Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Mållöst ökar Sveriges chans att undvika jumboplatsen

Isaac Kiese Thelin gör en framstöt mot den ryska målvakten Guilherme.
Isaac Kiese Thelin gör en framstöt mot den ryska målvakten Guilherme. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Sverige spelade 0–0 i bortamötet med Ryssland i Nations League. Ett resultat som innebär att möjligheterna att undvika jumboplatsen i gruppen ökar.

Ryssland inledde intensivt, med en högre press än man sett dem ha tidigare. Laget gav Sverige väldigt lite tid att behandla boll. Men när svenskarna tog sig igenom den första pressen fanns det ytor. Den nykomponerade, ryska fyrbackslinjen såg inte helt samspelt ut. 

Duellspelet präglade matchen, vilket var väntat. Det var också anledningen till att Janne Andersson valde att starta med Gustav Svensson centralt på mittfältet i stället för pappalediga Albin Ekdal.

Janne Anderssons idé var också att ligga kvar med trebackslinje när Sverige hade boll, och flytta upp Ludwig Augustinsson på vänsterkanten för att få in Emil Forsberg mer centralt i planen.

Det fungerade bra. Forsberg såg mer spelsugen ut än han gjort på länge, i och med att han fick en fri roll när Sverige vände spelet.

Matchen i matchen utkämpades mellan de bägge lagkaptenerna, Andreas Granqvist och ryske centern Artem Dzjuba. Och Granen ”pinkade revir” redan i den tionde minuten, då han gick in väldigt tufft i ryggen på den nära två meter långe Dzjuba.

”Granen” hade också matchens första målchans och nickade strax utanför på en hörna i den femte minuten.

Sverige hade 3–0 i avslut på mål i den första halvleken. Men det var Ryssland som hade den bästa chansen, efter en halvtimme, sedan Dzjuba nicktouchat en djupledsboll vidare till Denis Tjerysjev. Avslutet gick i utsidan burgaveln.

Andra halvlek blev lika duellmässigt intensiv som den första. Dzjuba fortsatte vara oerhört jobbig för svenska backlinjen i inläggsspelet.

Med tjugo minuter kvar började Janne Andersson coacha för att bibehålla poängen matchtiden ut. Han tecknade vid flertalet tillfällen för att tajta till defensiven.

Han förändrade också offensivt och plockade av Isaac Kiese Thelin och tog in John Guidetti.

Med nio minuter kvar räddade målvakten Robin Olsen den svenska poängen med en kvalificerad räddning på ett avslut från Daler Kuzjaev, sedan Dzjuba öppnat upp möjligheten.

För Marcus Berg fortsätter måltorkan. Nu hade han två möjligheter i den första halvleken. 

Men det ser ibland uppgivet ut, som om han har tappat tron på att han kan få in bollen i mål.

Det är nu drygt ett år sedan Berg senast gjorde mål i landslaget. Inget bra facit för en toppforward som startar alla matcher, oavsett hur bra det defensiva arbetet är.

Berg byttes ut med åtta minuter kvar. In kom Sebastian Andersson från Union Berlin.

Läs mer: Johan Esk: Bergs måltorka beror på livet i en ökenliga

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.