Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Lotta Schelin: ”Vi ska ta dem med vår energi”

Rotterdam. När läget blir skarpt är det dags för matchvinnarna att kliva fram. Och när Sverige möter Norge i den inledande matchen i OS-kvalet på onsdagskvällen är det två klubbkamrater som står i fokus. Sveriges Lotta Schelin och Norges Ada Hegerberg.

Schelin, 32, har piskat in mål under åtta säsonger med franska Lyon. 221 mål i liga- och cupspel innebär att hon snittar lite drygt ett mål per match sedan hon kom till Lyon efter OS 2008.

Sommaren 2014 fick Lotta Schelin en anfallskollega i Lyon som vräker in ännu fler mål, norskan Ada Hegerberg. En 20-åring som spelat på högsta nivå sedan hon var 15 år och utvecklats till en av världens absolut vassaste anfallare.

Det är mellan dessa båda kampen i kampen står på onsdagskvällen. Och den som vinner den kan känna en svag doft av OS i Brasilien till sommaren.

– Absolut. Vi har pratat om det, så klart. Men det har varit mycket på temat ”må den bästa vinna”. Vi vill båda till OS. Det skulle bli hennes första, och mitt sista, kanske.

– Hon tycker att hon ska få åka, eftersom hon inte spelat något OS. Men jag tycker att hon kan ge mig det, säger Schelin.

Hur pass tajta är ni nere i Lyon?

– Ganska, trots att hon är mycket yngre än mig. Det är en väldigt härlig tjej. Vi kommer väldigt bra överens, vi kommer från samma kultur, har samma inställning, så det känns som vi har mycket utbyte av varandra. Hon är en fantastiskt fin fotbollsspelare.

Hur gick snacket dagarna innan ni åkte till Rotterdam?

– Vi är inte så mycket för att reta upp varandra, utan vi vet båda att det blir sjukt tufft. Vi hoppas bara att det är en av oss som går vidare. Det är så långt vi sträckt oss. Är det Ada och Norge som går vidare så är det väl bättre än något av de två andra lagen, i alla fall. Det är så vi snackat.

Hur pass lika är ni som spelare?

– Nja, inte så lika, det vill jag inte påstå. Hon har en helt annan fysik, utnyttjar sitt targetspel på ett helt annat sätt, är bra på huvudet. Vi kompletterar snarare varandra i laget.

– Men vi är ju lika i den mån att vi ändå kommer från en fotbollskultur där vi kanske går lite rakare mot mål än vad man gör i Frankrike.

Vid en återblick, är det här laget bättre än förra årets VM–lag? Är det mer harmoni?

– Alltså, grejen är så här. Vi hade ett väldigt bra lag i VM, men det funkade inte. Och alla som vet något om idrottspsykologi vet att det kan gå snett. Vi gick inte riktigt hem i den första matchen, sedan gör man vissa val och hamnar i spelmönster som inte gynnar oss.

– Så jag vet inte om man kan säga att laget inte var bra, utan där och då hamnade vi i en svacka helt enkelt, vi fick inte ut potentialen.

– Det här laget som vi har nu är lika bra, plus att vi fått in några nya spelare. Men vi har fått tillbaka självförtroende. Så nu gäller det att glida på det. Det känns lite som en nystart. Nu hoppas jag bara att vi får ut det på planen också.

– Men man måste också tänka på att det är fyra slutspelslag från VM som ska mötas, under en väldigt kort period. Så allt kan hända. Små marginaler kommer att avgöra, och jag bara hoppas och tror att vi kan få de marginalerna på vår sida.

Är Norge svåraste motståndaren?

– Nej, alla är lika svåra, alla har sina karaktärer. Och oavsett om man tycker att något lag är lite sämre så måste man ändå gå in i de matcherna med samma krav på sig själv.

– Men ser man det rankingmässigt, och det faktum att det är ett ”derby”, så är ju Norge svårast. Framför allt då vi har dem i första matchen, när de är som fräschast fysiskt sett.

Bästa sättet att stoppa Norge?

– Att ge tillbaka med samma mynt. De kommer alltid med mycket energi, mycket fart. Då är det bara att göra exakt likadant. Om vi kan pressa dem, med vår energi, så tror jag att de sakta men säkert kommer att falla tillbaka.

– Men om vi låter dem ta över är de lite som ett ånglok, och det måste vi stoppa. Det är svinviktigt.

Ni ska sätta agendan, helt enkelt?

– Ja. Det är bara att gå tillbaka till 2009 när vi mötte dem i EM–kvartsfinal (1–3). Vi hade spelat bra hela året. De hade vänt på steken och tagit sig till kvarten, bara för att de tuggat på. Och jag kommer så väl ihåg, vi förlorade den matchen efter två minuter för att de hördes så mycket, de skrek och manade på, både på planen och från bänken. Vi blev förvånade, nästan lite chockade över situationen. Det ska vi inte bjuda dem på den här gången.

Klarar du 90 minuter i alla tre OS-kvalmatcherna?

– Pust, det vet jag inte. Har svårt att se att någon klarar att göra det. För min del, när jag ser att vi har så mycket offensiv kvalité i truppen så… men det är upp till Pia (Sundhage).

Kvalet spelas på konstgräs. Hur upplever du det?

– Det känns helt okej. Nu är det bara att köra.

Rapport från en träning

Var? Stadion Woudestein i Rotterdam, hemmaarena för SBV Excelsior, som tillhör högsta herrligan, Eredivisie.

Hur är arenan? Liten, plats för 3.500 åskådare, men ändå med rejäla läktare på kort- och långsidor.

Vilka var där? Svenska landslaget. Sista träningen inför onsdagskvällens inledande match i OS-kvalet, mot Norge, som spelas på Stadion Woudestein. Kanal 5 sänder direkt med avspark klockan 19.30.

Hur var vädret? + 4 i luften och duggregn.

Tränade några ändå i kortbyxor? Ja, Caroline Seger, Sofia Jakobsson, Pauline Hammarlund, Elin Rubensson och Nilla Fischer trotsade det bistra vädret.

Hur var underlaget? Duggregnet gjorde att konstgräset blev snabbt. Liknande förutsättningar är att vänta i kväll.

Vad tränade man? Tvåmålsspel, snabbt passningsspel på små ytor, inläggsövningar och avslut.

Vad kunde man läsa ut av träningen? Pia Sundhage matchade startelvan i tvåmålsspelet. Först på fullstor plan, sedan på krympt plan.

Hur ser startelvan ut?

Hedvig Lindahl – Elin Rubensson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Ericsson – Lisa Dahlkvist, Emilia Appelqvist, Caroline Seger – Sofia Jakobsson, Lotta Schelin, Olivia Schough.

Sverige vs Norge. DN sätter betyg – lagdel för lagdel

Målvakter: 4–2

Sverige: Hedvig Lindahl

Norge: Cecilie Fiskerstrand

Hedvig Lindahl har mängder av rutin. Debuterade i landslaget redan 2002, har gjort 116 landskamper. Spelar just nu karriärens bästa fotboll i Chelsea. 19-åriga Cecilie Fiskerstrand, med endast sex landskamper, är den norske förbundskaptenens prestigeval, sedan han petat veteranen Ingrid Hjelmseth. En klar chansning inför en så viktig uppgift.

Backlinje: 4–4

Sverige: Elin Rubensson–Nilla Fischer–Linda Sembrant–Magdalena Ericsson

Norge: Marita Skammelsrud–Nora Holstad Berge–Ingrid Moe Wold–Elise Thorsnes

Den norska backlinjen har totalt sett rutin från lika många landskamper som den svenska. Det som skiljer Sverige från den bleka insatsen i VM är att Pia Sundhage har satt ner foten och bestämt sig för Fischer/Sembrant som mittlås. Rubensson har bra offensiv kvalité. Ericsson likaså, kombinerat med en känslig vänsterfot. Den starkaste backlinje Sverige haft på länge. Mycket hänger på att Fischer hela tiden ligger rätt i position, raderar ut Ada Hegerberg i luften, och levererar en bra första passning.

Mittfält: 4–4

Sverige: Lisa Dahlkvist–Emilia Appelqvist–Caroline Seger

Norge: Maren Mjelde–Trine Rönning–Kristine Minde–Emilie Bosshard Haavi

Appelqvist är ny mellan Dahlkvist och Seger. Hon bidrar med tuffhet och bra passningsspel. Norge är övertaligt i grunduppställningen, men det är lite en lek med siffror. Vänsterbreddaren Haavi fyller ofta på offensivt, vilket innebär att Norge formerar 4–3–3 när man vänder spelet. Dagsform avgör vem som vinner mittfältskampen.

Anfall: 4–4

Sverige: Sofia Jakobsson–Lotta Schelin–Olivia Schough

Norge: Caroline Graham Hansen–Ada Hegerberg

Här är Sverige övertaligt i grunduppställningen, sedan Norge under ny förbundskapten gått över till 4–4–2. Men Schough har en roll liknande den Haavi har i den norska uppställningen, hon faller ner när Norge vänder spelet. Anfallskamraterna Schelin och Hegerberg öser båda in mål i klubblaget Lyon. Snabbheten hos Schelin och Jakobsson måste utnyttjas maximalt.

Anders Sännås Lundqvist