Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Malmö vann Skånederbyt

Ola Toivonen jublade med Malmöklacken.
Ola Toivonen jublade med Malmöklacken. Foto: Bildbyrån

Malmö vann Skånederbyt med 1-0 (1-0) med en jätte i målet och en elegant mittback. Helsingborg hade en som kunde blivit hjälte men som i stället blev stor förlorare - Henrik Larsson.

Henke brände två frilägen i andra halvlek när Helsingborg tagit över den dominans som Malmö haft före paus.

Första läget: Henke tog returen på Babis Stefanidis skott, hade mycket god tid på sig i målgården och bredsidade elegant, men MFF-målvakten lyckades tippa över bollen.
Så här uppfattade Jonas Sandqvist situationen:
- Ren reflex att jag fick upp handen, jag kände bollen men var inte säker på att det skulle räcka.

Andra läget: Henke var nära målet igen och drog till med en yttersida:
- Jag fick ut en hand, ja det var reflex igen. I nio av tio fall sätter han båda chanserna, sa Jonas Sandqvist.

Malmö dominerade den första halvleken och fick ett mål efter 25 minuter, när Ola Toivonen tråcklade sig förbi HIF-försvaret och kyligt satte 1-0.

Det var lite tjafs om den offside-situation som föregick målet, linjemannen höjde flaggan, men huvuddomaren friade och det slutade i ett inkast för MFF. Snabbt hamnade bollen hos Toivonen som då satte segermålet.

Men Malmö kunde gjort två mål till och dödat matchen. Edward Ofere bommade öppet mål från fem meters håll när han sköt högt över. Och en stund senare räddade HIF-backen ett nytt läge från Ofere.
- Malmö var snabbare de första tjugo minuterna och efter deras mål var vi direkt dåliga. Jag skulle velat se en modigare insats och att spelarna stått upp för sitt lag bättre, sade HIF-tränaren Stuart Baxter.

Han fick laget att bli modigare efter paus. Man spelade runt eller igenom Malmös mittfält och tryckte på rejält.

Ett rättvisande resultat hade kanske varit delad poäng. Men det fanns som sagt en man i Malmös mål också:
- Spelar deras målvakt så i varje match blir det svårt att göra mål på MFF, sade Baxter.

Jonas Sandqvist tyckte det var hans bästa insats i MFF. Och med rötterna i Landskrona tyckte han det var extra kul att slå HIF.

Anders Andersson får inte glömmas. Han var briljant i sina aktioner. Han var med redan 1993 i 3-3 matchen mot Helsingborg som då var tillbaka i allsvenskan efter 24 år. En viss Henke Larsson gjorde då sina första allsvenska två mål. De båda var de enda spelarna på planen från den matchen. Då spelade Andersson på mittfältet. Nu har han en ny roll som mittback och det behärskar han till fullo med sin teknik och blick, han läser spelet. Det blev några dueller med Henke:
- Man måste ligga på rätt sida om honom. Totalt så kände jag mig mycket behaglig hela matchen, det är skönt och kul att spela längst bak. Det har blivit en nytändning för mig. Och vi visade i första halvlek att vi kan spela bra fotboll, men också kriga som vi gjorde efter pausen.

Det räckte till att hoppa upp i tabellen till tredje plats.