Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/madelen-janogy-kan-bli-en-vm-joker-i-algarve/

Fotboll

Madelen Janogy kan bli en VM-joker i Algarve

Bild 1 av 2 Madelen Janogy.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Förbundskapten Peter Gerhardsson presenterar truppen till Algarve Cup.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter en smygstart i Sydafrika drar VM-året 2019 igång på allvar för damlandslaget i fotboll med Algarve Cup i månadsskiftet februari/mars. 

Den trupp som förbundskapten Peter Gerhardsson nominerade på måndagen är därför en försmak av den trupp som tas ut till VM 16 maj. Med en joker, Piteås anfallare Madelen Janogy.

Rätta artikel

– De 24 som är uttagna känner säkert att de är VM-aktuella, säger Gerhardsson.

Givna kort i truppen till Algarve, och så småningom till VM, är spelare som Caroline Seger, Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Jonna Andersson, Magdalena Eriksson och Hanna Glas.

Men det gavs även utrymme för jokrar i Gerhardssons Algarvetrupp, som Julia Zigiotti Olme och Madelen Janogy.

Piteåanfallaren Janogy debuterade i landslaget under Sydafrika-turnén i januari. Inkallad dagen före avresan som backup för ett par krassliga spelare.

– Janogy har kommit in sent, men visade spetsegenskaper när hon fick chansen i Sydafrika. Hon är en spännande spelare, internationell i sitt spel en mot en, förklarar Gerhardsson.

– Hon hölls borta förra året eftersom hennes säsong i Piteå inte var präglad av 90-minutersmatcher.

Gerhardsson konstaterar att det börjar tuffa till sig ju närmare VM man kommer.

– Och om jag vill kika extra på vissa spelare, då måste några bort. Men visst finns det spelare som hamnade utanför truppen nu som vill med till VM.

För att hålla så många VM-aktuella som möjligt igång är sex överåriga spelare uttagna till den U23-trupp som parallellt med Algarve Cup spelar matcher i spanska Marbella. Bland dem Julia Karlernäs, Nina Jakobsson och Pauline Hammarlund. I U23-truppen finns även A-landslagsmeriterade Filippa Angeldal och Loreta Kullashi.

Namn man saknar i Algarvetruppen är anfallaren Fridolina Rolfö och ytterbacken Jessica Samuelsson.

– Rolfö är i gång i träning igen efter skada. Spelade 30 minuter med Bayern München i söndags. Fridolina är spelare som vi gärna vill ha med framöver. 

– Hon stod över Sydafrika-turnén även i fjol, och kom tillbaka i Algarve. Nu hoppas jag att hon ska vara tillbaka i bra slag mot Tyskland och Österrike i april och maj, säger Gerhardsson.

Jessica Samuelsson fotskadades i landskampen mot England i november. Hon har i dagarna gått tillbaka i träning med Arsenal. Gerhardsson kommer att resa över till London i mars för att checka status inför eventuellt deltagande i VM.

Sverige lyckades försvarsmässigt i Sydafrika. Men anfallsmässigt satt det inte riktigt i sista tredjedelen. 

Därför kommer Gerhardsson att lägga fokus på att jobba med de offensiva delarna i Algarve.

– Vi behöver bli bättre i inspelssituationer för att spetsa till vårt anfallsspel. I Portugal får vi slipa på helhet och detaljer.

Hur bra värdemätare är matcherna? 

– Tror det blir bra och tuffa matcher. Våra motståndare Schweiz och Portugal ligger i fas med Chile och Thailand som vi möter i VM i sommar.

En del spelare som Seger, Fischer, Asllani och Lindahl känns givna i en VM-trupp. Hur många positioner letar du startspelare på?

– Jag jobbar inte så. Ser det exempelvis inte så att jag söker två ytterbackar, utan jag vill helst ha fyra aktuella startspelare på de positionerna. Vill helt enkelt ha ett bredare perspektiv.

Läs mer: Landslaget och förbundet överens om VM-avtal