ullevi och det förefaller som att damlandslaget har hittat sin publik. 

Gerhardsson tvingades ställa upp utan spelare som Caroline Seger, Nilla Fischer, Elin Rubensson och Anna Anvegård. Amanda Ilestedt, som varit sjuk, och Fridolina Rolfö, som just återvänt från skada, började på bänken. Men det här är ett landslag där bredden växt.

Det tog lite tid innan spelet började flyta. Slovakien tryckte stundtals på vid ställningen 0–0 och Petra Zdechovanova prövade Hedvig Lindahl med ett tungt distansskott. Men så kom tre mål på åtta minuter och i andra halvlek var det mest spel mot ett mål.

Nathalie Björn nickade spänstigt in 4–0 och sedan var det dags för Stina Blackstenius, som bytte av en Janogy som fick känning av en ömmande vad i paus, att skaffa sig självförtroende. Anfallaren har haft det trögt i klubblaget, men nu kom både 5–0 och 6–0 via hennes huvud och fot.

Gerhardsson gladdes åt den starka konkurrensen i truppen.

– ”Madde” har sett väldigt bra ut på träning och vi trodde att hon skulle passa bättre mot ett lågt försvar. Nu fick hon kliva av med en skada och det var väldigt kul att Stina fick komma in och göra mål, sade Gerhardsson.

Inhoppande Fridolina Rolfö satte punkt för målkalaset med ett lågt och högklassigt avslut.

Efter 4–1 mot Lettland, 5–0 mot Ungern och nu en ny stor storseger har VM-bronsmedaljörerna full pott i kvalgruppen och har med 16–1 i målskillnad skaffat sig ett utmärkt utgångsläge för att programenligt ta sig till ett nytt stort mästerskap.

Johan Esk: Segt utan Seger – sedan kickade ”Kosse” i gång showen