Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/malvaktstavla-fallde-hammarby/

Fotboll

Målvaktstavla fällde Hammarby

Hammarbys målvakt Gianluca Curci deppar efter 2–1-målet. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Hans fotparad räddade laget i första halvlek, men när den andra var över stod Gianluca Curci där som syndabock. Hammarbymålvaktens tavla gav Helsingborg segern med 2–1 och därmed är Bajen fortfarande utan seger i allsvenskan.

Rätta artikel

Det var inte ens ett skott på mål. Adam Eriksson satsade på ett hårt och lågt inlägg.

– Chansen finns alltid att det tar på någon försvarare och går in, sade Helsingborgs ytterback efter att ha blivit matchvinnare på Olympia.

Det var i stället Hammarbymålvakten Gianluca Curci som såg till att styra in bollen i eget nät. En riktig tavla av italienaren avgjorde en jämn tillställning, som länge såg ut att sluta med Hammarbys tredje raka 1–1-match.

Men tio minuter från slutet gick Adam Eriksson till attack på vänsterkanten efter att Curci skickat iväg en av många korta utsparkar för dagen. Helsingborgsbackens första inläggsförsök täcktes av Simon Sandberg. Det andra blev desto mer lyckosamt.

– Vi var inte nöjda med en poäng. Nu har vi sex av nio möjliga, sade Eriksson, glad över hur nykomlingen hanterat tre tuffa matcher i inledningen av serien.

I Hammarbylägret var det mungiporna ner. Bara två poäng av nio och klart sämre än förväntat och anfallaren Nikola Djurdjic efterlyste mer vinnarmentalitet.

– I fjol vann vi den här typen av matcher. Det kändes som att vi hade kontroll i andra halvlek, men vi måste visa att vill vinna, sade Djurdjic, som menade att matchen kunde ha tagit en annan utveckling om domaren Bojan Pandzic visat det röda kortet i stället för det gula efter Wandersons våldsamma tackling mot Djurdjic i första halvlek.

– Om jag inte hade rört benet så hade det varit i två bitar, sade serben, en av tre i Hammarbys startelva med förflutet i Helsingborg.

Hammarbyarna var också upprörda över den frispark som gav Helsingborg 1–0 tidigt i första halvlek. Alexander Farnerud skruvade bollen i stolpen och på returen var Mohammed Abubakari hungrigast.

Hammarby kunde sedan tacka den olycklige Curci för att man inte kom i tvåmålsunderläge när målvakten lyckades fotparera Farneruds tunga skott utifrån.

I stället kunde Bajen kvittera minuten efteråt – och det var två nyförvärv som kombinerade. Dennis Widgren hittade Vidar Örn Kjartansson med en smart passning vid straffområdet och islänningen tryckte in skottet intill Kalle Joelssons högra stolpe.

Det såg länge ut att bli matchens två mål efter en andra halvlek där chanserna inte var många. Helsingborg slängde in gamle hammarbyaren Johan Persson och fick bra kontroll på mittfältet.

Hammarbytränaren Stefan Billborn, som tvingades möblera om i backlinjen nära in på matchen, var missnöjd både med insatsen och resultatet.

– Vi kommer för långt ner i första och i andra blev det för mycket långt. Sedan är det klart att det känns surt med målet som ger 2–1, sade Billborn, som dock inte oroas särskilt mycket av den poängmässigt skrala starten.

– Klart att det inte är bra med två poäng, men jag kan inte vara orolig. Vi har ett grundspel och man ska inte ha panik, sade han.

Kollegan Per-Ola Ljung gladdes över andra raka hemmasegern.

– Får vi till det kan vi störa de flesta lagen i den här serien, sade Ljung.

Läs mer: Rasmus Jönsson fick klockan för första målet