Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Mardrömsstart för Hamrén – och nu väntar världsmästarna

Erik Hamrén under förlustmatchen mot Belgien.
Erik Hamrén under förlustmatchen mot Belgien. Foto: Gudmund Svansson

Erik Hamrén har fått en mardrömsstart som förbundskapten för Island: 0–6 mot Schweiz och 0–3 mot Belgien i de två inledande matcherna i Nations League. Och närmast väntar världsmästarna Frankrike i en träningslandskamp.

– Men jag tycker inte man ska måla fan på väggen. Vi möter högt rankade motståndare, säger Lasse Eriksson, målvaktstränare för Island.

Läs mer: Mardrömsstart för Hamrén – Island nollat igen

Hamrén tog över som isländsk förbundskapten efter VM och tillträdde för lite drygt en månad sedan. Han tog över ett Island som haft ett tungt 2018, trots medverkan i VM-slutspelet i Ryssland.

Enda segern i år är 4–1 borta mot Indonesien i januari, en nation som är rankad på plats 164 i världen.

Sedan har det blivit nio raka utan seger.

Bästa insatsen kom under VM-slutspelet då man pressade Argentina, och fick 1–1 i öppningsmatchen.

Men frånsett segern mot Indonesien, då man mönstrade en B-uppställning mot en C-nation, har Island inte vunnit sedan den 9 oktober förra året då man besegrade Kosovo med 2–0 i den avslutande VM-kvalmatchen.

– Klart det är besvikelse i laget efter förlusterna, spelarna var missnöjda med insatsen. Speciellt sista 20 minuterna mot Schweiz, då det rann iväg. Det finns detaljer som kan bli bättre, säger Lasse Eriksson.

Tidsfaktorn har också spelat in för nytillträdde Hamrén. Första samlingen inleddes fem dagar innan mötet med Schweiz. Dessutom saknades fem startspelare från VM-truppen, bland andra Johann Berg Gudmundsson, Alfred Finnbogason, Aron Gunnarsson och Emil Hallfredsson. Och ytterligare några var småskadade.

– Och Island har inte samma bredd som exempelvis Belgien, poängterar Eriksson.

Under ledning av Lars Lagerbäck och senare Heimir Hallgrimsson inledde Island en guldålder. 

Laget nådde playoff i kvalet till VM 2014, men föll mot Kroatien. 

Island kvalade sedan in till EM 2016 och avancerade sensationellt till kvartsfinal, där man föll mot Frankrike. 

Laget vann sedan gruppen i kvalet till VM 2018, före blivande VM-finalisten Kroatien. Väl i slutspelet blev det 1–1 mot Argentina innan luften gick ur.

Efter träningslandskampen mot Frankrike, som spelas i Guingamp den 11 oktober, återstår två matcher i Nations League för Islands del; Schweiz hemma den 15 oktober och Belgien borta den 15 november. 

Insatsen i Nations League har betydelse för seedningen i EM-kvalet, där lottningen genomförs den 2 december. Själva EM-kvalet inleds sedan 21–23 mars nästa år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.